Αύριο, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθεί ο εσωτερικός ανασχηματισμός της Πειραιώς. Θα ανακοινωθούν, δηλαδή, τα ονόματα πάνω από 100 στελεχών της – από ολόκληρη τη χώρα – που θα «τρέξουν» τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό τη χρονιά που αυτός θα πρέπει να αντεπεξέλθει σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο εν λόγω ανασχηματισμός είχε προαναγγελθεί στα τέλη του προηγούμενου έτους, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τότε, ο πρόεδρος του κόμματος είχε ανακοινώσει τις υποψηφιότητες στις εθνικές εκλογές τεσσάρων γραμματέων της ΝΔ: του γραμματέα Επιστημονικών Φορέων Νίκου Κωστόπουλου, του γραμματέα Παραγωγικών Τομέων Βασίλη Ξυπολητά, του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσου Γαϊτάνη και του γραμματέα Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Βασίλη Σπανάκη. Οι δύο πρώτοι έχει μάλιστα αποφασιστεί πλέον ότι θα κατέβουν στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών και οι δύο τελευταίοι στον Νότιο Τομέα.

Οπως λένε πηγές της Πειραιώς, ο αναμενόμενος εσωτερικός ανασχηματισμός «θα έχει χαρακτήρα ριζικής αναδιάταξης των γραμματειών του κόμματος». Αυτό που εννοούν είναι πως εκείνοι που θα τις επανδρώσουν είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότεροι από όσους φεύγουν από αυτές. Οσοι αποχωρούν χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που θα βρίσκονται στα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια για την εθνική κάλπη, εκείνους που θα κατέβουν στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές κι εκείνους που αξιολογήθηκαν ως ανεπαρκείς στα κομματικά τους καθήκοντα. Από την πρώτη στιγμή, σημειώνουν οι γνώστες των εσωκομματικών διαδικασιών, που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ ο Μητσοτάκης ξεκίνησε μια διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης αυτών που στελέχωναν τις γραμματείες του κόμματος. Το αποτέλεσμά της ήταν να κριθεί επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του μηχανισμού, ο οποίος περιελάμβανε για παράδειγμα αρκετές ανενεργές γραμματείες.

Από το προεδρικό περιβάλλον αναφέρουν ότι πολλά από τα περισσότερα από 100 στελέχη που θα ανακοινωθούν αύριο είναι νέοι άνθρωποι, ενώ σε ένα σεβαστό ποσοστό δεν ανήκαν στη ΝΔ – δεν ήταν, δηλαδή, κομματικά στελέχη με τη στενή του όρου έννοια. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «ανανέωση πάνω από 70%», που θεωρούν ότι τους νομιμοποιεί να μιλούν για ένα πραγματικά «καινούργιο σχήμα». Η Πειραιώς αποδίδει μεγάλη σημασία στις συγκεκριμένες αλλαγές γιατί παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πρόσωπα που δεν θα εκτεθούν στη λαϊκή ετυμηγορία, θα είναι εκείνοι που οφείλουν να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση του γαλάζιου μηχανισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Παρεμπιπτόντως, κι άλλοι γραμματείς έχει συμφωνηθεί πως θα βάλουν υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές. Οπως ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Η γραμματέας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας Ζωή Ράπτη. Και ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος Μανώλης Γραφάκος.

Κι ενώ οι νεοδημοκρατικές εκλογικές μηχανές δουλεύουν πια στο φουλ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει τις επαφές με ευρωπαίους εταίρους, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό προκειμένου να χτίσει το δίκτυο των συμμάχων του για την επόμενη ημέρα. Χθες, φέρ’ ειπείν, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν.

Οπως δήλωσε ο Μητσοτάκης μετά το τέλος του ραντεβού των δύο ανδρών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «συμφώνησε απολύτως μαζί μου ότι το κλειδί για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι οι επενδύσεις – ξένες και εγχώριες – που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, αντί να προσελκύσει, έκανε τα πάντα, εδώ και τέσσερα χρόνια, για να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει».