Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση για έκτακτο πολιτικό και καταστατικό συνέδριο μιλούν για επιστροφή στο παλιό, πατροπαράδοτο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί τα κόμματα που απαρτίζουν τον πολυκομματικό φορέα δεν έχουν πια παρά μόνο «πράσινες» αναφορές. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά επιτελικά κεντροαριστερά στελέχη, «μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι ο κορμός του νέου φορέα, όμως δεν μπορεί να πετύχει μόνο του». Το ενιαίο κόμμα, ισχυρίζονται, απευθύνεται σε όλους τους σχηματισμούς που το απαρτίζουν έως και τώρα – κάτι που ερμηνεύεται και ως έμμεση απάντηση στον ισχυρισμό του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ότι μαζί με τον ίδιο διαγράφηκε και το κόμμα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΜΙΝΗ. Το επόμενο διάστημα, η στρατηγική «όλοι περιλαμβάνονται» θα γίνει πιο εμφανής. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα είπε ο Γιώργος Καμίνης στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να διαφυλαχθεί, αγκαλιάζοντας τα στελέχη των μέχρι τώρα συνιστωσών. Και αυτό όχι μόνο ως παρατηρητές, αλλά με ενεργό ρόλο. Παράλληλα, ωστόσο, και με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, στόχος είναι να σταματήσουν οι πολλές διαφορετικές απόψεις που, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «θολώνουν το μήνυμα του φορέα». Το μήνυμα δεν είχε μόνο αποδέκτη τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΚΙΔΗΣΟ.

Το γεγονός, όμως, πως στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας, μαζί με τη στάση που κράτησε ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών, διαφοροποιούν τη δική του περίπτωση από αυτήν του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Η εργαλειοποίηση των διαφωνιών αλλά και της ίδιας της Συμφωνίας από την κυβέρνηση αποτελεί κύριο ζήτημα για το Κίνημα Αλλαγής. Η πολιτική συγκυρία και ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, σύμφωνα με τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΕΡΤ), καθιστούν σαφές πως «όποιος την υπερψηφίζει μέσα στη Βουλή εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά». Διαχωρίζοντας, σε αυτό το πλαίσιο, τη διαφορετική στάση μέσα στη Βουλή από την ιδεολογική διαφοροποίηση στο εσωτερικό του κόμματος.

«ΔΙΑΣΠΑΣΗ» ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ. Η χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ διεξήχθη σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εισηγήθηκε την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής λόγω της δικής του διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ. Στον αντίποδα, η ομάδα των στελεχών που στήριξαν την πρόταση της αποχής αντί του «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, με εισήγηση του Τάσου Δαρσινού ζήτησε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς χωρίς απόφασή της, η οποία θα «διευκρινίζει τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος, οδηγούμαστε σε μια σοβαρή ανατροπή της πορείας που έχουμε χαράξει». Η συζήτηση συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στη ΔΗΜΑΡ που δεν προτίθενται να φύγουν από το Κίνημα Αλλαγής. Η απόφαση για αποχώρηση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία αμφισβητείται έντονα από εκείνους που ζητούν να συνεδριάσει η ΚΕ, καθώς αυτή θεωρείται το ανώτατο όργανο του κόμματος. Ο Θεοχαρόπουλος, παρότι ανέφερε ότι θα υπάρξει σύγκληση της ΚΕ, απέφυγε να την τοποθετήσει χρονικά. Σε κάθε περίπτωση, πολλά στελέχη του κόμματος τόνιζαν χθες πως το αίτημα για ενιαίο κόμμα ήταν πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ, γι’ αυτό η συμμετοχή της στο συνέδριο είναι επιβεβλημένη.

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Στο Ποτάμι, μετά την προχθεσινή εκδήλωση για το Μακεδονικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε (Ant1) πως ναι μεν στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως «είναι αντίπαλος» του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν είναι όλα ρόδινα για εμάς, αλλά είναι πολύ καλύτερα αν το όνομα είχε μείνει «Δημοκρατία της Μακεδονίας»» επεσήμανε. «Είχα εύκολες λύσεις. Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο». Παράλληλα σχολίασε πως δεν υπάρχει «πλουραλισμός με σιωπητήρια», ενώ χάραξε την πορεία του Ποταμιού από εδώ και πέρα, μιλώντας για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές.