Το κρύο είναι έντονο και έφθασε χθες το πρωί τους -14 βαθμούς Κελσίου, τα 1.500 ιδιωτικά τζετ που αναμένονται έχουν αρχίσει και καταφθάνουν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν προγραμματισμένο να παραστεί φέτος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αλλά ακύρωσε, είναι παρών δι’… αντιπροσώπων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέλυσε τις απόψεις της Ουάσιγκτον, καθώς μίλησε μέσω βίντεο στους παρισταμένους, ενώ ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, επονομαζόμενος και «Τραμπ των τροπικών», ανέλυσε τη δική του εκδοχή μιας τραμπικής λαϊκιστικής πολιτικής.

Στους «νέους ανέμους» που φυσούν ανά τον κόσμο αναφέρθηκε ο Μάικ Πομπέο. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία και το Brexit, ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στους πολιτικούς και τις πολιτικές συμμαχίες που αισθάνονταν ότι δεν εργάζονταν για τα συμφέροντά τους». Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος κάνει ερωτήσεις που μέχρι τώρα κανείς δεν ρωτούσε ή που δεν έπαιρναν σοβαρά οι πολιτικοί για πολύ καιρό. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: Είναι η οικονομική ανάπτυξη καλή για μένα; Με προστατεύουν οι πολιτικοί από τους τρομοκράτες; Εργάζονται για τα εθνικά συμφέροντα στο εξωτερικό;». Και επανέλαβε: «Νέοι άνεμοι φυσούν σε όλο τον κόσμο. Ομως αυτό σημαίνει καλύτερο καιρό ή είναι προμήνυμα καταιγίδων;». Η ερώτηση ήταν μάλλον ρητορική, όμως ο ίδιος έσπευσε να τα θεωρήσει όλα αυτά θετικές ενδείξεις ότι τα έθνη και τα ισχυρά σύνορα είναι σημαντικά, χωρίς να παραλείψει να καλέσει, για άλλη μία φορά, τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Ο Μάικ Πομπέο μίλησε περίπου για μισή ώρα και δέχθηκε ερωτήσεις από τους παρισταμένους. ΗΠΑ και Ρωσία είναι καταδικασμένες σε αντιπαλότητα; ρωτήθηκε. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα» απάντησε. «Ελπίζω ότι η Ρωσία θα αλλάξει τη συμπεριφορά της, είτε αυτή αφορά την Κριμαία είτε την παρέμβαση στις εκλογές στις ΗΠΑ». Και ευχήθηκε «να επιστρέψει η κυβέρνηση Πούτιν στη σωστή πορεία που θα την ξαναφέρει στο κράτος δικαίου». Ολοκληρώνοντας ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε τους παρισταμένους να αντιγράψουν το μοντέλο του Τραμπ «με χαμηλούς φόρους, οικονομικό φιλελευθερισμό και εμπορικές μεταρρυθμίσεις». Δεν ανέφερε τίποτα βέβαια για το έλλειμμα που διογκώνεται και τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Το ντεμπούτο του στη διεθνή πολιτική σκηνή έκανε από το Νταβός και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αναφέροντας σε όλους τους τόνους πως «βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η Βραζιλία άλλαξε». Ο ακροδεξιός πρώην αξιωματικός του στρατού κάλεσε επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του, λέγοντας ότι θα ανοίξει την οικονομία, θα μειώσει τους φόρους και θα ιδιωτικοποιήσει πολλές κρατικές επιχειρήσεις. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα για τους επενδυτές, ιδίως για την αγροτική επιχειρηματικότητα, που είναι πολύ σημαντική για εμάς» τόνισε ο βραζιλιάνος πρόεδρος που ορκίστηκε την 1η Ιανουαρίου. Ως μία από τις ισχυρότερες αγροτικές οικονομίες παγκοσμίως, η Βραζιλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος και σόγιας. Ομως, πολλές οικολογικές οργανώσεις θεωρούν ότι η επέκταση της αγροτικής επιχειρηματικότητας γίνεται εις βάρος του δάσους του Αμαζονίου και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων φυλών.