Πάνε σφαίρα οι 120 δόσεις

Με χίλια τρέχει η ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία. Από την πρώτη στιγμή η ηλεκτρονική πλατφόρμα κέντρισε το ενδιαφέρον των φορολογουμένων. Περισσότεροι από 100.000 οφειλέτες έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα. Μπαίνουν, βλέπουν πώς λειτουργεί, πώς ρυθμίζονται τα χρέη τους, τον αριθμό των δόσεων που κερδίζουν και το ύψος της μηνιαίας δόσης. Οι περισσότεροι όμως δεν αποφασίζουν να πατήσουν το κουμπί της υποβολής, καθώς θέλουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση και τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους. Μέχρι χθες το μεσημέρι, δηλαδή τις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 13.000 αιτήσεις και ο αριθμός ανεβαίνει συνεχώς. Αλλωστε οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία για να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι τις 28 Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, ποντάρει πολλά στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων καθώς περιμένει φέτος να εισπράξει περί τα 200 εκατ. ευρώ. Και όπως λέει, αυτή είναι η καβάντζα του…

Δεν λένε να ξεκολλήσουν

Λίγο πάνω, λίγο κάτω, δεν λένε να ξεκολλήσουν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων από ένα εύρος διακύμανσης στη ζώνη του 3,4%-3,5%. Θεωρητικά, πριν από τις ευρωεκλογές, το υπουργείο Οικονομικών θα είχε κάνει μέσω του ΟΔΔΗΧ το επόμενο βήμα εξόδου στις αγορές, αλλά ήρθε το πακέτο Τσίπρα και άναψε φωτιές. Ανέβηκαν οι αποδόσεις, άρχισε η γκρίνια – μετρημένη λόγω ευρωκάλπης – από τους θεσμούς, ήρθαν οι διεθνείς οργανισμοί με προειδοποιήσεις και το στόρι έμεινε ελλιπές. Από Δευτέρα περιμένω με μεγάλη αγωνία να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.  Κρατήστε πάντως κατά νου πως, πέρα από τις ακροβασίες της κυβέρνησης στην κόψη παροχών –  πλεονασμάτων και τις προειδοποιήσεις ότι κινδυνεύει να τινάξει τις δεσμεύσεις στον αέρα (εμείς θα το πληρώσουμε), στις διεθνείς αγορές έχει επανέλθει η νευρικότητα εξαιτίας τόσο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας όσο και του ευρωπαϊκού «ελέφαντα στο δωμάτιο» που παραμένει η Ιταλία.

Είμαστε μακαρονάδες

Βγήκε μια μελέτη χθες σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης αναφορικά με την κατανάλωση ζυμαρικών. Προσέξτε: τέταρτη στον κόσμο. Η πρώτη, εντάξει, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε, είναι η Ιταλία. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε την Τυνησία, στην τρίτη τη Βενεζουέλα και μετά ακολουθεί η Ελλάδα.

Ρώτησα έναν άνθρωπο της αγοράς πώς εξηγείται αυτή η πρωτιά. Μου απάντησε με μία ερώτηση: πόσο κοστίζει να μαγειρέψεις στο σπίτι σου ένα πακέτο μακαρόνια; Αν βάλεις μόνο λαδάκι, άντε και ένα σκόρδο για μυρωδιά, το κόστος μπορεί να είναι χαμηλότερο ακόμα και από ένα ευρώ. Αν βάλεις και λίγο τυράκι, ανεβαίνει, αλλά με ένα πακέτο μακαρόνια τρώει μια οικογένεια.

Δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο. Μόνο να σας πω ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης (Infobank Hellastat), η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών στη χώρα μας υπολογίστηκε σε 11,1 κιλά ανά άτομο. Και όλα αυτά, προσέξτε, πριν μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13% για τα γεμιστά ζυμαρικά. Γιατί για τα απλά μακαρόνια, μετά την επανάσταση Φίλη (θυμάστε ίσως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον ΦΠΑ που τώρα μείωσε), ο ΦΠΑ ήταν ήδη στο 13%. Ευτυχώς.

Κυκλοφορούν νέα χαρτονομίσματα

Στις 28 Μαΐου αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ. Τα νέα χαρτονομίσματα έχουν καινοτόμα χαρακτηριστικά, ενώ οι έλεγχοι – αφής, οι οπτικοί και η εξέταση υπό γωνία – επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη εξακρίβωση γνησιότητας.

Στο ολόγραμμα στο επάνω μέρος της λωρίδας ασημί χρώματος υπάρχουν μικρά σύμβολα του ευρώ που κινούνται γύρω από τον αριθμό της αξίας και γίνονται πιο καθαρά στο άμεσο φως. Στη λωρίδα ασημί χρώματος εμφανίζεται επίσης η προσωπογραφία της Ευρώπης, η βασική εικόνα που απεικονίζει τον αντίστοιχο αρχιτεκτονικό ρυθμό και ένα μεγάλο σύμβολο του ευρώ (€). Στα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ εμφανίζεται επίσης ένας βελτιωμένος αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ διαφέρουν σε μέγεθος από τα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ της πρώτης σειράς. Και οι δύο ονομαστικές αξίες έχουν πλέον το ίδιο πλάτος με τα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ. Ωστόσο, το μήκος τους παραμένει αμετάβλητο – όσο μεγαλύτερο είναι το τραπεζογραμμάτιο τόσο υψηλότερη είναι η αξία του. Τελικά το μέγεθος μετράει…

Αύξηση αφίξεων

Αυξημένη κατά 9,1% ήταν η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Περισσότεροι από 773.000 ξένοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος. Στην πρώτη θέση, αν και ο αριθμός τους είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, συναντάμε τους Γερμανούς (70.000 ταξιδιώτες), στη δεύτερη βρίσκονται οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ (60.000) και ακολουθούν οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (51.000) και τη Γαλλία (30.000).

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους επισκέφθηκαν τη χώρα μας 1,936 εκατ. τουρίστες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 7,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Θετικό σημάδι για τη φετινή τουριστική σεζόν…