Η ζωή του είναι είναι συνδυασμένη από πολύ μικρή ηλικία με μια μπάλα. Οχι, όμως, πάντα με μπάλα ποδοσφαίρου. Βλέπετε, όταν ο Νίκος Βέργος ήταν – δεν ήταν 7 χρονών, έπαιζε μπάλα με τα… χέρια. Χάντμπολ, με λίγα λόγια. Και ήταν και καλός.

Το 2007 και το 2008, 11 και 12 ετών αντίστοιχα, φορώντας τη φανέλα των Ποντίων Κιλκίς, βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα όπου αγωνιζόταν. Παράλληλα, είχε ξεκινήσει και το ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος στον Μεγαλέξανδρο Κιλκίς. Γκολ με τα χέρια, γκολ και με τα πόδια, αφού κατευθείαν έδειξε έφεση στο σκοράρισμα.

Τότε ήταν που τον εντόπισε – όχι η Ρεάλ Μαδρίτης που τον πήρε αργότερα, αλλά – η Μπαρτσελόνα. Και η Μίλαν. Σκάουτερ των δύο ομάδων έμαθαν για έναν πιτσιρικά που έχει μεγάλη προοπτική και ήρθαν στην Ελλάδα να τον παρακολουθήσουν διά ζώσης. Οι Μπλαουγκράνα, μάλιστα, τον πήραν, τον δοκίμασαν, τον ήθελαν για να τον εντάξουν στη θρυλική Μασία, αλλά οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του πατέρα του δεν τον άφησαν να κάνει αυτό το ονειρικό ταξίδι. Το… πεπρωμένο φυγείν αδύνατον όμως και ο Βέργος θα κατάφερνε αυτή τη μεταγραφή – όνειρο στην Ισπανία, όχι στην Μπαρτσελόνα, αλλά στην επίσης σπουδαία Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία εντάχθηκε καλοκαίρι του 2016 στη δεύτερη ομάδα, ως δανεικός από τον Ολυμπιακό. Ενα χρόνο πριν, το 2015, είχε ζήσει για πρώτη φορά την ισπανική εμπειρία, παίζοντας στην Ελτσε. Περίπου 30 συμμετοχές και 7 γκολ μέτρησε ο Βέργος στην Ισπανία, φτιάχνοντας αυτομάτως ένα καλό όνομα, κυρίως για το ενδεχόμενο της επιστροφής του στην Ελλάδα.

Ενα ενδεχόμενο που ήθελε και ο ίδιος, αρκεί να έβρισκε ομάδα που θα του έδινε ευκαιρίες να παίξει, να φανεί, να εξελιχθεί. Γι’ αυτό και όταν ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό, ζήτησε αμέσως από τον Ολυμπιακό να τον αφήσει ελεύθερο για να γίνει Πράσινος εννιά χρόνια μετά από την πρώτη φορά που… άγγιξε το Τριφύλλι. Για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε πως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον για τον Βέργο, που τελικά ήταν γραφτό να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πολλοί γνωρίζουν για τις εμπειρίες του στη Μαδρίτη, στον Ρέντη, το ντεμπούτο στο Θέατρο των Ονείρων απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League, μα λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως μία δεκαετία πριν ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που τον κάλεσε πρώτος κοντά του.

Συγκεκριμένα, ήταν καλοκαίρι του 2009 όταν ο Κώστας Αντωνίου επικοινώνησε με την οικογένειά του για να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός τον 13χρονο Βέργο και να τον εντάξει στις ακαδημίες του, μα η μεταγραφή χάλασε ελέω… Ολυμπιακού, αφού η οικογένεια του πιτσιρικά τότε Βέργου αποφάσισε να τον στείλει στο μεγάλο λιμάνι.

Παραλίγο στη Λαμία

Οπως τότε άφησε τον Παναθηναϊκό στα κρύα του λουτρού την τελευταία στιγμή, έτσι και τώρα, το περασμένο καλοκαίρι, άφησε μια άλλη ομάδα με τα συμβόλαια που του είχαν ετοιμάσει ανυπόγραφα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Ηταν η Λαμία, η οποία τον κάλεσε κοντά της, με τον παίκτη να πηγαίνει μάλιστα στην πόλη για να υπογράψει, αλλά ο Παναθηναϊκός του διεμήνυσε ένα βράδυ του Αυγούστου πως αν πράγματι είναι ελεύθερος, ο Δώνης και ο Νταμπίζας τον θέλουν για το νέο πρότζεκτ της ομάδας. Κι αυτός έκανε… αναστροφή και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Ο Βέργος έχει μπροστά του τον ανταγωνισμό του Μακέντα και του Καμπετσή, δεν είχε βρει χώρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά τον είδαμε και στα δύο παιχνίδια που έδωσε ο Παναθηναϊκός εντός 2019 και αυτή τη στιγμή είναι πιο… μπροστά απ’ τον Καμπετσή στις προτιμήσεις του Δώνη. Στο χέρι του «χαντμπολίστα» είναι να καθιερωθεί και να πάρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.