Ηρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2016. Λίγο προτού συμπληρώσει τα 29 του χρόνια. Τώρα, τρία έτη μετά, έτοιμος να «πατήσει» τα 32, δείχνει πιο ώριμος από ποτέ. Ο Φερνάντο Βαρέλα είναι αυτό που συνήθως λέμε με απλά λόγια, «ογκόλιθος». Σύμφωνοι, δεν πρόκειται για τον καλύτερο μπακ που έχουν δει τα μάτια πολλών ούτε είναι ο κορυφαίος που φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο. Τουναντίον, στην Τούμπα είχαν απολαύσει πολύ αξιόλογους στο παρελθόν, ενώ αναμφισβήτητα έχουν δώσει αρκετά χρήματα κατά καιρούς προκειμένου να βρουν αυτό που τους έλειπε. Χωρίς να το πετύχουν. Κι όμως, με τον Βαρέλα οι αρμόδιοι πέτυχαν διάνα. Οταν δε μετέβη στον ΠΑΟΚ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, τα χνώτα των δύο ταίριαξαν τόσο πολύ, ώστε σύντομα ο Βαρέλα έγινε ο καπετάνιος της αμυντικής γραμμής. Είναι ξεκάθαρο πως «το έχει». Ενιωσε εμπιστοσύνη με τον ρουμάνο προπονητή και ανταποδίδει. Γνωρίζονται και αντιλαμβάνεται ο ένας τα «θέλω» του άλλου. Μήπως αυτό δεν είναι και το ζητούμενο σε μια σχέση; Το πώς κάποιος θα εξελιχθεί και θα γίνει καλύτερος, πώς θα προσφέρει τα περισσότερα.

Ο Βαρέλα με τα όποια λάθη του δίνει αυτό που επιθυμεί ο ΠΑΟΚ: σταθερότητα. Γιατί «κούμπωσε» με τους υπόλοιπους αμυντικούς, γιατί έμαθε τον τρόπο παιχνιδιού των υπολοίπων και αυτοί τον δικό του. Μέσω του συνόλου γίνεται καλύτερος και ταυτόχρονα ανεβάζει επίπεδο την άμυνα. Χωρίς αρκετοί να το αντιλαμβάνονται, μετά τα 30 του χρόνια ο μπακ από το Πράσινο Ακρωτήρι ανέβασε το κασέ του με αποτέλεσμα όλοι να συζητούν κατά πόσο θα συνεχίσει ή όχι στον ΠΑΟΚ. Εκτοξεύτηκε! Και αν δεν συνεχίσει, γεννάται θέμα… Εχοντας δίπλα του τον Κρέσπο, έναν μπακ όχι ακριβώς για να τον τοποθετήσεις στη βιτρίνα, χωρίς αμφιβολία όμως άκρως αποτελεσματικό και το κυριότερο, ταίρι καταπληκτικό του Βαρέλα, να πώς ένας ποδοσφαιριστής μεταλλάσσεται σε κάτι ανώτερο από αυτό που είναι. Η εικόνα του Κρέσπο τα λέει όλα. Και ελάχιστοι αμφιβάλλουν για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δίδυμο είναι ένα από τα καλύτερα του πρωταθλήματος, αν όχι το καλύτερο, με δεδομένη και την επιθετική συνεισφορά των μπακ αλλά και την κατάκτηση του τίτλου από τον ΠΑΟΚ.

Φυσικά, κάπου εδώ αξίζει να φέρουμε στον νου και ποιος είχε συμμετοχή σε συγκεκριμένες πολύ θετικές, όπως αποδείχθηκε, μεταγραφές του Δικεφάλου. Ναι, όσοι θυμούνται καλά, γνωρίζουν πως ο Λούμπος Μίχελ αξίζει να πιστωθεί κάποιες επιτυχημένες κινήσεις. Γιατί ναι μεν έφυγε και μάλλον χωρίς χρυσόσκονη, από πολλούς αμφισβητήθηκε και άκουσε αρκετά, η συμπεριφορά του ώρες ώρες ήταν κατακριτέα, ωστόσο ορισμένες μεταγραφές έφεραν φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του. Κι ας ήταν σχεδόν από το… πουθενά!