Ενα πολιτικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες για την τύχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με φόντο την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών, από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Η μπάλα είναι πλέον στην Αθήνα όπου τα πολιτικά παίγνια του Πάνου Καμμένου – για το εάν θα άρει ή όχι την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και την προοπτική του πολιτικού διαζυγίου με τον Αλέξη Τσίπρα – επιδρούν καταλυτικά στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Η χώρα είναι κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, με επικρατέστερο να ζητήσει ο Πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και να προχωρήσει άμεσα στη λεγόμενη «αποκαμμενοποίηση». Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να διαχειριστεί την πιο σοβαρή κρίση στο κόμμα του και να ελέγξει μια ΚΟ, τα μισά μέλη της οποίας είναι εκτός της γραμμής του. Ακόμα και χθες, η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ – απείχε η Ελενα Κουντουρά που ήταν στο εξωτερικό – έγινε σε κλίμα καχυποψίας και μένει να φανεί πόσοι και ποιοι θα ακολουθήσουν τον Καμμένο κι αν οι ΑΝΕΛ διασώσουν τα προνόμια ενός κόμματος με κοινοβουλευτική ομάδα (μέχρι πέντε βουλευτές). Κατά τη συνεδρίαση, τρεις βουλευτές (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις) αλλά και κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ (όπως ο Νίκος Μαυραγάνης) εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους με τα σχέδια του Καμμένου για έξοδο από την κυβέρνηση.

Η kolotoumba. Μπροστά στην προοπτική εξαΰλωσης των ΑΝΕΛ, ακολούθησε τουιτάρισμα του υπουργού Αμυνας που ερμηνεύθηκε ως κίνηση αναδίπλωσης ή τουλάχιστον ως απόφαση να μην οξύνει περαιτέρω την κατάσταση: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα Μακεδονία. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν υπάρχει…». Για «αυτοεξευτελισμό» Τσίπρα – Καμμένου έκανε λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Τσίπρας. Ολα θα κριθούν, πάντως, τις επόμενες ώρες και κυρίως από την τελική του στάση, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της εμπλοκής στη Βουλή της ΠΓΔΜ επί της ψηφοφορίας για τις τροπολογίες στο Σύνταγμα που είχε προκύψει νωρίς το μεσημέρι.

Ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού έχει ως σημείο εκκίνησης το επικείμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για να αλλάξει το κλίμα στον δρόμο για τις εκλογές, ο χρόνος των οποίων δεν έχει «κλειδώσει». Εξάλλου, στην περίπτωση που ο Καμμένος άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και εάν δεν συγκεντρώσει 151 θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, «συντεταγμένα κι εν ευθέτω χρόνω», όπως είπε προ ημερών στη συνέντευξή του, με καταληκτικό ορίζοντα τον Μάιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι ότι υπάρχουν οι 151 για να συνεχίσει τον βίο της η κυβέρνηση, προφανώς με άλλη σύνθεση και χωρίς τον Καμμένο.

Ο ανασχηματισμός. Η βασική κίνηση για την «αποκαμμενοποίηση» είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή που αποτέλεσε και τη βασική αιτία του πολιτικού διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός που θα έχει έντονο άρωμα Κεντροαριστεράς, εκτός από την αξιοποίηση νέων ηλικιακά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, εκτός από το έντονο άρωμα Κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας, ενδέχεται να παραμείνουν και στελέχη που συμπορεύτηκαν με τον Καμμένο, όπως π.χ. η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Ο ανασχηματισμός θα αποτελεί και ένα σήμα του Αλέξη Τσίπρα για το πώς αντιλαμβάνεται την επόμενη περίοδο το κόμμα του. Εξάλλου ο ίδιος θέλει τη συμπόρευση και συμμαχία με στελέχη της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, γι’ αυτό και συζητείται η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου υπό τον τίτλο: ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις.

Στον ανασχηματισμό αναμένεται να αξιοποιηθούν και πρόσωπα από αυτόν τον πολιτικό χώρο, ενώ μένει να φανεί εάν θα παραμείνουν στελέχη των ΑΝΕΛ, πρωτίστως η Κουντουρά, ενώ θεωρείται βέβαιη η παραμονή της ανεξάρτητης βουλευτή Κατερίνας Παπακώστα. Ακόμη και στο ευρωψηφοδέλτιο και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμπεριληφθούν και πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί θέλουν τη Λούκα Κατσέλη (έχει αναλάβει την εκπόνηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη), άλλοι τον Γιάννη Ραγκούση, κάποιους καθηγητές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως π.χ. ο Νίκος Μουζέλης κ.ά.

Ανοιγμα. Η αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου και θα βρεθούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της Κεντροαριστεράς (π.χ. από τον εκσυγχρονιστικό χώρο), αποτελεί ένα σήμα για τις εσωτερικές διεργασίες. Εκεί θα βρεθούν ο Νίκος Μπίστης, ο Σωτήρης Βαλντέν, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Νίκος Μαραντζίδης κ.ά.

Στη γραμμή της «αποκαμμενοποίησης» εντάσσεται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών ψήφισης του Συντάγματος, όπου πρωταρχική θέση έχει και η προώθηση της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, στην οποία επίσης αντιδρούσε ο Καμμένος.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει στον δρόμο για τις εκλογές έναν νέο γύρο παροχών, με τον κωδικό ΔΕΘ Νο 2, και κεντρική θέση σε αυτό το νέο πακέτο έχουν η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση της κατοικίας και η προστασία της, η θεσμοθέτηση 120 δόσεων για οφειλέτες κ.ά.