Σε μάχη μέχρις εσχάτων εξελίσσεται η πιο συναρπαστική Πρέμιερ Λιγκ από καταβολής της.

Η Μάντσεστερ Σίτι απάντησε χθες με νίκη 3-0 επί της Χάντερσφιλντ στη δύσκολη επικράτηση της Λίβερπουλ επί της Κρίσταλ Πάλας με 4-3 το Σάββατο, διατηρώντας αναλλοίωτη τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών που υπάρχει μεταξύ τους.

Παρά τις νίκες τους, η κάτοχος του τίτλου Σίτι και η σημαντικότερη διεκδικήτρια Λίβερπουλ έδειξαν σημάδια αγωνιστικής κάμψης που ίσως να οφείλονται και στην ψυχολογική πίεση.

Ρεαλιστής Πεπ

Ο Γκουαρντιόλα δήλωσε με νόημα πως τα πρωταθλήματα δεν κρίνονται τον Ιανουάριο, ενώ δεν δίστασε να πει πως η ομάδα του δεν άξιζε περισσότερα από τα γκολ που πέτυχε ζητώντας παράλληλα από τους παίκτες του να βελτιωθούν στο μέλλον. «Πρέπει να απαιτούμε περισσότερα από τους εαυτούς μας σε κάθε παιχνίδι και να κάνουμε το καλύτερο, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο. Είναι εκπληκτικά τα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα, στο πρωτάθλημα και στο Λιγκ Καπ. Εχουμε έναν απίστευτο αριθμό πόντων. Αλλά αυτό το παιχνίδι μπορεί να μας διδάξει τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούμε. Πετυχαίνουμε πολλά γκολ. Ομως υπάρχει μια ομάδα που είναι καλύτερη από εμάς, αλλά είμαστε ακόμα στον Ιανουάριο και υπάρχουν πολλά παιχνίδια μπροστά μας. Δεν κερδίζεις ούτε χάνεις τον Ιανουάριο την Πρέμιερ Λιγκ».

Κι ενώ ο Γκουαρντιόλα αυξάνει συνεχώς την πίεση προς τη Λίβερπουλ, η τελευταία απέφυγε το επερχόμενο στραβοπάτημα στο ματς με την Κρίσταλ Πάλας. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 και παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε 2-1, οι Λονδρέζοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Τα τελευταία λεπτά αποδείχτηκαν ρώσικη ρουλέτα κι αν ο Μανέ δεν πετύχαινε το τέταρτο γκολ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων (ακολούθησε ένα ακόμα γκολ από την Κρίσταλ Πάλας), ίσως σήμερα η διαφορά με τη Σίτι να ήταν στους δύο πόντους.

Παρά το καρδιοχτύπι στο Ανφιλντ, όλοι μίλησαν για τη νοοτροπία που έχουν οι παίκτες της Λίβερπουλ.

«Δυνατοί στο μυαλό»

«Μιλήσαμε μεταξύ μας στο ημίχρονο πως πρέπει να είμαστε δυνατοί ψυχολογικά γιατί είναι μια δύσκολη στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι η πιο σημαντική για μας. Οταν υποφέρεις, πρέπει να είσαι δυνατός στο μυαλό» δήλωσε ο σκόρερ των δύο εκ των τερμάτων των Κόκκινων Μοχάμεντ Σάλαχ, ο οποίος έφτασε αισίως τα 50 στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Κλοπ εκθείασε τον χαρακτήρα των παικτών του λέγοντας πως δεν θα πρέπει κανέναν να τον εκπλήσσει: «Αν κάτι υπήρχε πριν από εμένα εδώ, αυτό ήταν ο χαρακτήρας. Εκπληκτικός χαρακτήρας και πολλή δουλειά ήταν πάντοτε εδώ και αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να προσθέσουμε μερικά στοιχεία. Τα παιδιά είναι έτοιμα να παλέψουν για όλα».

Στο ίδιο τέμπο με τον Κλοπ και ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος οδήγησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έβδομη σερί νίκη της σε όλες τις διοργανώσεις και έκτη στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Νορβηγός έσπασε το ρεκόρ 73 χρόνων του Ματ Μπάσμπι, τη μνήμη του οποίου τίμησαν το Σάββατο οι Κόκκινοι Διάβολοι καθώς σαν χθες πριν από 25 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών.

Το νέο θύμα της Γιουνάιτεντ ήταν η Μπράιτον, την οποία νίκησε με 2-1, και σε συνδυασμό με την ήττα της Τσέλσι από την Αρσεναλ (2-0) πλησίασε στην τέταρτη θέση τούς Μπλε στους τρεις βαθμούς.

Ο Σόλσκιερ αρνείται πεισματικά πως τον ενδιαφέρουν τα ρεκόρ (ίσως σε 10, 15, 20 χρόνια να ρίξω μια ματιά σ’ αυτά) και περιορίζεται να εκθειάζει τις προσπάθειες των παικτών του, ό,τι ακριβώς δεν έκανε ο προκάτοχός του Ζοζέ Μουρίνιο.

Οργή Σάρι

Σε αντίθετη ρότα, ο Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίστηκε τόσο εξοργισμένος με τους ποδοσφαιριστές του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το παιχνίδι με την Αρσεναλ. Ο Ιταλός προτίμησε να μιλήσει στη μητρική του γλώσσα για να μεταφέρει επακριβώς το μήνυμα που ήθελε να στείλει στους παίκτες του, τους οποίους μεταξύ άλλων τους κατηγορεί για κακή νοοτροπία που πολύ δύσκολα μπορούν να αποκτήσουν κίνητρο.

«Δεν πρόκειται για ομάδα που φημίζεται για την ποιότητα στις μάχες. Πρέπει να γίνουμε ομάδα που μπορεί να προσαρμόζεται και να παίζει το δικό της ποδόσφαιρο, αν και θα υποφέρει για 10 ή 15 λεπτά».

Η Τσέλσι περιμένει εντός των ημερών την ένταξη του Γκονσάλο Ιγκουαΐν, ο οποίος θα αμείβεται με 330.000 ευρώ την εβδομάδα. Ο Αργεντινός θα αντικαταστήσει τον Μοράτα που οδεύει προς την Ατλέτικο.