Στη Μόσχα βρέθηκε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στα βορειοανατολικά της Συρίας. Ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, από την οποία, εκτιμούν οι αναλυτές, θα μπορεί να επιτεθεί εναντίον των κούρδων μαχητών. Ο Πούτιν έδωσε τη συγκατάθεσή του, εξασφαλίζοντας σημαντικά ανταλλάγματα.

Η αλήθεια είναι πως ο ρώσος πρόεδρος τον τελευταίο καιρό έχει αποδεχθεί τουρκικά αιτήματα και έχει δώσει το πράσινο φως για δύο μεγάλες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία από το 2016. Σε αυτή την πρόσφατη συνεργασία, παρότι Αγκυρα και Μόσχα έχουν διαφορετικές θέσεις για το μέλλον της Συρίας, αναφέρθηκε και ο Ερντογάν μετά τη χθεσινή συνάντηση. «Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει θετικά την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» είπε. «Σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων στον στρατιωτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό, παρατηρείται ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας. Αναμφίβολα, η ανάπτυξη αυτή θα επηρεάσει εξαιρετικά θετικά και την περιφερειακή ασφάλεια» τόνισε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση του αριθμού των ρώσων τουριστών στην Τουρκία – πέρυσι έφτασαν τα 6 εκατομμύρια. Απέδωσε αυτό το ρεκόρ στο ότι οι πολίτες «αντιλαμβάνονται τη μεταβολή στην ποιότητα των ρωσοτουρκικών σχέσεων». Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άνοδο. «Θέσαμε έναν μεγάλο στόχο, να φτάσουμε σε όγκο συναλλαγών τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια» ανέφερε.

Αναμφισβήτητα όμως το κύριο θέμα των χθεσινών συνομιλιών ήταν η κατάσταση στη Βόρεια Συρία και το τουρκικό αίτημα για ζώνη ασφαλείας. Η Αμερική, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Οι ΗΠΑ θέλουν να προστατεύσουν τους κούρδους μαχητές, που ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος (και συνεργάστηκαν στενά με τους αμερικανούς στρατιώτες) στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η Ρωσία θέλει να δει τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας να περνούν στον έλεγχο της κυβέρνησης της Δαμασκού και όχι στους τούρκους στρατιωτικούς και στις ισλαμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί τους. Ο Ερντογάν όμως έχει στο μυαλό του κάτι άλλο. Θέλει μια ζώνη μήκους 30 χλμ., από την οποία να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των κούρδων μαχητών, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ο Σινάν Ουλγκέν, τούρκος πολιτικός αναλυτής και πρώην διπλωμάτης, χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν ως «κλειδί» για να καταλήξουν οι δύο ηγέτες σε έναν οδικό χάρτη για τη συνεργασία τους στη Συρία. «Οσον αφορά τη ζώνη ασφαλείας, η Τουρκία δεν θα πάρει το στρατιωτικό ρίσκο να τη δημιουργήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, ακόμα και εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν πλήρως» εκτιμά.

Εκτός από τη ζώνη ασφαλείας, οι συζητήσεις των δύο ηγετών αφορούσαν τους κούρδους μαχητές της οργάνωσης YPG που πρωταγωνίστησαν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα ελέγχουν, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, μια μεγάλη περιοχή στη Βόρεια Συρία. Η Ρωσία που στηρίζει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ θέλει οι κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών αυτών τις οποίες είχαν κατακτήσει οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στον εμφύλιο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011.