Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον Δήμο Μαραθώνα μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού. Κάτοικοι, φορείς αλλά και ο δήμος ξεκινούν αγώνα για να μη γίνει η ευρύτερη περιοχή ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, φορτηγό με 20 τόνους υπολείμματος από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) έκανε την πρώτη δοκιμαστική ρίψη στον ΧΥΤΑ. Η δοκιμαστική περίοδος, δε, αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ωστόσο, η περιοχή «βράζει» και το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκαν επεισόδια έξω από τον χώρο του ΧΥΤΥ μεταξύ αστυνομικών αλλά και κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι για τις ρίψεις προσπάθησαν να εμποδίσουν τα απορριμματοφόρα να αδειάσουν τα υπολείμματα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βαρνάβα, Ολγα Φωτίου, πρόκειται για αποδεδειγμένα λάθος χωροθέτηση, καθώς ο ΧΥΤΑ βρίσκεται πάνω σε ρέμα. Η θάλασσα του Σεσίου, στο οποίο καταλήγει το ρέμα που περνά ακριβώς κάτω από τη χοάνη συλλογής, είναι Natura 2000, καθώς και η περιοχή του Σχινιά με τη θάλασσα που επίσης γειτνιάζει. «Θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και ο Ευβοϊκός, μαζί με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Μέχρι σήμερα, κάθε φορά που έβρεχε, το χώμα από τις εργασίες που γίνονταν στο σημείο μέσα σε λίγα λεπτά κατέληγε στη θάλασσα, η οποία γινόταν καφέ. Τώρα, με τα σκουπίδια τι θα γίνει; Η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθούν όλες οι παραλίες της περιοχής, όπως αυτή του Σχινιά, του Καλάμου ή στο Σέσι».

Για αγώνα των κατοίκων και των φορέων, που ξεκινά από το 2003, χρονιά που έγινε η χωροθέτηση στο Γραμματικό με υπουργική απόφαση, κάνει λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. «Το έργο προχωρεί κανονικά από την Περιφέρεια Αττικής παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω σε ρέμα, προφανώς για να «ξεγελάσει» τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, αποφορτίζοντας τη Φυλή και μεταφέροντας το πρόβλημα στο Γραμματικό. Δε θέλουμε να πάμε τα σκουπίδια μας σε άλλον δήμο, αλλά ζητούμε να υπάρχει χώρος με όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές για να μην έχουμε προβλήματα» σημειώνει, προαναγγέλλοντας πως κάτοικοι και φορείς πρόκειται να αντιδράσουν με όλα τα νόμιμα μέσα.

Πάντως, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) την Τρίτη αποφασίστηκε πως η λειτουργία του Γραμματικού «θα αφορά περιορισμένη δυναμικότητα 23.000 τόνων υπολείμματος της μηχανικής διαλογής των μπλε κάδων και όχι ακατέργαστο σκουπίδι ετησίως από τον Δήμο Μαραθώνα και τους όμορους δήμους.