Δώδεκα χρόνια πίσω. Ξανά Ιανουάριος, όπως συμβαίνει πάντα με το πρώτο (χρονικά) τουρνουά από τα τέσσερα των Γκραν Σλαμ. Η Αυστραλία φλέγεται από το πάθος ενός πιτσιρικά από την Κύπρο, ενός δικού μας παιδιού. Ο Μάρκος Παγδατής με ανεπανάληπτες εμφανίσεις και ανατροπές που άφησαν εποχή, έφτασε μέχρι τον τελικό. Η μικρή Κύπρος μπήκε στον χάρτη του παγκόσμιου τένις. Δεν ξανάγινε! Υπό μία έννοια, ο Παγδατής έγραψε ιστορία – τέτοια ήταν η πορεία και το κατόρθωμά του. Στην Αθήνα την ίδια ώρα, όλοι οι Ελληνες παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον και αγωνία τις προσπάθειες του τενίστα.

Εκτοτε πέρασε πολύς καιρός. Ο Παγδατής δεν υπήρξε ακριβώς φωτοβολίδα στα κορτ, αλλά δεν έκανε και κάτι αντίστοιχο με όσα υποσχέθηκε στον αγωνιστικό τομέα σε εκείνο το τουρνουά γνωριμίας με τη διεθνή κοινότητα. Απλά, έκλεισε το μάτι σε πολλούς και εκείνοι στα μέρη μας άρχισαν δειλά δειλά να βλέπουν (και) τένις.

Τώρα στην Αυστραλία, ένα παιδί επίσης με φόντα να φτάσει ψηλά, μαγεύει ανθρώπους, θεατές, αντιπάλους. Δεν θα ήταν υπερβολή να τονιστεί ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς στα 20 χρόνια του αποτελεί μέλος του κλαμπ των κορυφαίων 10 του παγκόσμιου τένις. Πάνω-κάτω για κει είναι οι αληθινές του δυνατότητες. Το πού θα φτάσει σε αυτό το τουρνουά ουδείς μπορεί να το προεξοφλήσει. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια δεδομένα που δεν μπορείς να τα αμφισβητείς. Για την ηλικία του, θεωρείται ήδη από τους πλέον υποσχόμενους και ταλαντούχους. Δεύτερον, τα media στην Αυστραλία τον αντιμετωπίζουν ως αστέρα που ήδη λάμπει και δεν τον προσπερνούν, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι «επενδύουν» πάνω του και αυτό μόνο τυχαίο δεν θεωρείται.

Και τρίτον, ο υψηλόσωμος μακρυμάλλης έλληνας τενίστας έχει το εξής γοητευτικό χαρακτηριστικό: κάθε χρόνο που περνά κάνει ένα βήμα παραπάνω. Δεν μένει στάσιμος. Εξελίσσεται. Τον μάθαμε και τον έμαθαν. Νίκησε σε τουρνουά ήσσονος σημασίας. Επικράτησε απέναντι σε ηχηρά ονόματα. Υποχρέωσε τους πάντες να τον σεβαστούν. Στην πορεία κατέκτησε νίκη σε λαμπερή διοργάνωση. Δείχνει σε όλους ότι πλησιάζει η εποχή που θα ανέβει ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια ιεραρχία. Το καλό είναι πως κρατά τις υποσχέσεις του. Η στοχοπροσήλωσή του είναι άνευ προηγουμένου. Ολα γίνονται βήμα βήμα. Η Αυστραλία, το μόνο βέβαιο, δεν αποτελεί τον τελικό προορισμό. Γιατί ο Τσιτσιπάς είναι πλασμένος από την πρώτη ύλη που «μιλά» πως θα τον δούμε κάποτε σε τελικό ενός μεγάλου τουρνουά. Γιατί όχι και νικητή. Τον περιμένουμε.