Να κλείσει η υπερκορεσμένη χωματερή που «ταΐζει» καρκίνο εδώ και 54 χρόνια και να μην ανοίξει το νέο έγκλημα στο Γραμματικό: Αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες που έχει βάλει η Λαϊκή Συσπείρωση και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Περιφέρεια;

Θα διεκδικήσουμε, μαζί με τον λαό, διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και τα συμφέροντα του λαού κι όχι τα κέρδη των εργολάβων. Για να κλείσει το αίσχος της Φυλής και να μην ανοίξει το νέο έγκλημα στο Γραμματικό. Ελεύθερους δημόσιους χώρους, να μην περάσουν οι πλειστηριασμοί, να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην προσχολική αγωγή. Θα διεκδικήσουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και επείγοντα έργα για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση της Αττικής, για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.

Οι προτεραιότητές μας διαφέρουν απ’ αυτές που ψηφίζονται μέχρι σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από κοινού από τις παρατάξεις που στηρίζουν τους σημερινούς υποψήφιους περιφερειάρχες. Να τους θυμίσουμε μόνο ότι με ψήφους της κυρίας Δούρου, της παράταξης της ΝΔ – με τον κ. Κουμουτσάκο τότε, με τον κ. Πατούλη σήμερα – του κ. Σγουρού, για γήπεδο μιας μόνο ΠΑΕ, που θα ανήκει στον εφοπλιστή ιδιοκτήτη της, δόθηκαν 35 εκατομμύρια και για τα αντιπλημμυρικά 19,9 εκατ.! Χρήματα βγαλμένα από το στράγγισμα του λαού μας μέσα στην κρίση.

Μετά τα δύο τραγικά γεγονότα που έζησε το 2018 η Αττική, η Περιφέρεια είναι έτοιμη τώρα να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις;

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει συζητηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των ρεμάτων, που έχει στην αρμοδιότητά της, αλλά ούτε για την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία.

Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και έχει χειροτερέψει. Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή στη Μάνδρα και στο Μάτι, στη Δυτική Αθήνα και στην καταστροφή στον Σαρωνικό είναι εδώ. Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, ιδιωτικοποιήσεις. Στο Πυροσβεστικό Σώμα αθροιστικά από το 2009 έχουν αφαιρεθεί πάνω από 1 δισ. Ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει για τη δασοπυρόσβεση το 0,035%! Στο Μάτι τα σπίτια είναι ακόμα κατεστραμμένα και τα αναγκαία έργα δεν έγιναν ποτέ. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πάνω στην καταστροφή για νέο φορέα πολιτικής προστασίας με χρηματοδότηση 500 εκατομμύρια ευρώ. Τι έγινε; Τίποτα απολύτως!

Τι γίνεται με τη χωματερή στη Φυλή;

Στη χωματερή στη Φυλή οι εργολάβοι κάνουν τρελό χορό, με εκατομμύρια βγαλμένα από την αφαίμαξη του λαού, παρότι η κυρία Δούρου ισχυριζόταν ότι θα τα έβαζε με τους μεγαλοεργολάβους και θα την έκλεινε. Βρισκόμαστε στη φάση επέκτασής της.

Η υπερκορεσμένη χωματερή, που «ταΐζει» καρκίνο, εδώ και 54 χρόνια έπρεπε να έχει κλείσει και να μην ανοίξει νέα στο Γραμματικό ή αλλού.

Οι κάτοικοι της Αττικής το 2014 απέρριψαν τον σχεδιασμό που εφαρμόζεται σήμερα, τον οποίο η κυρία Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν με την τακτική του εκβιασμού, μέσα από μια πεντάχρονη συνειδητή, μελετημένη απραξία. Πρέπει να μπει φραγμός για να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη λύση, που είναι ο ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος του λαού.

Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση είναι άγνωστες λέξεις;

Κι όμως όλοι πληρώνουμε πάρα πολλά σε φόρους και τέλη για την ανακύκλωση. Ποιος θα κάνει ανακύκλωση; Το ιδιωτικό μονοπώλιο που υπάρχει σήμερα, με αποτέλεσμα το 90% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων να θάβονται; Γι’ αυτό και προβάλλουμε το μεγάλο θέμα, που είναι ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα.

Η πρότασή μας είναι η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού, καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό;

Το ΚΚΕ ζητάει να δοθεί τέλος στις πολιτικές εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διώξει όλον αυτόν τον συρφετό των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται το προσφυγικό δράμα. Να σταματήσει η καταστολή σε βάρος των προσφύγων και να μεταφερθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης. Να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα. Να παρθούν μέτρα στήριξης και κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Καλλικράτης και τώρα Κλεισθένης. Ποια η συμβολή τους στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης;

Πίσω από ονόματα, όπως Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης και δεν ξέρουμε ποιο άλλο ευφάνταστο θα ακολουθήσει, κρύβεται πολύς πόνος για τους πολλούς και κέρδη για λίγους.

Με αυτούς τους νόμους εξειδίκευσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τρία Μνημόνια κι ενσωμάτωσαν 1.000 εφαρμοστικούς νόμους. Είχαμε την προσαρμογή της διοικητικής δομής του κράτους για το χαράτσωμα του λαού μας, την παράδοση κοινωνικών υπηρεσιών στους εργολάβους, κάθε είδους και μορφή ανταποδοτικής λειτουργίας, απολύσεις. Ο έλεγχος από το κράτος γίνεται πιο ασφυκτικός για να κινούνται οι εκλεγμένοι απαρέγκλιτα στους στόχους των Μνημονίων. Γι’ αυτό βλέπουμε να ιεραρχούνται έργα σε τομείς όπου υπάρχει ενδιαφέρον από τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα θρηνούμε θύματα από την ανεπάρκεια ή την παντελή έλλειψη βασικών υποδομών.

Ρίξτε μια ματιά στους προϋπολογισμούς όλων των Περιφερειών. Φιγουράρουν έργα για την τουριστική ανάπτυξη, την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τη γαλάζια οικονομία και λείπουν σχεδιασμένες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντιπυρικής θωράκισης, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, υποδομών Υγείας-Πρόνοιας, σχολικής στέγης, λαϊκού αθλητισμού.