Και ενώ στο λιμάνι… έβρεχε χθες μεταγραφές; Σήμερα το μεσημέρι το σκηνικό με έναν τρόπο αλλάζει και μάλιστα άρδην. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στο πεδίο της κλήρωσης. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός θα πληροφορηθεί τον πρώτο μεγάλο καλοκαιρινό του αντίπαλο στο – δύσβατο – μονοπάτι «μη πρωταθλητών» που οδηγεί ώς τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στη μία λοιπόν θα γίνει γνωστό αν αντίπαλος στον δεύτερο προκριματικό θα είναι η Αϊντχόφεν ή η Πλζεν. Η πρώτη, ένας αληθινός ποδοσφαιρικός κολοσσός της Ολλανδίας που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η δεύτερη, ένα από τα πιο βαριά ονόματα του ποδοσφαίρου της Τσεχίας. Και οι δύο, κάτοικοι των ομίλων του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ. Ο συντελεστής δυσκολίας λοιπόν είναι δεδομένα υψηλός. Δεν χρειάζεται άρα ιδιαίτερη… αναζήτηση προκειμένου να καταλάβει ο καθένας ότι ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του σαφώς μια επικίνδυνη αποστολή. Με το «καλησπέρα» του στα Κύπελλα Ευρώπης. Και… έτσι θα πάει το πράγμα, αν καταφέρει να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι. Δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Υπάρχει μια σειρά από σπουδαία κλαμπ που έχουν τεράστιο κίνητρο να φτάσουν ώς το… σεντόνι.

Για την ιστορία: Ο πρώτος αντίπαλος είναι και ο σημαντικότερος του καλοκαιριού. Ενδεχόμενη πρόκριση στην επόμενη φάση σημαίνει αυτομάτως ότι εξασφαλίζεται ως μίνιμουμ μια θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αρα διώχνει όλο το… άγχος. Αντίθετα, ένας αποκλεισμός από τον δεύτερο προκριματικό οδηγεί στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Και αλλάζει… την περιπέτεια. Οι Ερυθρόλευκοι λοιπόν πρέπει στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη να είναι έτοιμοι. Και αποφασισμένοι για όλα. Στη σημερινή κλήρωση οι ομάδες είναι τέσσερις. Ο Ολυμπιακός και η Βασιλεία είναι οι δύο ισχυροί. Η Αϊντχόφεν και η Πλζεν οι αδύναμοι. Οι δύο ομάδες που θα προκριθούν θα μπουν στην επόμενη κλήρωση με Πόρτο (Πορτογαλία), Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία), Μπριζ (Βέλγιο), ΛΑΣΚ (Αυστρία), Μπασακσεχίρ (Τουρκία) και Κράσνονταρ (Ρωσία). Αν όλα πάνε καλά και ο Ολυμπιακός είναι εκεί; Θα αντιμετωπίσει μια από τις τελευταίες τέσσερις, καθώς παραμένει «ισχυρός» στις κληρώσεις. Μετά τον τρίτο προκριματικό, είναι τα πλέι οφ. Δύο εισιτήρια υπάρχουν για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ανοίγουν τον κύκλο

Βήμα βήμα όμως. Εν αρχή το όνομα του αντιπάλου στον δεύτερο προκριματικό. Σε μια πρώτη ανάγνωση; Σαφώς το αντάμωμα με την Πλζεν μοιάζει καλύτερο. Αυτά όμως τα αποδεικνύει το… χορτάρι. Και μιας και οι Πειραιώτες θέλουν τότε να είναι με τον απαραίτητο ρυθμό; Σήμερα κιόλας ανοίγουν τον κύκλο των φιλικών αγώνων που θα δώσουν μέσα στο καλοκαίρι. Πρώτος αντίπαλος; Η Βιτορούλ από τη Ρουμανία. Η ομάδα που έχει προπονητή τον «Μαραντόνα των Βαλκανίων» Γκιόργκι Χάτζι. Το ματς είναι αυτό που λέμε… προπονητικού χαρακτήρα. Ενα πρώτο «ξεμούδιασμα» που σπάει τη ρουτίνα. Για να καταλάβει κανείς καλύτερα; Ο Ολυμπιακός έχει το πρωί κανονική προπόνηση. Και το απόγευμα το φιλικό με τους Ρουμάνους θα το δώσει στο γήπεδο της Καλλιθέας. Κεκλεισμένων των θυρών φυσικά.