Αντίστροφα μετρά, όπως όλα δείχνουν, ο χρόνος για την άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων στην υπόθεση της Novartis, που ερευνά η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Την ίδια ώρα, βαριά σκιά πάνω από την υπόθεση αυτή, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις, ρίχνει η αναφορά του μέχρι πρότινος εποπτεύοντος της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, μέσω της οποίας αποκαλύπτονται τριβές και διαφωνίες με τους συναδέλφους του, για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκειά του, διαμηνύει προς κάθε πλευρά πως «εγώ δεν θα πάω φυλακή», ενώ η αναφορά του προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία διέταξε έρευνα για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών. Αφορμή αποτέλεσε η διαρροή πληροφοριών για το πρόσφατο ταξίδι του Ιωάννη Αγγελή και της ομάδας των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς στη Βιέννη, που τον εμφάνιζαν να έχει αρνηθεί να παραλάβει στοιχεία κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την αμερικανική πλευρά, η οποία διενεργεί ανάλογη έρευνα για την ίδια φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η μηχανή της Δικαιοσύνης δουλεύει στο φουλ, με στόχο, τουλάχιστον το πρώτο μέρος της πολυεπίπεδης αυτής έρευνας, να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη συμπέσει η άσκηση των όποιων διώξεων με την προεκλογική περίοδο.

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς μάλιστα, έπειτα και από σχετικό έγγραφό του που τους είχε αποστείλει ο Ιωάννης Αγγελής, φαίνεται πως πριν προχωρήσουν στο επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα της άσκησης των διώξεων, θα καλέσουν πρώτα ανωμοτί (σ.σ.: χωρίς όρκο) υπόπτους τέλεσης αξιόποινων πράξεων ακολουθώντας το «μοντέλο» της υπόθεσης Φλώρου με τις αποφυλακίσεις για λόγους υγείας.

 

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Οπως εκτιμούν νομικές πηγές, αυτό σημαίνει πως μέχρις ότου κλείσει ο κύκλος της έρευνας για όλη τη χρονική περίοδο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών και περάσουν όλοι οι κατά καιρούς ύποπτοι από το εισαγγελικό γραφείο, η υπόθεση της Novartiς, λόγω των αναμφισβήτητων πολιτικών προεκτάσεών της, θα βρίσκεται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ακόμα και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, για όποια πρόσωπα οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους καμία ένδειξη περί τέλεσης αξιόποινης πράξης θα προχωρήσουν στην, κατά τον νόμο, αρχειοθέτηση της δικογραφίας, ώστε να μην κρατούνται «όμηροι» πολιτικοί, τα ονόματα των οποίων περιελήφθησαν στον κατάλογο που αμελητί έφτασε στη Βουλή.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω του τεράστιου όγκου των αποδεικτικών στοιχείων και του μεγάλου χρονικού διαστήματος στο οποίο εκτείνεται η έρευνα, εκ των πραγμάτων η αξιολόγηση και ως εκ τούτου η ποινική αποτίμηση, θα καταλαμβάνει σε πρώτο στάδιο συγκεκριμένη περίοδο που εκτείνεται είτε από το 2010 έως το 2012, είτε από το 2009 έως το 2013.

ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. Τα ερευνώμενα αδικήματα όπως είναι γνωστό αφορούν τις πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της δωροδοκίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις παραμέτρους της υπόθεσης, λένε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ η έρευνα για τους λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει γνωστό αν έχει αποδώσει κάποια ευρήματα για περαιτέρω αξιολόγηση.

Πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι η ενδεχόμενη δίωξη για δωροδοκία μπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά με μόνα στοιχεία καταθέσεις και έγγραφα.

Και ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται σε κομβικό σημείο, μέσω της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αντικαταστάθηκε έπειτα από δικό του αίτημα, αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές που καταδεικνύουν τις διαφορετικές απόψεις τους ως προς τον χειρισμό της μεγάλης αυτής δικογραφίας από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Η διαρροή πληροφοριών για όσα φέρεται ότι έγιναν στο ταξίδι που έκανε στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 ο Ιωάννης Αγγελής, με την ομάδα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς στο πλαίσιο των ερευνών για τη Novartis, οδήγησε τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό στην απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του εποπτεύοντος με βολές κατά της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.