Σε δύο βδομάδες οι Αθηναίοι θα αποφασίσουν για τη νέα δημοτική Αρχή, για τον νέο δήμαρχο και τους νέους δημοτικούς συμβούλους με την ελπίδα μιας καλύτερης Αθήνας. Και χρειαζόμαστε όλοι αυτή την καλύτερη Αθήνα, σε όλες τις εκφάνσεις της, πρωτίστως, όμως, στην καθημερινότητά μας.

Γιατί αλήθεια, ποιος θέλει να βγαίνει από το σπίτι του το πρωί και να βλέπει βρώμικους δρόμους και ρυπαρούς κάδους; Ποιος θέλει να κάνει πρώτα τον σταυρό του ή ασφάλεια ατυχήματος για να περπατήσει στα άθλια πεζοδρόμια των συνοικιών της πόλης μας. Ποιος θέλει εγκαταλειμμένες και αφύλακτες παιδικές χαρές, ποιος μπορεί να πάρει μια ανάσα σε αφρόντιστες και σκοτεινές πλατείες στη γειτονιά του, ποιος θέλει να κλείνεται μέσα μετά τη δύση του ήλιου από φόβο;

Κανείς. Κι όμως όλα αυτά συμβαίνουν, δεν είναι αποκύημα φαντασίας. Συμβαίνουν στις συνοικίες της Αθήνας που μερικές από αυτές μοιάζουν τριτοκοσμικές, ξεχασμένες από τον χρόνο και από τον δήμο. Ολόκληρες περιοχές, στο κέντρο της πρωτεύουσας, αφέθηκαν στην τύχη τους, στα Πατήσια, την Κυψέλη, την Πλατεία Βάθη, κάτω από την Ομόνοια, ο δήμος είναι απών. Το μεταναστευτικό, ένα, από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το διαχειρίζονται πια οι ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπεί πολιτικά η Χρυσή Αυγή, ενώ Εξάρχεια, Πολυτεχνείο και ΑΣΟΕΕ, αποτελούν «μαύρες τρύπες» στον ιστό της πόλης.

Θα μου πείτε τώρα – και με το δίκιο σας – ο Μπακογιάννης και εσύ θα τα διορθώσετε;

Τα θέματα της καθημερινότητας, που ακούγονται απλά, αλλά είναι πολύ σύνθετα προβλήματα στην πόλη μας, είναι εκείνα που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του προεκλογικού αγώνα. Και δεν βρίσκονται γιατί τα έθεσε ο κ. Μπακογιάννης εξ αρχής, αλλά γιατί τα θέτουν μετ’ επιτάσεως οι δημότες της Αθήνας.

Αν κάποιος βγει στις γειτονιές και ρωτήσει τους δημότες τι θέλουν περισσότερο, θα σου πουν καθαριότητα, ασφάλεια και ποιότητα στην καθημερινότητά τους. Και είναι αυτοί ακριβώς οι τομείς που η πόλη έκανε πολλά βήματα πίσω τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι, όμως, ώρα για απόδοση ευθυνών, είναι ώρα για ένα νέο ξεκίνημα, με έναν ισχυρό δήμαρχο και με νέα πρόσωπα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης του δήμου. Και αυτό το έχει ο συνδυασμός Αθήνα Ψηλά. Ξέρουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις λύσεις. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως η Αθήνα χρειάζεται μια μικρή επανάσταση, όχι μπαλώματα.

Χρειάζεται ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να πιάσουν τη σκούπα στα χέρια τους, να σταθούμε όλοι, δίπλα στους δημότες που έχουν περισσότερο ανάγκη, να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας και να δώσουμε ανάσες στις γειτονιές που επιβαρύνονται.

Ο δήμος χρειάζεται εδώ και τώρα ριζική αλλαγή. Νέος δήμαρχος, με ισχυρή πολιτική βούληση, νέα πρόσωπα, νέο σχέδιο.

Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό Αθήνα Ψηλά