Ομόφωνη και ενιαία στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θωράκιση απέναντι στις «επιθέσεις φιλίας» του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σ’ αυτούς τους δύο άξονες κινείται η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής τις τελευταίες μέρες, με το επιτελείο να ετοιμάζεται για την κοινοβουλευτική μάχη των ημερών. Στη σημερινή της παρέμβαση στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά θα εξηγήσει τους λόγους που ο κεντροαριστερός φορέας καταψηφίζει τη Συμφωνία, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την εργαλειοποίησή της – η οποία στοχεύει, όπως εξηγούν από τη Χαριλάου Τρικούπη, στην πόλωση, τον διχασμό και στην οριζόντια τομή του πολιτικού συστήματος ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει ο κάθε σχηματισμός μέσα στη Βουλή. Το δίπολο πρόοδος – συντήρηση, εξηγούν, είναι βασικό για το επόμενο αφήγημα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία. «Οσο κι αν επιχειρείτε να εξαφανίσετε από τον πολιτικό χάρτη μια παράταξη με τη ρίζα, το βάθος, τη διαδρομή και το έργο της δικής μας ματαιοπονείτε», ανέφερε σχετικά στην εισήγησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Στο εσωτερικό του φορέα, η απόφαση για αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ έχει δημιουργήσει συζήτηση στη βάση της ανανεωτικής Αριστεράς, καθώς μια συντεταγμένη ομάδα στελεχών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η πλειοψηφία των εκλεγμένων μελών της ΔΗΜΑΡ στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, αρνείται να ακολουθήσει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο χωρίς απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Η απόφαση ακύρωσης της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στο Κίνημα Αλλαγής από την Εκτελεστική Επιτροπή της δεν μας καλύπτει και ζητάμε την άμεση σύγκληση της ΚΕ, που θα αποφανθεί τελικά για το ζήτημα αυτό και ταυτόχρονα θα αποφασίσει για τον πολιτικό προσανατολισμό και τον οδικό χάρτη της περαιτέρω πορείας της ΔΗΜΑΡ», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι 19 διαφωνούντες – ανάμεσά τους ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην γραμματέας Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο γραμματέας Οργανωτικού Τάσος Δαρσινός, ο Γιώργος Γιάνναρος, ο Γιώργος Σιακαντάρης και ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης. «Η «μεγάλη εικόνα» είναι η ανάγκη να σταθεί όρθια η Κεντροαριστερά  απέναντι στον εθνικό διχασμό που προωθείται. Επομένως μόνη λύση είναι ένα συνέδριο των μελών όπου αφήνουμε πίσω τις παλιές μας κομματικές ταυτότητες και βάζουμε μπροστά τη νέα κοινή μας κομματική ταυτότητα. Αυτή του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε, στο ίδιο πλαίσιο, ο Μαργαρίτης (Οpen).

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Η συζήτηση για ενδεχόμενη κατάθεση της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, δημιούργησε νέα ερωτηματικά για τη μετέπειτα πορεία του κόμματος. «Είναι φανερό ότι αν αφορά τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό είναι καθαρή η θέση μας ότι θα την ψηφίζαμε. Αν αφορά μόνο τις Πρέσπες απλώς θα το συζητήσουμε, θα το αξιολογήσουμε», ανέφερε χθες ο Θεοχαρόπουλος (Παραπολιτικά), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας. Επισήμως, πάντως, και με αφορμή τη φημολογία που αναπτύσσεται, η Αγίου Κωνσταντίνου διέψευσε ότι υπάρχει πιθανότητα προσχώρησης της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Κίνημα Αλλαγής από νωρίς χθες το πρωί επεσήμαναν πως ο φορέας θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής. Οπως ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, το ίδιο θα έπρατταν και οι τρεις εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού. «Το Ποτάμι θα κάνει αυτό που είχε κάνει και τον Ιούνιο, δηλαδή θα υπερψηφίσει μια πρόταση μομφής, γιατί αυτό που πρέπει να είναι σαφές είναι ότι το Ποτάμι στηρίζει τις θέσεις του, δεν στηρίζει την κυβέρνηση», ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς.