«Προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες. Ολοι κρινόμαστε για τις πολιτικές μας αποφάσεις». Με τη φράση αυτή, η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε (Αlpha) πως μπορεί να μη βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως η συντεταγμένη ψήφος αφορά την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής. «Είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. Οταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα, κι όταν έχει διαμορφωθεί αυτό το πολιτικό σκηνικό, όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη που έχουμε χτίσει όλοι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι βάζει τη συνείδηση πάνω από την πειθαρχία. Η Γεννηματά τοποθετεί τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης. «Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν την προσωπική τους άποψη πάνω απ’ όλα. Ερχονται στιγμές που πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα», τόνισε, απευθύνοντας σαφές μήνυμα προς τα στελέχη που σκέφτονται τη διαφοροποίηση στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για εργαλειοποίησή της από την κυβέρνηση.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ. Η παρέμβαση της Γεννηματά ήρθε έπειτα από νέες δηλώσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος όχι μόνο έκανε λόγο για σύγκλιση της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άφησε υπονοούμενα για τη στάση του στο Μακεδονικό. Τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της Βουλής προκάλεσαν την αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον Κρεμαστινό να προβαίνει σε διευκρινιστική δήλωση (Open), τονίζοντας πως θα πει τα θετικά και τα αρνητικά της Συμφωνίας στην ΚΟ, και «θα συμφωνήσουμε ώστε να συμπαραταχθούμε».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι όμως μόνο ο Κρεμαστινός, για τον οποίο στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως δεν θα διαφοροποιηθεί στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας. Μεγαλύτερο ζήτημα αποτελεί η απόφαση της ΔΗΜΑΡ, που θα επηρεάσει την ψήφο του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Κατά πάσα πιθανότητα, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα λάβει χώρα την Κυριακή, ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθεί και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Μέχρι τώρα, το τοπίο για την απόφαση που θα ληφθεί παραμένει θολό. Πρόκειται όμως για απόφαση με ιδιαίτερη σημασία, η οποία αφορά και την επόμενη μέρα του κεντροαριστερού φορέα.