Η αβεβαιότητα έχει αποδειχθεί θανάσιμος εχθρός της οικονομίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών όσο ταχύτερα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, τόσο το καλύτερο. Τον χορό των αναλύσεων με φόντο τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις άνοιξε το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του οποίου φιλοξενούνται οι απόψεις του συμπροέδρου της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence Wolfango Piccoli. «Οι πρόωρες εκλογές είναι καλά νέα για τους επενδυτές» σημειώνει και προσθέτει ότι «η χώρα έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς εδώ και εβδομάδες και όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο». Στο ίδιο δημοσίευμα, o Mujtaba Rahman της Eurasia Group εκτιμά ότι «η έξοδος του Καμμένου βοηθάει στο να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών, η οποία τροφοδοτήθηκε από τις εναλλαγές στη στάση του».

Η CITIGROUP. Το ρίσκο πρόωρων εκλογών αυξάνεται, εκτιμά την ίδια ώρα σε ανάλυσή της η Citigroup, η οποία από κοινού με αντίστοιχη ανάλυση της Morgan Stanley σταθμίζει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ΝΔ είναι πιθανότερο να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Το μεγάλο ζητούμενο για τους αναλυτές και τις αγορές φαίνεται να είναι ήδη η επόμενη μέρα, υπό το πρίσμα συνέχισης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τήρησης των δημοσιονομικών δεσμεύσεων. «Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου και της δημοσιονομικής πειθαρχίας παραμένουν χαμηλές» σημειώνει η Citi. Κατά την ανάλυση της Morgan Stanley «ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις αγορές ως ένα νέο γεγονός ρίσκου». Πλην όμως, η MS προσθέτει πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά. «Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και το υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελούν κλειδί για την Ελλάδα. Η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, όμως αυτό που θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους επενδυτές είναι αν η τάση αυτή είναι βιώσιμη» τονίζει. Οσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, οι γνώμες των αναλυτών διίστανται. «Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Τσίπρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός των επόμενων μηνών» δηλώνει (στο CNBC) η Maartje Wijffelaars, οικονομική αναλύτρια της Rabobank, ενώ ο Constantine Fraser, αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων της TS Lombard, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές εντός των επόμενων μηνών, δεδομένης της στήριξης ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Την ώρα που αναλυτές και αγορές ζυγίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων ακολούθησαν χθες διαφορετικές τάσεις ενώ τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ήρθαν να υπενθυμίσουν πόσο εύκολη είναι η ανατροπή ακόμα και των πλέον πρόσφατων προβλέψεων. Στο χρηματιστήριο οι πωλητές κυριάρχησαν (πτώση 0,92% για τον γενικό δείκτη στις 629,88 μονάδες) με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις (-4,17%). Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις στο εγχείρημα δραστικής μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων. Στην αγορά ομολόγων, αν αναμονή και των ανακοινώσεων της Standard and Poor’s την ερχόμενη Παρασκευή αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά στην περιοχή του 4,289%. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όμως για το 2018, ήρθαν να χτυπήσουν το καμπανάκι για τη συνέχεια, ιδίως αν η προεκλογική περίοδος (μακρά ή μικρότερη) συνοδευτεί από συντήρηση του κλίματος παροχών και δημοσιονομικής χαλάρωσης που φαίνεται να τροφοδοτεί την κυβερνητική ρητορική τούς τελευταίους μήνες.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του περασμένου έτους οι οποίοι αναθεωρήθηκαν μόλις στα τέλη Νοεμβρίου με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 δεν επιτεύχθηκαν παρά τη συνεχιζόμενη υποεκτελέση των δαπανών (1,085 δισ. ευρώ) και το φρένο στις επιστροφές φόρου μέσω προϋπολογισμού (-963 εκατ. ευρώ αλλά με χρηματοδότηση επιστροφών 1,9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Τα στοιχεία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού 3,162 δισ. ευρώ ή 442 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο (3,604 δισ. ευρώ) και έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 2,392 δισ. ευρώ ή 481 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον στόχο (1,911 δισ. ευρώ). Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 3,5% του ΑΕΠ ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει στην ανακοίνωσή του την καθυστέρηση είσπραξης 1,115 δισ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Το ποσό αυτό είχε εγγραφεί στα έσοδα του Δεκεμβρίου 2018, αλλά η είσπραξή του αναμένεται τον Ιανουάριο 2019.