Ο Ζοζέ Μουρίνιο το είχε ψυχανεμισθεί. Τι στο καλό, τόσα χρόνια στους πάγκους είχε μάθει να διαβάζει τα σημάδια. Στις 9 το πρωί πήγε στο Κάρινγκτον για να προπονήσει, όπως κάνει κάθε μέρα τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν πρόλαβε να αλλάξει ρούχα όταν τον κάλεσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Εντ Γούντγουορντ. Η συζήτηση ήταν σύντομη και μπρούτα. Η ανακοίνωση του διαζυγίου δόθηκε στη δημοσιότητα 46 λεπτά αργότερα.

Φρεσκοξυρισμένος και με ειρωνικό χαμόγελο σχηματισμένο στα λεπτά του χείλη, ο Μουρίνιο εγκατέλειψε το προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπειτα από τρεισήμισι ώρες μαζί με τον φίλο και σύμβουλό του Ρικάρντο Φορμοσίνιο, ενώ ο οδηγός του, παγερά αδιάφορος, έκανε το τελευταίο δρομολόγιο μέχρι το ξενοδοχείο Lowry. Ο Πορτογάλος εγκατέλειψε τη σουίτα στην οποία έμενε τα τελευταία δυόμισι χρόνια το μεσημέρι, με κατεύθυνση το Λονδίνο.

Η ιστορία είχε επαναληφθεί έστω και με μία μέρα καθυστέρηση.

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την απόλυση του Μουρίνιο από την Τσέλσι. Η σταγόνα που είχε ξεχειλίσει το ποτήρι των Μπλε ήταν η ήττα από την τότε πρωτοπόρο Λέστερ.

«Ηρθε η ώρα να επαναληφθεί η Ιστορία» σχολίαζαν στα social media οι φίλοι της Γιουνάιτεντ όταν πληροφορήθηκαν την επέτειο και εύχονταν να κάνει το θαύμα του το Πνεύμα των Χριστουγέννων να επαναληφθεί. Και όπως φαίνεται, εισακούστηκαν.

Η αλήθεια είναι πως οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν στη θέση του Πορτογάλου, με όσα έχει πει και έχει κάνει, αλλά και την πορεία που έχει διαγράψει η Γιουνάιτεντ φέτος δεν θα είχε προλάβει να φορέσει πουλόβερ.

Για να άρει το συμβούλιο της Γιουνάιτεντ, που φημίζεται για την ιώβεια υπομονή του, την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του σημαίνει πως είχε εξαντληθεί κάθε περιθώριο υποχώρησης και οι 65 λέξεις της ανακοίνωσης ήταν αναπόφευκτες.

Η σφυγμομέτρηση

Η απόφαση για την απόλυσή του ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας όταν διαπιστώθηκε πως πολλοί ποδοσφαιριστές αρνούνται να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους λόγω του Μουρίνιο. Η στάση ήταν πλέον γεγονός. Αλλωστε πρόσφατη σφυγμομέτρηση ταμπλόιντ έδειξε πως το 90% των παικτών δεν τον ήθελε πια στη Γιουνάιτεντ. Κάποιοι από αυτούς αστειεύτηκαν και αναρωτήθηκαν ποιοι μπορεί να είναι στο 10%.

Είναι εντυπωσιακό πως η απόλυση του Μουρίνιο εκτόξευσε τη μετοχή της Γιουνάιτεντ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά 4,83% -στα 18,14 δολάρια.

Στα δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στο Ολντ Τράφορντ ο Μουρίνιο δαπάνησε 466 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δέκα παικτών. Πογκμπά, Μιχιταριάν, Μπαϊγί, Λουκάκου, Μάτιτς, Λίντελοφ, Σάντσες, Φρεντ, Νταλό, Γκραντ, όλοι δικές του επιλογές.

Και τι έκανε; Στο πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα τους αποδόμησε και στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του προς τον Γούντγουορντ κατηγορώντας τον πως δεν δίνει αρκετά χρήματα για μεταγραφές.

Η κόντρα του με τον Πογκμπά, ο οποίος όταν αφίχθη στο Μάντσεστερ ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στον κόσμο, με το κόστος της να φτάνει τα 105 εκατ. ευρώ, αποτελούσε την κορυφή του παγόβουνου.

Πολλές φορές για ασήμαντη αφορμή ήρθε σε ρήξη με τους Αντόνιο Μαρσιάλ, Ερικ Μπαϊγί, Μάρκους Ράσφορντ, Λιουκ Σο, Αντρέας Περέιρα, Αντόνιο Βαλέντσια και Αλέξις Σάντσες.

Η ομάδα ποτέ δεν κατάφερε να βρει αγωνιστική ταυτότητα, αλλά τουλάχιστον πάλευε για τα αποτελέσματα κατακτώντας ένα Γιουρόπα Λιγκ, ένα Λιγκ Καπ και ένα Τσάριτι Σιλντ. Τους τελευταίους μήνες δεν έκανε ούτε αυτό το αυτονόητο, καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο Γκάρι Λίνεκερ δεν εξεπλάγη από την απόλυσή του (το διαζύγιο έμοιαζε αναπόφευκτο, σχολίασε), όπως ίσως και ο περισσότερος κόσμος. Αλλωστε εδώ και καιρό το συγκεκριμένο γεγονός πλήρωνε ελάχιστα από τα γραφεία στοιχημάτων, ενώ ο μάνατζερ του Μουρίνιο, ο πολύς Ζόρζε Μέντες έστελνε μηνύματα μέσω του φιλικού προς αυτόν Τύπου πως ο πελάτης του δεν πρόκειται να παραιτηθεί, γι’ αυτό ετοιμαστείτε να πληρώσετε αποζημιώσεις.

Το ακριβές ποσό που θα εισπράξει ο Πορτογάλος δεν έχει αποκαλυφθεί. Φαίνεται πως υπάρχει όρος στο συμβόλαιό του που του επιτρέπει να πάρει περισσότερα χρήματα αν απολυθεί και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Τα ποσά που έχουν διαρρεύσει κυμαίνονται μεταξύ 17 και 25 εκατ. ευρώ, αλλά πηγές της Γιουνάιτεντ υποστηρίζουν πως είναι πολύ λιγότερα.

Η απομάκρυνση του Μουρίνιο από τον χρυσό πάγκο των Κόκκινων Διαβόλων προκαλεί αναστάτωση σε μάνατζερ και προπονητές. Τα ονόματα που ακούγονται πολλά, ενώ αρκετοί είναι αυτοί, και από τον Τύπο, που έχουν τις δικές τους ατζέντες. Σε γενικές γραμμές οι προτιμήσεις επικεντρώνονται στο πρόσωπο του προπονητή της Τότεναμ Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Ωστόσο το γεγονός ότι τα Σπιρούνια θα μπουν σε λίγους μήνες στο νέο εντυπωσιακό τους γήπεδο μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα και από συναισθηματική φόρτιση ο αργεντινός προπονητής να αρνηθεί την πρόταση της Γιουνάιτεντ.

Προς το παρόν φαίνεται να προκρίνεται η προσωρινή λύση. Ο Μάικλ Κάρικ που αποτελούσε μέλος του σταφ του Μουρίνιο και χαίρει της εμπιστοσύνης των παικτών δεν αποδέχεται την πρόκληση.

Η περίπτωση Σόλσκιερ

Ο πρώην άσος της ομάδας Ολε Γκιούναρ Σόλσκιερ, γνωστός και ως «δολοφόνος με παιδικό πρόσωπο» αποτελεί μια κάποια λύση, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Γνωρίζει άριστα τα αποδυτήρια της Γιουνάιτεντ στην οποία αγωνίστηκε από το 1996 μέχρι το 2007, έχει εντρυφήσει στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία της όπως την εμπνεύστηκε και την εφάρμοσε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ενώ διαθέτει και την απαιτούμενη πείρα από την παρουσία του στον πάγκο της Μόλντε από το 2015.

Στην ουρά που σχηματίζουν οι υποψήφιοι διακρίνονται ακόμα ο Ζινεντίν Ζιντάν που έχει εκφράσει ενδιαφέρον να εργαστεί στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Λοράν Μπλαν, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού και της Μονακό, Λεονάρντο Ζαρντίμ.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Οι αριθμοί που καταδίκασαν τον Special One

Ακόμα και αυτοί που συμπαθούν τον Ζοζέ Μουρίνιο και θα ήθελαν να τον δουν να συνεχίζει την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μπορούν να αντικρούσουν την αδυσώπητη αλήθεια των αριθμών.

466.000.000 ευρώ δαπάνησε σε δυόμισι χρόνια ο Πορτογάλος σε μεταγραφές, τα περισσότερα στη μετά Φέργκιουσον εποχή.

0 είναι η διαφορά τερμάτων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπειτα από 17 αγωνιστικές, για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ.

1,62 γκολ ήταν ο μέσος όρος της Γιουνάιτεντ σε 93 παιχνίδια πρωταθλήματος υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο όταν επί Μόγιες ήταν 1,65 γκολ/αγώνα.

26 βαθμοί στις 17 πρώτες αγωνιστικές έχει συγκεντρώσει φέτος η Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ, τους λιγότερους τα τελευταία 28 χρόνια.

176 βαθμούς έχει κατακτήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία ο Μουρίνιο. Στο ίδιο διάστημα η Σίτι κατέκτησε 222 πόντους, η Τότεναμ 202, η Τσέλσι 200 και η Λίβερπουλ 196.

29 γκολ έχει δεχθεί η Γιουνάιτεντ στις 17 πρώτες αγωνιστικές και αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από τη σεζόν 1962-63. Μόνο οι Φούλαμ, Μπέρνλι, Κάρντιφ και Σαουθάμπτον έχουν δεχθεί περισσότερα.