Το τελευταίο του… υπερπατριωτικό χαρτί παίζει από χθες ο Πάνος Καμμένος, μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Αμυνας και την κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει ζωντανός στο πολιτικό σκηνικό.

Από τη στιγμή που η ελληνική Βουλή κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών γνωρίζει καλά ότι δεν θα έχει πολλά περιθώρια να παρουσιάζεται ως ο μοναδικός υπερασπιστής της Μακεδονίας ή να καταφεύγει σε σόου, όπως αυτό χθες με την εμφάνισή του στη Μητρόπολη για να μεταλάβει σε… απευθείας μετάδοση και αργότερα στα Ιμια για να τιμήσει τους πεσόντες του 1996, 15 ημέρες νωρίτερα από την επέτειο. Αλλωστε δεν θα έχει την άνεση και την ευκολία της συνεχούς προβολής που του πρόσφερε η υπουργική καρέκλα αφού δεν θα είναι πλέον υπουργός Αμυνας.

Εντούτοις, βλέποντας ότι η ώρα των εκλογών πλησιάζει και η είσοδος του κόμματός του στη Βουλή είναι εξαιρετικά αβέβαιη, προεξοφλείται πως θα συνεχίσει να καλλιεργεί το προφίλ του «Μακεδονομάχου» με εθνικιστικές κορόνες, ακόμη και με κινητοποιήσεις στους δρόμους.

ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. Χαρακτηριστικό των προθέσεών του είναι πως χθες, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει στην περίπτωση που η συμφωνία τελικώς κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, απάντησε με τη γνωστή συνταγή που ακολούθησαν οι ΑΝΕΛ όταν ήταν αντιπολίτευση: «Θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της συμφωνίας. Θα βγούμε στους δρόμους». Και πρότεινε μάλιστα εκ νέου στον Πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη Μακεδονία ή στις ευρωεκλογές να στηθεί και μία… τέταρτη κάλπη (θα υπάρχουν άλλες δύο για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης συν μία για το Ευρωκοινοβούλιο), όπου οι πολίτες θα ψηφίζουν αν συμφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες υποστηρικτές των ΑΝΕΛ μετά το τέλος της συνέντευξης του Πάνου Καμμένου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας βγήκαν στην είσοδό του και ξεδίπλωσαν μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας και πόζαραν για φωτογραφίες.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στους ΑΝΕΛ θα εξακολουθήσει να είναι οριακή, ακόμη κι αν τελικώς μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών το κόμμα του Πάνου Καμμένου διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Γι’ αυτό φαίνεται ότι ο Πάνος Καμμένος ήδη έχει αρχίσει να κάνει κινήσεις για να προσεταιριστεί ανεξάρτητους βουλευτές και να διευρύνει την ΚΟ. «Εχω επαφές με άλλους βουλευτές οι οποίοι θέλουν να έρθουν κοντά μας» υποστήριξε χθες, καλώντας μάλιστα «όλες τις πατριωτικές δυνάμεις» να συσπειρωθούν με τους ΑΝΕΛ.

Φαίνεται δε ότι η φόρμουλα που χρησιμοποίησαν οι ΑΝΕΛ και το 2012 αλλά και κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησής τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζόμενοι ως «θύματα της διαπλοκής και του κατεστημένου», θα ξαναχρησιμοποιηθεί. Και χθες, άλλωστε, ο Καμμένος επιτέθηκε κατά ΜΜΕ που πολεμούν, όπως είπε, τους ΑΝΕΛ.