Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις, να εισαχθεί για συζήτηση και στη συνέχεια για ψήφιση στην ελληνική Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός της κυβέρνησης ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων όσο και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι η κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής να πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η οποία θα λάβει χώρα στις 5 Φεβρουαρίου. Ο απώτερος στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου στις 13 Φεβρουαρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, να γίνει μια πιο πανηγυρική υποδοχή της υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, της Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Χθες το Πρωτόκολλο Εισδοχής εισήχθη έπειτα από εντολή του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ στη σιωπηρή διαδικασία του ΝΑΤΟ και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών είχαν προθεσμία μέχρι τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος να διατυπώσουν, εγγράφως, πιθανές ενστάσεις. Είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση του έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου ότι η Αθήνα ολοκλήρωσε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια, το κείμενο του Πρωτοκόλλου (το οποίο είχε ήδη προετοιμαστεί από την προηγούμενη εβδομάδα και είχε λάβει το πράσινο φως από τους αναπληρωτές μόνιμους αντιπροσώπους) επρόκειτο να σταλεί στις εθνικές πρωτεύουσες που με τη σειρά τους θα εξουσιοδοτήσουν τους μόνιμους αντιπροσώπους τους να το υπογράψουν. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ο Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τα Σκόπια ότι η σιωπηρή διαδικασία επί της έγκρισης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής έχει ξεκινήσει, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση τις αμέσως προσεχείς ημέρες ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες εκ μέρους των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ προκειμένου να υπογράψει και αυτός το Πρωτόκολλο Εισδοχής. Επισημαίνεται ότι ο Στόλτενμπεργκ χρησιμοποιεί στην επιστολή του το νέο όνομα της γειτονικής χώρας.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της κύρωσης του Πρωτοκόλλου από τα κράτη-μέλη με βάση τις εσωτερικές έννομες διαδικασίες εκάστου εξ αυτών. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα κυρώσει, ενώ η όλη διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός μερικών μηνών. Η διαδικασία της έγκρισης και υπογραφής θα μπορούσε να είναι και ταχύτερη, αλλά οι εσωτερικές προβλέψεις σε ορισμένες χώρες (με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Καναδά, όπου η πληρεξουσιότητα για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου από τον μόνιμο αντιπρόσωπο απαιτεί έγκριση της Βουλής ή του υπουργικού συμβουλίου) έφεραν μια μικρή, πλην ανώδυνη, καθυστέρηση.

Ολες οι επικυρώσεις κατατίθενται από τα κράτη – μέλη στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο είναι ο θεματοφύλακας της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, ιδρυτικής πράξης του ΝΑΤΟ το 1949.