Με μια ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ύστερα από διαδικασία που διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, έπεσε η αυλαία της δίκης για άλλη μία υπόθεση προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούσε τέσσερα υποβρύχια. Οι δικαστές αποτιμώντας τα αποδεικτικά στοιχεία κατέληξαν στην ενοχή των περισσότερων κατηγορουμένων. Ετσι, το διά ταύτα της ετυμηγορίας τους σφραγίστηκε με τη λέξη «ένοχος» για 20 εκ των κατηγορουμένων και με τη λέξη «αθώος» για άλλους 7 που μοιράστηκαν το εδώλιο.

Η υπόθεση αφορούσε σύμβαση 1,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική HDW – Ferrostaal, με ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που υπογράφηκε επί των ημερών του Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, γύρω από την οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκαν παράνομα ποσά που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγορούμενοι ήταν πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στη Διεύθυνση Εξοπλισμών, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατά περίπτωση.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές για όσους κατηγορουμένους κηρύχθηκαν ένοχοι.