Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που ξεχώρισε στην προεκλογική περίοδο για την ευρωκάλπη που φθάνει στο τέλος της, αυτό είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ο υποψήφιος με τη ΝΔ ευρωβουλευτής μπήκε χωρίς να το επιδιώξει στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Και ίσως για αυτόν τον λόγο – αλλά και εξαιτίας του τρόπου που αντέδρασε σε όσα ειπώθηκαν για εκείνον ακόμη και από τα πρωθυπουργικά χείλη – να υπογραμμίζει καλύτερα από οποιοδήποτε κομματικό στέλεχος που έχει γράψει πολλές εργατοώρες στην πολιτική σκηνή το μήνυμα που το κόμμα του προσπαθεί να στείλει: Πως την 26η Μαΐου οι ψηφοφόροι θα πρέπει να δείξουν «τι Ελλάδα και τι Ευρώπη θέλουν». Ο ίδιος, μετά την εμπειρία του από τον πολακισμό, υποστηρίζει πως η λύση είναι μία και συμπυκνώνεται σε ένα μότο του Καραμανλή του πρεσβύτερου: «Να υπάρχουν πολιτικοί που να λένε αλήθειες και λαός που να ακούει αυτές τις αλήθειες και να τις τιμά».

Σε όλη την Ενωση παρατηρείται άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων. Τι πήγε λάθος;

Τρία πράγματα πήγαν λάθος. Πρώτον, δεν προχώρησε η πολιτική και κοινωνική ενοποίηση της Ενωσης στον απαραίτητο βαθμό, με αποτέλεσμα οι λαοί της Ευρώπης να παραμένουν στενά περιορισμένοι στην εθνική πολιτική των κρατών τους και κατά συνέπεια εύκολα θύματα λαϊκιστών. Δεύτερον, τα όργανα της Ενωσης έδωσαν αποκλειστικά έμφαση στην επιβεβλημένη οικονομική ενοποίηση, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, λησμονώντας τις ιδρυτικές αρχές της Κοινότητας. Τρίτον, οι λαοί της Ευρώπης δείχνουν να ξεχνούν την τεράστια συνεισφορά της Ενωσης στις ζωές τους. Η Ενωση προσφέρει μεταξύ άλλων δημοκρατία, ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια. Οι οποίες εσφαλμένα θεωρούνται αυτονόητες από μερίδα των πολιτών. Αν οι ηγεσίες και οι λαοί της Ευρώπης δεν επανέλθουν στον δρόμο της μετριοπάθειας και της λογικής, οι λαϊκιστές θα συνεχίσουν να έχουν πεδίο δράσης.

Δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός. Αν εκλεγείτε, τι θα προσπαθήσετε να κομίσετε στον τρόπο λειτουργίας των Βρυξελλών;

Φιλοδοξία μου δεν είναι να ανατρέψω τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, δεν έχω τέτοιες ψευδαισθήσεις. Σκοπός μου να προσφέρω σε όλους εκείνους τους τομείς που μπορούν να κάνουν την Ενωση περισσότερο κοινωνικά δίκαιη, ανεκτική και δημιουργική. Να συνδράμω και εγώ στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται από πολλές άλλες προσωπικότητες και οργανώσεις για να περάσει η Ενωση στην επόμενη φάση της, αυτή της ουσιαστικής πολιτικής και κοινωνικής ενοποίησης.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα δεχθήκατε επίθεση από τον Παύλο Πολάκη. Εχοντας πια όχι μόνο την εμπειρία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και εκείνη από το «ρινγκ» της πολιτικής, τι πρέπει να αλλάξει για να ενδιαφερθούν ξανά οι πολίτες για τα κοινά;

Οι πολίτες θα ενδιαφερθούν για τα κοινά αν υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι: Οι δημοσιογράφοι να προσφέρουν πλήρη, αντικειμενική αξιόπιστη ενημέρωση και να μη λειτουργούν ως κομματικά φερέφωνα. Οι πολιτικοί να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να μη διστάζουν να λένε την αλήθεια, όσο δυσάρεστη και αν είναι κάποιες φορές. Οι πολίτες να μάθουν να ενημερώνονται, να αξιολογούν, να κρίνουν και να επιβραβεύουν αυτούς τους πολιτικούς που έχουν σχέδιο και όραμα και όχι αυτούς που τους ικανοποιούν πρόσκαιρα με ευχάριστα αλλά κενά λόγια. Πρέπει, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, να υπάρχουν πολιτικοί που να λένε αλήθειες και λαός που να ακούει αυτές τις αλήθειες και να τις τιμά.

Πολλοί προβλέπουν ότι στο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από αυτές τις ευρωκάλπες θα είναι ισχυρή η Ακρα Δεξιά. Είναι πιθανό η Ευρώπη όπως την ξέραμε να μην υπάρχει την 27η Μαΐου;

Με προβληματίζει η προοπτική της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η πιθανή άνοδός της σε συνδυασμό με τις δυνάμεις του λαϊκισμού μπορεί να επιφέρει την καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας. Πρέπει να σταθούμε με προβληματισμό πάνω σε αυτό. Δεν γίνεται σε μια Ενωση ανοικτή, συμμετοχική, ανεκτική να υπάρχουν φωνές που θέλουν να μας κλείσουν, να μας περιορίσουν, να μας απομονώσουν. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη του Ντε Γκολ, του Σουμάν, του Αντενάουερ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω απόλυτα πως οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της υπευθυνότητας στο Ευρωκοινοβούλιο (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι κ.ά.) μπορούν και θα καταφέρουν να αντισταθούν σε αυτό το φαινόμενο και η Ευρώπη της επόμενης μέρας θα συνεχίσει να είναι δημοκρατική και προοδευτική.

Η ΝΔ έχει προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, ζητώντας να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση και επιδοκιμασίας σε εκείνη. Μήπως έτσι όμως δεν συζητούμε για το πραγματικό διακύβευμα της εν λόγω κάλπης;

Η ΝΔ θεωρεί πως οι εκλογές αυτές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος γιατί πρέπει να δώσει ο λαός το μήνυμα τι Ελλάδα και τι Ευρώπη θέλουμε. Αν θα επιβραβεύσουμε το ψέμα, τον λαϊκισμό, τη μετριότητα της τελευταίας τετραετίας. Εμείς θέλουμε να αγωνιστούμε για μια κοινωνικά πιο δίκαιη Ευρώπη και Ελλάδα, που δεν επιτρέπει οι πολίτες της να τίθενται ή να παραμένουν αποκλεισμένοι στο περιθώριο, γιατί θέλουμε να πετύχουμε τη διαμόρφωση, στο πλαίσιο συνολικά της Ενωσης, όλων των αναγκαίων οικονομικών και αναπτυξιακών συνθηκών που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους της γενιάς μου να διεκδικήσουν την επιστημονική και επαγγελματική τους καταξίωση στις χώρες τους και όχι να γίνονται μετανάστες. Θέλουμε τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρώπης και Ελλάδας, που για χάρη των πολιτών της πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα. Οι στόχοι αυτοί μπορούν επιτευχθούν μόνο αν η κυβέρνηση Τσίπρα αποδοκιμαστεί τώρα στις ευρωεκλογές και αργότερα και στις εθνικές εκλογές.