Το κουτσομπολιό που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες μεταξύ των νεοδημοκρατών της Ηπείρου θέλει πολλούς γαλάζιους πολιτευτές να σπεύδουν στο χωριό Αρίστη του Νομού Ιωαννίνων. Εύλογο, στο γραφικό Ζαγοροχώρι κάνει ολιγοήμερες διακοπές ο αρχηγός της ΝΔ. Βέβαια, το κουσκούς δεν μένει εκεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε, δεν βλέπει κανέναν από όσους διανύουν τα 48 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα Γιάννινα από τον τόπο της χαλάρωσής του. Η μόνιμη επωδός είναι ότι βρίσκεται σε οικογενειακές διακοπές. Αυτού του τύπου η ιστορία έχει ενδιαφέρον για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί το 2015, που ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούσε, η ΝΔ δεν μπορούσε να βρει υποψηφίους να κατεβάσει στις εκλογές, ενώ τώρα που φαίνεται να οδεύει προς την εξουσία υπάρχει υπερπροσφορά. Και δεύτερον, επειδή προκαλεί ένα ερώτημα: τι χαρακτηριστικά θα έχουν οι υποψήφιοι της κεντροδεξιάς παράταξης στις εκλογές της χρονιάς που έρχεται;

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης από το βήμα του 12ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ ενημέρωσε το εκλογικό σώμα πως στις αρχές του νέου έτους η αξιωματική αντιπολίτευση θα αρχίσει να ανακοινώνει τα ψηφοδέλτιά της για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές. Επί λέξει είπε ότι αυτά «θα αποτελούνται από έναν συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών. Και θα δείχνουν προς το μέλλον». Τα νέα στελέχη, συνέχισε, θα είναι «νεοεισερχόμενοι στην πολιτική. Συμβολίζουν ατομικά ο καθένας και η καθεμία, αλλά και συλλογικά όλοι μαζί, όχι μόνο την ανανέωση αλλά και το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία». Οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου, ημέρα που εκείνος συμπληρώνει τρία χρόνια στη θέση του προέδρου. Πρόκειται για δεκάδες καινούργια στελέχη, λένε από το προεδρικό περιβάλλον, που προέρχονται από το περίφημο Μητρώο Στελεχών. Παρουσιάζονται, μάλιστα, τόσο νωρίς, ώστε να υπάρχει χρόνος να τους γνωρίσει – προσθέτουν οι ίδιες πηγές – η κοινωνία.

Ανοιγμα στο Κέντρο. Ο σκοπός πίσω από την επιλογή τους, η ανανέωση της ΝΔ, είναι διακηρυγμένος μητσοτακικός στόχος εδώ και μια τριετία. Ενας, όμως, επιπλέον στόχος που ο γαλάζιος αρχηγός έχει θέσει για το εκλογικό έτος 2019, είναι το άνοιγμα του κόμματος του προς το Κέντρο. Αυτό ελπίζει ότι θα επιτευχθεί όχι μόνο με τη βοήθεια των νέων προσώπων που βάζει στην πολιτική, αλλά και με τη συνδρομή κάποιων «παλιών», που ιδεολογικά αυτοτοποθετούνται από το Κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Στα πλαίσια της εν λόγω στρατηγικής εντάσσεται η πρόσφατη μεταγραφή του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ, καθώς κι εκείνες που ακούγεται πως θα ακολουθήσουν μετά τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή – των ποταμικών Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά δηλαδή.

«Δεξιές» υποψηφιότητες. Το κεντρώο προφίλ που ο Μητσοτάκης προσπαθεί να φιλοτεχνήσει για το κόμμα του, ωστόσο, δεν σημαίνει πως εντός των τειχών της Πειραιώς δεν αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα κάποιων πιο «δεξιών» υποψηφιοτήτων. «Η ΝΔ κέρδιζε εκλογές με διαφορά μόνο όταν τα ψηφοδέλτιά της ήταν πολυσυλλεκτικά» είναι το μότο εκείνων που ασχολούνται με την εκλογική κουζίνα. Με άλλα λόγια, όταν κατέβαζε υποψηφίους με διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές προς πάσα κατεύθυνση.

Ετσι, όλα δείχνουν ότι οι υποψήφιοί της σε περιοχές που στις προηγούμενες εκλογές οι ΑΝΕΛ ή άλλα δεξιότερα της Δεξιάς κόμματα είχαν πετύχει σχετικά ψηλά ποσοστά, θα ανταποκρίνονται στη ζήτηση εκ μέρους των ψηφοφόρων. Ο νεοδημοκρατικός μηχανισμός έχει χαρτογραφήσει ήδη όλη την επικράτεια. Και ως φαίνεται σε Χαλκιδική, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λακωνία και Β’ Πειραιά, έχει αποφασιστεί να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια και ορίτζιναλ δεξιοί υποψήφιοι. Αναμενόμενο. Οι εκλογές είναι πόλεμος και παραφράζοντας ελαφρώς τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο Θεός είναι με το μέρος του στρατεύματος που διαθέτει την πιο πολυσυλλεκτική δύναμη.