Οι εκλογές για τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν παρόμοιο χαρακτήρα και ζητούμενο μ’ αυτές σ’ όλη τη χώρα και τις ευρωεκλογές:

Ούτε «συγχαρητήρια» ούτε το «ελεύθερο» στα κόμματα του κεφαλαίου, των Μνημονίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να πάρουν κι άλλα μέτρα. Δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους πολυάριθμους «επίσημους» ή δήθεν «ανεξάρτητους» υποψηφίους τους στις τοπικές εκλογές.

Ενίσχυση του ΚΚΕ ως ανάχωμα, βήμα ανασύνταξης του κινήματος, του μόνου που μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο.

Ισχυρίζονται κάποιοι: στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε για δήμαρχο και προβλήματα της καθημερινότητας και όχι για κυβέρνηση και προβλήματα της χώρας. Απαντάμε: καθημερινότητα είναι και η ανεργία, η ευέλικτη απασχόληση, οι πετσοκομμένοι μισθοί – συντάξεις, η άγρια φορολογία, οι χιλιάδες προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Αυτή η ίδια πολιτική ευθύνεται και για την κατάσταση στους δήμους, που τους έχει μετατρέψει σε φορομπήχτες και τροχονόμους επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι δήμαρχοι των άλλων κομμάτων έτσι απαντούν στην αποστέρηση του 70% των πόρων που έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους και παρακρατούνται από το κράτος.

Οι δήμαρχοι του ΚΚΕ απαντούν με διεκδίκηση και αξιοποίηση της όποιας δυνατότητας, ξεπερνώντας και νόμους, με έργο για τις λαϊκές ανάγκες, με τους εργαζόμενους και όχι τους εργολάβους.

Οι συμπτώσεις τοποθετήσεων ή «συντεταγμένης σιωπής» από τους άλλους συνδυασμούς σε κρίσιμα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι εξόφθαλμη.

Κοινή σιωπή για το όργιο των δημοτικών φόρων, ανταποδοτικών τελών, την αδικία να πληρώνει ίδιο φόρο το μικρομάγαζο με το πολυκατάστημα.

Στην καθαριότητα οι συνδυασμοί της ΝΔ προτείνουν ευθέως ιδιωτικοποίηση. Ο συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ, διακηρύσσοντας «όχι εργολάβοι», κάνει «κωλοτούμπα» προτείνοντας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ως όχημα εμπλοκής εργολάβων. Η πιο γνωστή ΚΟΙΝΣΕΠ της πόλης ελέγχεται επισήμως από αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.

Στις αστικές συγκοινωνίες, μετά τον αμαρτωλό ΟΑΣΘ και τη δήθεν «απο-ιδιωτικοποίηση» ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. εισηγούνται εμπλοκή ιδιωτών. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται ακριβώς το ίδιο, με τη μεσολάβηση των δήμων. Δεν πάει κόντρα στον νόμο ΣΥΡΙΖΑ για «απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση» των αστικών συγκοινωνιών, με οδηγία της ΕΕ. Η ίδια ακριβώς δήθεν «διαμάχη» για την ΕΥΑΘ.

«Συντεταγμένη συνένοχη» σιωπή για την ελεγχόμενη στάθμευση, όπου ο Θεσσαλονικιός νοικιάζει στην πόλη του, 50% στον δήμο και 50% στην ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης.

Απόλυτη συμφωνία για παράδοση ΔΕΘ και παραλιακού μετώπου σε επιχειρήσεις, με οδηγίες του Ιδρύματος Ροκφέλερ!!!

Ολοι οι υποψήφιοι διεκδικούν την κληρονομιά Μπουτάρη που αποτυπώθηκε στο ανατριχιαστικό «το τζάμπα τελείωσε».

Η ίδια κοινή σιωπή για τη συνέχιση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, του οργίου των ΜΚΟ, για τα ναρκωτικά, όπου η ενημέρωση, πρόληψη, αντικαθίσταται από χώρους ελεγχόμενης χρήσης.

Από τη μέχρι σήμερα κίνηση όλων των άλλων συνδυασμών βγαίνουν κάποια συμπεράσματα:

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπαίνουν ακόμα πιο ενεργά στο παιχνίδι της τοπικής εξουσίας, έχοντας εγγυήσεις από όλους.

Τα δήθεν «προοδευτικά, αντι-ακροδεξιά μέτωπα» αυτών που συγκυβέρνησαν με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και έχουν γίνει οι καλύτεροι υπηρέτες των Αμερικανών και της ΕΕ, ενώ ευθύνονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, χρειάζονται να πάρουν απάντηση.

Πρόκειται για μια ακόμα συριζαίικη «απάτη», για να γίνουν οι νέες κολεγιές με τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και για να συνεχίσει τη βρώμικη δουλειά ως «χρήσιμη – στο σύστημα – Αριστερά». Κάθε λαϊκός άνθρωπος, κάθε αριστερός να στηρίξει ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση. Γιατί το στοίχημα είναι πόσο ισχυρή θα είναι η Λαϊκή Αντιπολίτευση την επόμενη μέρα, για να βάζει εμπόδια, να αποκαλύπτει, να προτείνει, να οργανώνει αγώνες, να κατακτά νίκες, να ανοίγει δρόμο για ανάπτυξη σε όφελος και όχι σε βάρος του λαού.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ