Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνουν τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να φυλάει τα νώτα του στο εγχείρημα έκδοσης πενταετών ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο. Τα δεδομένα σταθμίζονται σε καθημερινή βάση, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, όπου χθες καταγράφηκε ένα profit taking, με τις αποδόσεις να επιστρέφουν σε ανοδική τροχιά.

Το ρίσκο της έκδοσης είναι μεγάλο. Οπως σημείωνε χθες σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, οι εκδόσεις ομολόγων από την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες προκάλεσαν μαζικό ενδιαφέρον των επενδυτών, έδειξαν πως ενδεχομένως έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια περιορισμένη έκδοση τριετών ή πενταετών ελληνικών ομολόγων. Το βασικό ερώτημα παραμένει όμως, τι θα συμβεί την επομένη ημέρα της έκδοσης, δεδομένων των άλυτων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικές νάρκες λόγω δικαστικών αποφάσεων, προεκλογική χαλάρωση και αβεβαιότητα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός σκηνικού όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο όσον αφορά τη νηνεμία στις αγορές, πολύ περισσότερο δε όταν και στο διεθνές περιβάλλον οι παράγοντες ρευστότητας κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει.

Το δημοσίευμα του Bloomberg ήρθε να υπενθυμίσει το «πάθημα» του ΟΔΔΗΧ τον Φεβρουάριο του 2018. Τότε, η έκδοση επταετών ομολόγων στο 3,5% είχε μια πολύ άσχημη συνέχεια. Την επομένη της έκδοσης, η απόδοση του επταετούς τίτλου εκτινάχθηκε κατά 60 μονάδες βάσης «και ακόμα δεν έχει ανακάμψει». Οι προβληματισμοί αυτοί δεν διατυπώνονται μόνο στους κόλπους των αναλυτών. Τελούν σε πλήρη γνώση των στελεχών του ΟΔΔΗΧ και γι’ αυτό η επικείμενη έξοδος ζυγίζεται σε καθημερινή βάση.

Από τα τέλη του προηγούμενου έτους, πηγές της αγοράς ομολόγων έλεγαν πως το κατάλληλο χρονικό σημείο για το πρώτο βήμα εξόδου στις αγορές θα αναζητούνταν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Στις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, στην αγορά επικρατούσε η αίσθηση πως η έκδοση πενταετούς – κατά πάσα πιθανότητα – ομολόγου είναι θέμα ημερών, στο κύμα της αναμενόμενης κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Το ενδεχόμενο πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Το πρώτο που φέρονται να περιμένουν τώρα στον ΟΔΔΗΧ είναι η ψήφιση της Συμφωνίας και στη συνέχεια, εάν οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν ευνοϊκές, αναμένεται ότι θα πατήσουν το κουμπί της έκδοσης. Στην αντίθετη περίπτωση, τα σενάρια θα μπουν για μία ακόμα φορά – όπως έχει συμβεί πολλές φορές από την άνοιξη του 2018 – στο συρτάρι. Η «όρεξη» των επενδυτών για ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου δείχνει να έχει ανοίξει. Την περασμένη Τρίτη, το ισπανικό Δημόσιο προχώρησε σε δημοπρασία δεκαετών ομολόγων, η οποία προσείλκυσε ρεκόρ επενδυτών με συνολικές προσφορές 47 δισ. ευρώ. Αντλήθηκαν 10 δισ. ευρώ με την απόδοση στο 1,34%. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η έκδοση 15ετούς ομολόγου από την Ιταλία, όταν 320 επενδυτές προσέφεραν 35,6 δισ. ευρώ έναντι των 10 δισ. ευρώ που αναζητούσε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,410%.

Μια σύγκριση με τις αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών τίτλων έναντι των εκτιμήσεων για την πιθανή απόδοση ενός πενταετούς ελληνικού ομολόγου μαρτυρά προκαταβολικά πως η επιστροφή στις αγορές θα κοστίσει ακριβά. Στην αγορά υπάρχουν εκτιμήσεις για ένα κόστος ανάμεσα σε 3,55% και 3,65% για ένα νέο ελληνικό πενταετές ομόλογο, όταν η Ιταλία δανείστηκε για δεκαπέντε χρόνια με 3,410% και η Ισπανία για δέκα χρόνια με 1,34%.

Χθες, η απόδοση του ελληνικού πενταετούς τίτλου (λήξης 2023, πρακτικά τετραετής) ξεπέρασε και πάλι το 3%, όταν τις προηγούμενες ημέρες είχε υποχωρήσει έως και το 2,95%.