Η Δυτική Μακεδονία από το 2014 μέχρι σήμερα εκτός από την κρίση που μαστίζει όλη τη χώρα είχε την ατυχία να έχει στο τιμόνι της μια περιφερειακή Αρχή που

–  έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία,

–  συνυπέγραψε, βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση, τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, που επί χρόνια είναι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της περιοχής,

–  και το χειρότερο, αποχωρεί χωρίς να έχει προετοιμάσει κανένα σχέδιο για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραδίδει την Περιφέρεια με τραγική πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία και με θλιβερή πανελλήνια πρωτιά στη συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 14,17% (617 εκατ. ευρώ) στη διετία 2015-16, έξι φορές παραπάνω από τον μέσο όρο της χώρας.

Η αλλαγή σελίδας είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη και είναι πλέον ξεκάθαρο πως αποτελεί και απόφαση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας που αντιλαμβάνονται ότι για να επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάπτυξης απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα, άνθρωποι με γνώσεις, αποδεδειγμένες ικανότητες που νοιάζονται για τον τόπο και όχι για το προσωπικό τους μέλλον.

Η επόμενη μέρα ξεκινάει με την αυτονόητη παραδοχή πως είμαστε μια περιφέρεια της Ευρώπης και εκεί θα αναζητήσουμε τους πόρους για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας με το οποίο θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας ο τόπος μας.

Φυσικά υπάρχουν κάποιες άμεσες και επείγουσες προτεραιότητες με βασικότερες δύο από αυτές. Πρώτον την αντιμετώπιση της ανεργίας και ειδικά των νέων, και δεύτερον τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας η ανεργία των νέων ξεπερνά το 70%!

Ονομάσαμε το σχέδιό μας «Να σώσουμε τους νέους» και μ’ αυτό καθιερώνουμε «επίδομα» εργασίας αντί για επίδομα ανεργίας.

Μέχρι το 2030 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), έχει ως κεντρικό πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, μέσα από το σχέδιο Γιούνκερ, να χρηματοδοτήσει χιλιάδες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε, να συντονίσουμε, να ωριμάσουμε και να υποστηρίξουμε την κατάθεση προτάσεων, για μικρές και μεγάλες επενδύσεις, γνωρίζοντας πώς να τις τεκμηριώσουμε για να γίνουν δεκτές, και να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειάζονται για να επιδοτηθούν νέες επιχειρήσεις και να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας.

Η ανεργία φυσικά δεν πλήττει μόνο τους νέους και για να την αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Τις θέσεις δημιουργούν τα έργα και τα έργα υλοποιούνται με τις χρηματοδοτήσεις που μπορούμε να εξασφαλίσουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και άλλα χρηματοδοτικά μέσα.

Ετσι δημιουργούμε θέσεις εργασίας για:

– τα 433 (1,5%) μονογονεϊκά νοικοκυριά, όπου ο γονέας δεν εργάζεται,

– τα 2.269 (8,0%) νοικοκυριά με δύο άνεργους γονείς

– τα άτομα με αναπηρία.

– τους ανέργους άνω των 55 για να εξασφαλίσουν την έξοδό τους στη σύνταξη

– τις γυναίκες για να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερες στην αγορά εργασίας.

Η δεύτερη βασική μας προτεραιότητα είναι η στήριξη με κάθε τρόπο των ανθρώπων που παράγουν, εφαρμόζοντας ένα περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης που:

–  πατάει στα πλεονεκτήματα της οικονομίας μας και αξιοποιεί τα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα

–  βασίζεται στη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά μας ιδρύματα και

–  προωθεί όλες εκείνες τις θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές που εξαρτώνται από το κεντρικό κράτος για να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Πιστεύουμε όμως πως θα πετύχουμε γιατί αξίζει στον τόπο και τους ανθρώπους του μια καλύτερη τύχη.

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου είναι υποψήφια περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας