Στην 28η ημέρα εισέρχεται η παράλυση μεγάλου μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και η κατάσταση μπλέκεται ακόμα περισσότερο αντί να οδεύει προς λύση. Η ζημιά λόγω του shutdwon στην αμερικανική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικά είχε υπολογισθεί, παραδέχθηκε χθες ο Λευκός Οίκος, καθώς οι οικονομολόγοι διαπιστώνουν ότι κάθε εβδομάδα χάνεται ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε μια προσπάθεια να περιορισθούν οι επιπτώσεις της παράλυσης, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε πίσω στις δουλειές τους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, χωρίς να πληρώνονται, για να επεξεργασθούν τις επιστροφές της Εφορίας, να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πτήσεων και να ελέγχουν τρόφιμα και φάρμακα. Ομως όλα δείχνουν πως η κατάσταση χειροτερεύει πολύ, γεγονός που πιέζει τον Τραμπ να υποχωρήσει ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί λόγω της εμμονής του να εγκρίνει το Κογκρέσο κονδύλια ύψους 5,6 δισ. δολαρίων προκειμένου να κατασκευασθεί τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Στην άσκηση πίεσης προς τον πρόεδρο Τραμπ στοχεύει και η δήλωση της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση του Εθνους που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιανουαρίου ενώπιον του Κογκρέσου. Αυτές οι πιθανότητες ή το σενάριο να του ζητήσει να δώσει την ομιλία του γραπτή κλιμακώνουν την αντιπαράθεση για το shutdown. Η Πελόζι ενημέρωσε τον Τραμπ με επιστολή της στην οποία αναφέρει πως η μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δηλητηριάζει τις ελπίδες για οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Τονίζει επίσης τις ανησυχίες της για τα προβλήματα που δημιουργούνται από το shutdown στην ασφάλεια και αυτό επικαλείται, προτείνοντας στον πρόεδρο να αναβάλει την ετήσια ομιλία του ή αντί γι’ αυτό να υποβάλει κάποιες γραπτές δηλώσεις του.

«Δυστυχώς, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια και εάν η κυβέρνηση δεν ξαναλειτουργήσει αυτή την εβδομάδα, προτείνω να συνεργαστούμε για να βρούμε μια άλλη κατάλληλη ημερομηνία, μετά τη λειτουργία της κυβέρνησης, για την ομιλία σας. Ή ίσως θέλετε να στείλετε την ομιλία σας για την Κατάσταση του Εθνους γραπτώς στο Κογκρέσο στις 29 Ιανουαρίου» αναφέρει η Πελόζι. Η επιστολή της είναι προφανώς μια θεατρική κίνηση, παρότι στη διάρκεια αυτής της προεδρίας έχουν γίνει πολλά αναπάντεχα πράγματα για πρώτη φορά.

Η Κατάσταση του Εθνους είναι μια ομιλία που μεταδίδεται ζωντανά από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και σίγουρα ο Τραμπ θα θέλει όλη αυτή τη δημοσιότητα. Στο παρελθόν ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε αναβάλει την ομιλία του 1986 μετά την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ». Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ είχε στείλει ένα γραπτό μήνυμα το 1944 καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με αναλυτές, ουσιαστικά αυτό που έκανε η έμπειρη Δημοκρατική πολιτικός είναι να υπενθυμίσει στον Τραμπ ότι τώρα εκείνη διαθέτει την εξουσία να θέτει εμπόδια στο πρόγραμμα και τα σχέδιά του.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Τραμπ δεν φαίνεται να κάνει πίσω, κάτι που έδειξε και σε συνάντηση που είχε με μια ομάδα Ρεπουμπλικανών αλλά και Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι τον παρότρυναν να προχωρήσει σε κάποιες συμβιβαστικές κινήσεις. Και αυτό παρότι ένας ένας οι βουλευτές του ανέφεραν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εκλογικές τους περιφέρειες από το shutdown.