Αυστηρές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην ελληνική οικονομία στέλνουν προς την ελληνική κυβέρνηση ξένοι οικονομολόγοι και αναλυτές. Με δηλώσεις τους στα «ΝΕΑ» υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ώρα που η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και έχει ανάγκη από ξένους επενδυτές. Προειδοποιούν, επιπλέον, για τον κίνδυνο διολίσθησης σε προεκλογικές παροχές, ενώ προτείνουν ευθέως να γίνουν εκλογές το συντομότερο, ενόψει εξάλλου και της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Οσο συντομότερη είναι η προεκλογική περίοδος τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει σε πορεία ανάκαμψης η ελληνική οικονομία» δηλώνει κατηγορηματικά ο Κλάους Σράντερ από το Οικονομικό Ινστιτούτο του Κιέλου (IFW-Kiel). «Οι έλληνες πολιτικοί πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι ακόμα μέτρια και εύθραυστη και ότι χρειάζονται ιδιώτες επενδυτές για να αντιμετωπιστεί η μαζική ανεργία και να αυξηθούν πάλι τα εισοδήματα». Οπως επεξηγεί ο οικονομολόγος του IFW-Kiel κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αντί να προχωρήσουν οι «ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάκαμψη» μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξουν «υποσχέσεις περισσότερων κοινωνικών παροχών ή νέων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα», ενώ θα ενισχυθεί η πολιτική αβεβαιότητα, προκαλώντας ανησυχία σε πιθανούς επενδυτές.

«Μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος επηρεάζει αρνητικά την πορεία μιας οικονομίας. Οι οικονομίες χρειάζονται σταθερότητα και βεβαιότητα, πόσω μάλλον η Ελλάδα, η οποία αφενός έχει ανάγκη από ξένους επενδυτές και αφετέρου έχει την κακή συνήθεια να κυριαρχείται πριν από τις εκλογές από προεκλογικές υποσχέσεις» δηλώνει η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. Με δεδομένο, εξάλλου, ότι «η αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των αγορών και των εταίρων παραμένει αβέβαιη» η Μαρία Δεμερτζή εκτιμά ότι «θα πρέπει η προεκλογική περίοδος να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό διάστημα έως τον Μάιο, οπότε θα γίνουν και οι ευρωπαϊκές εκλογές».

Η Κάθριν Μουλμπρόνερ, ανώτερη αντιπρόεδρος της Moody’s, τονίζει ότι «οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σίγουρα δεν βοηθούν, καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει σχετικά εύθραυστη, η ανάπτυξη είναι μέτρια και η χώρα χρειάζεται ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες τείνουν να επηρεαστούν αρνητικά από παρατεταμένες περιόδους πολιτικής αστάθειας». Παράλληλα, εκτιμά ότι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση εκταμίευσης των κερδών ANFA και SMP. «Εντούτοις, η επιτάχυνση των εκλογών κατά μερικούς μήνες, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο, είναι απίθανο να εκτροχιάσει πλήρως τις οικονομικές, δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας» δηλώνει, σημειώνοντας ότι «το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί όποιος και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Ο οικονομολόγος Μπομπ Τράα, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα και συμμετείχε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη σε συνέδριο για την Ελλάδα, εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε «προεκλογική περίοδο, όπου φωνές λαϊκισμού επανέρχονται στην επιφάνεια και αυτό είναι επικίνδυνο επειδή η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει με βιώσιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά, να μειώσει το χρέος και να βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας». Προειδοποιεί επιπλέον ότι «οι επενδυτές θα παραμείνουν πολύ προσεκτικοί, ενδεχομένως και οι καταναλωτές με αποτέλεσμα να βρεθεί η οικονομία σε περίοδο συγκράτησης, χωρίς σαφή κατεύθυνση μέχρι να μειωθούν οι πολιτικές αβεβαιότητες».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (ECR) Κριστιάν Οντενταλ εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιεί για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει σύντομα η χώρα από τη διαφαινόμενη οικονομική επιβράδυνση παγκοσμίως. «Μόλις είδαμε τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, το οποίο ήταν σχετικά αδύναμο, το γαλλικό οικονομικό κλίμα έχει καταρρεύσει, το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης χειροτερεύει, επομένως υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις στον ορίζοντα που θα έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία».

Ο Βολφάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρος της Taneo Intelligence, λέει ότι «μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σοβαρή αβεβαιότητα, ενώ παράλληλα το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον εξασθενεί» και προειδοποιεί ότι αν καθυστερήσει η πρώτη δόση από τα κέρδη ANFA και SMP τότε θα επηρεαστεί αρνητικά η «περιορισμένη» δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Ο Πικόλι υποστηρίζει ότι «από την πλευρά των επενδυτών, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι μια πολιτική δύναμη χωρίς μομέντουμ, με περιορισμένη επιχειρηματική και οικονομική αξιοπιστία».

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ. Ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, επικεφαλής μακροοικονομικών αναλύσεων της Saxo Bank, υποστηρίζει ότι η προεκλογική περίοδος δεν είναι η καλύτερη στιγμή για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και η Ελλάδα δεν έχει αρκετό χρόνο για να ενισχύσει τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. «Εξετάζοντας βασικούς δείκτες είναι προφανές ότι ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα έρχεται στη χειρότερη στιγμή. Θα πρέπει να αναμένουμε πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη τους επόμενους έξι μήνες, η οποία θα μειωθεί ενδεχομένως περαιτέρω ως αποτέλεσμα του εγχώριου πολιτικού κινδύνου και των αυξημένων εμπορικών εντάσεων διεθνώς» δηλώνει.