Η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ, αποκτά πλέον χαρακτηριστικά γενικής ρήξης, στη σκιά και του συλλαλητηρίου της Πλατείας Συντάγματος, ενώ το κεντρικό αίτημα των συγκεντρωμένων που προσυπογράφουν και οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις για τη μη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν γίνεται αποδεκτό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση προχωρά χωρίς καθυστέρηση στη συζήτηση και ψήφιση της Συμφωνίας. Ακόμα και χθες, και παρά τον όγκο του συλλαλητηρίου, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν αμετακίνητος στην υλοποίηση του δικού του σχεδιασμού. Ο Πρωθυπουργός που επιμένει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει μια αντιπαράθεση δεκαετιών, η οποία χρησίμευε – όπως είπε και σε συνέντευξή του στην «Αυγή» – για να εκτρέφει τον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία και από τις δύο πλευρές, ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θεωρούν ότι αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη και για την επιχείρηση συμπόρευσης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, είδαν από την πρώτη στιγμή προσπάθεια «καπελώματος» του συλλαλητηρίου από δυνάμεις της Ακροδεξιάς. Τα επεισόδια που έγιναν, οι συγκρούσεις δυνάμεων των ΜΑΤ και διαδηλωτών, αλλά και η ανεξέλεγκτη – κατά την αντιπολίτευση και συγκεντρωμένους – χρήση χημικών μέσα στο πλήθος όξυναν το πολιτικό κλίμα.

ΚΟΥΦΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια από τις σκληρότερες δημόσιες τοποθετήσεις του, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε «κούφια» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας, την οποία ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ως «εθνικά επωφελή» και την ψήφισή της «πατριωτικό καθήκον».

Νωρίτερα η ΝΔ είχε ζητήσει την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη και της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα, τις οποίες καθιστά πολιτικά υπεύθυνες για την εκτεταμένη χρήση χημικών στο Σύνταγμα. Τον τόνο όμως έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τους «πρόθυμους» να ακούσουν τη φωνή του λαού κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπέγραψε αυτή τη Συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα και χωρίς διακομματική συναίνεση». Παράλληλα, αφού καταδίκασε τη χρήση χημικών σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων, όπως τόνισε, οικογενειών, μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, προειδοποίησε: «Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο… Πριν το χάραμα είναι το πιο βαθύ σκοτάδι…».

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Το ενδιαφέρον είναι η προειδοποίησή του, ότι η ΝΔ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μη κυρωθεί η Συμφωνία και μένει να φανεί με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει πράξη, εκτός από το «όχι» στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια και κυρίως εάν θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντεπιτέθηκε και, αφού κατήγγειλε την επιλογή του προέδρου της ΝΔ «να κρυφτεί» από μια ζωντανή τηλεμαχία επί της Συμφωνίας, όπως ανέφερε, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «δεν διστάζει να διχάζει τους Ελληνες για να κρατά ενωμένο το κόμμα του και να επιλέγει την πατριδοκαπηλία απέναντι στην εθνική ευθύνη».