Η σύναξη των κεντροαριστερών αγροφυλάκων είχε κόσμο, μα δεν πέτυχε τον στόχο της χθες. Μιλώ για την εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών που έγινε χθες στο Μέγαρο Μουσικής και όπου θα παρήλαυναν διάφοροι που συν τοις άλλοις το έβλεπαν σαν πρόβα αρραβώνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, πέραν των γνωστών και μη εξαιρετέων που εσχάτως έχουν έλθει κοντά στην Κουμουνδούρου αλλά και όσων απλώς είναι υπέρ της συμφωνίας, οι πράκτορές μου δεν κατέγραψαν και καμιά μεγάλη διεύρυνση προς το Κέντρο του πολιτικού φάσματος. Σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που μίλησε, μα όχι και καμία κεντροαριστερή δεξαμενή από κάτω – μόνον τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη εντόπισαν και τη Ρεγγίνα Βάρτζελη που πάντως δεν ανήκει πια στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου. Κι όμως είχε σχεδιαστεί να φτιαχτεί ένα κλίμα «αποκαμμενοποίησης» και κεντροαριστερής φιέστας, αφού το πρωί είχε προηγηθεί το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν υπήρξε ωστόσο κάτι τέτοιο και η διεύρυνση μετατίθεται στις καλένδες – κάτι που δεν θα δυσαρεστήσει, από όσο καταλαβαίνω, τον όλον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο Τσίπρας μίλησε χθες για την ανάγκη ευρύτερου προοδευτικού μετώπου στην Αυτοδιοίκηση, στις ευρωεκλογές, και μάλιστα χωρίς ηγεμονισμούς, όπως τόνισε. Αυτό το τελευταίο έχει σημασία, αν και θα πρέπει να τους θυμίσουμε πως για ηγεμονισμό μπορούσε να μιλάει ένα ΠΑΣΟΚ της τάξης του 40% κάποτε, και όχι ο εκπεσών ΣΥΡΙΖΑ.

Ζυμώσεις

Το Σάββατο πάντως ήταν μέρα εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, το βραδάκι έγινε η ετεροχρονισμένη ονομαστική εορτή του Γιάννη Δραγασάκη στο roof garden του President, όπου και παρήλασε το σύνολο σχεδόν της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αλλά και πολλοί νέοι επιστήμονες που στελεχώνουν το think tank του με τίτλο ΕΝΑ (Ινστιτούτο Εναλλακτικής Πολιτικής). Αυτό που απασχολούσε τα πηγαδάκια βέβαια ήταν οι εξελίξεις της επόμενης μέρας, η στάση Πάνου Καμμένου και ο ανασχηματισμός. Το ίδιο βράδυ στον πολυχώρο Σπούτνικ έγινε η κοπή πίτας της «Αυγής», αλλά από εδώ δεν πέρασε το βαθύ Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτήματα

Ερωτήματα εγείρονται σε υψηλούς διπλωματικούς κύκλους για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα και για το τι είδους ενημέρωση είχε για τις πολιτικές διεργασίες στη χώρα μας. Διπλωματική πηγή μού μετέφερε πως γενικά σχολιάστηκε το γεγονός πως η καγκελάριος της Γερμανίας ήλθε να δώσει χείρα βοηθείας σε μια κυβέρνηση η οποία, με απόσταση μερικών ωρών από την αποχώρηση της Μέρκελ από την Ελλάδα, ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Γενικώς ένα θέμα μπαίνει και νομίζω πως μπορεί να έχουμε εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο, αφού το τι προπαρασκευή είχε γίνει θα απασχολήσει.

Επισκέψεις

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα έρθει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αυτό ανακοίνωσε χθες το Πατριαρχείο έπειτα από απόφαση που πήρε η Αγία και Ιερά Σύνοδος. Υπενθυμίζεται πως το Φανάρι έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για το προσχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας και την έξοδο των κληρικών από το Δημόσιο, μολονότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει σύντομα το νομοσχέδιο. Στο μεταξύ, χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε στις ύβρεις και στις επιθέσεις που έχει δεχτεί για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Οπως είπε, «είναι ένα γεγονός το οποίον έχει ήδη καταγραφεί εις τας δέλτους της εκκλησιαστικής και όχι μόνον ιστορίας» και εναπόκειται στις αδελφές Εκκλησίες η αναγνώριση της 15ης Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία του Πατριαρχείου από άλλους «εξυβρίσθη και εχρησιμοποιήθησαν βαριές εκφράσεις και εναντίον του Θεσμού και εναντίον του ίδιου. Αυτά τα αντιπαρερχόμεθα εν τη βεβαιότητι ότι επράξαμεν το δέον, το ορθόν».

Στηρίξεις

Στα της Αυτοδιοίκησης τώρα όλα δείχνουν πως οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής θα στηρίξουν Σπύρο Βούγια και Νίκο Νυφούδη στη μάχη της Θεσσαλονίκης. Νομίζω πως και ο απερχόμενος Γιάννης Μπουτάρης είναι έτσι ευχαριστημένος.

Μνήμη

Ενας χρόνος πέρασε από τον αιφνίδιο θάνατό του και το Σάββατο το πρωί μαζεύτηκαν στο Α’ Νεκροταφείο συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι του δημοσιογράφου Θόδωρου Μιχόπουλου. Ανάμεσά τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Αναίτιοι τραυματισμοί

Στον Περισσό είναι έξαλλοι μαθαίνω. Λογικό και δίκαιο. Κι αυτό αφού ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στα επεισόδια μεταξύ καθηγητών και δασκάλων με δυνάμεις των ΜΑΤ την Παρασκευή. Μάλιστα τραυματίστηκε και η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Πάντως, χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επικοινώνησε με τον βουλευτή στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του, του ευχήθηκε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση και εξέφρασε την απόλυτη αποδοκιμασία του για το γεγονός του αναίτιου τραυματισμού του στα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια της πορείας δασκάλων και καθηγητών. Να πω ότι γενικά εντός ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δυσφορία για την εικόνα της καταστολής, αν και κάποιος θα πρέπει να τους θυμίσει πως είναι στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση.

Τα ταξίδια της υπουργού

Είναι ήδη στην Κίνα, αλλά είχε περάσει και από τον Καναδά. Για την Ελενα Κουντουρά ο λόγος που σιγά μην καθόταν εν Ελλάδι να πάει στη δραματική συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου. Η υπουργός Τουρισμού πάντως είδε κόσμο στο Τορόντο. Ανάμεσά τους είχε συνάντηση με τον Jim Mirkopoulos, αντιπρόεδρο της Cinespace Film Studios, και τον γνωστό παραγωγό Μanny Danelon και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των στούντιο στο Τορόντο. Εργάζεται – λένε οι δικοί της – για να γίνει η χώρα μας κινηματογραφικός προορισμός. Λογικό, θα προσέθετα. Με τόσες φαρσοκωμωδίες που εκτυλίσσονται γύρω μας, όπως το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ…