Το βασικό διακύβευμα μπροστά στις κάλπες είναι η επόμενη μέρα. Είναι η απάντηση που θα δοθεί στο μοναδικό δίλημμα, στο εάν θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα των όποιων παραλλαγών, ο ίδιος δρόμος που φορτώνει τα βάρη στις πλάτες του λαού, που θυσιάζει τα δικαιώματά τους στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας ή εάν θα αναδειχθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, αποφασισμένο για αντεπίθεση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, διαμορφώνει ένα ακόμη πιο οδυνηρό μέλλον για τη νεολαία και τον λαό μας.

Αφού φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του, σήμερα τον καλούν να σηκώσει και τα νέα βάρη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Με τους μνημονιακούς νόμους διαμόρφωσαν έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, τσακίζοντας τα δικαιώματα. Η νέα γενιά γίνεται γενιά της ανεργίας, της ευκαιριακής απασχόλησης, της ξενιτιάς.

Οδηγούν βίαια τους εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους εκτός αγοράς προς όφελος των πολυκαταστημάτων.

Με την ΚΑΠ συγκεντρώνουν τη γη σ’ όλο και λιγότερα χέρια, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τη μικρομεσαία αγροτιά. Αλλάζουν χρήσης γης.

Παραδίδουν του ορεινούς όγκους, τα δάση, τις ακτές και τους αιγιαλούς στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Υποβαθμίζουν τις κοινωνικές παροχές, ενισχύοντας όλο και περισσότερο την εμπορευματοποίησή τους.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες ως κρατικοί μηχανισμοί, μετατρέπονται σε βασικούς μοχλούς υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε περιφερειακό επίπεδο εξειδικεύονται οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Πίσω από τους χιλιοειπωμένους στόχους της ανάπτυξης και της «αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων» κρύβονται οι ιεραρχήσεις που ικανοποιούν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης σε περιφερειακό επίπεδο. Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς καθορίζονται και οι προτεραιότητες από μεριάς των περιφερειών. Αυτές χρηματοδοτούν μέσα από τα ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημιουργώντας τα αναγκαία έργα και δράσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Με βάση την ευρωενωσιακή αρχή «κόστους – οφέλους» θεωρούνται ως «μη επιλέξιμα» έργα και υποδομές που μπορούν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν τη θέση της λαϊκής οικογένειας, να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, όπως της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, της αντιπυρικής προστασίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση βρέθηκε απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, αποτέλεσε τη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και στις περιφερειακές αρχές.

Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, αγωνίστηκε με άξονα την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης θα δημιουργήσει μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και των αντιλαϊκών μέτρων. Θα ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Θα δυναμώσει τον συνεπή αντίπαλο της ναζιστικής-εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ. Από καλύτερες θέσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε μέτρο στήριξης και ανάσες ανακούφισης για τον λαό. Στην ενιαία επίθεση που δέχεται η ζωή μας, απαντάμε ενιαία με αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, για να κάνουμε τη διαφορά, για να ανοίξουμε τον δρόμο σε ριζικές αλλαγές, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας