Το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Προυστ θα μείνει για πολλά – και σημαντικότερα – στην ιστορία της λογοτεχνίας, αλλά ύστερα από μια πρόσφατη δημοπρασία θα μείνει και ως το βιβλίο που χτύπησε ρεκόρ όλων των εποχών για γαλλική έκδοση. Κι αυτό επειδή το πρώτο αντίτυπο του «Από την πλευρά του Σουάν» (πρώτο μέρος του «Αναζητώντας») πουλήθηκε πριν από λίγες ημέρες έναντι 1,51 εκατ. ευρώ. Το σπάνιο αντίτυπο, που φέρει τον αριθμό 1, είχε χαρίσει ο ίδιος ο κορυφαίος συγγραφέας στον εγκάρδιο φίλο του, ζωγράφο και συγγραφέα Λουσιάν Ντοντέ στα τέλη του 1913. Συνοδεύεται μάλιστα από χειρόγραφη αφιέρωση του Προυστ. «Αγαπημένε μικρέ μου, απουσιάζετε από αυτό το βιβλίο: βρίσκεστε υπερβολικά στην καρδιά μου για να μπορέσω ποτέ να σας απεικονίσω αντικειμενικά, δεν θα γίνετε ποτέ ένας “χαρακτήρας” – είστε το καλύτερο κομμάτι του συγγραφέα».

Μετά τον θάνατο του Προυστ, τον Νοέμβριο του 1922, ο Ντοντέ έδωσε το πολύτιμο αντίτυπο, αλλά κράτησε τη χειρόγραφη αφιέρωση, την οποία παραχώρησε – μαζί με επιστολές του συγγραφέα – το 1946 στον γιατρό του, τον Μισέλ Μποντουέλ. Για την υπόλοιπη ζωή του, ο γιατρός αναζητούσε το αντίτυπο του βιβλίου για να βάλει στη θέση της την αφιέρωση που έλειπε. Τελικά ήταν ο Πιερ Μπερζέ εκείνος που τα ένωσε, αγοράζοντας πρώτα το αντίτυπο, σε δημοπρασία το 2013, και κατόπιν την αφιέρωση, από τον γιο του Μποντουέλ.

Εκτός από το «Από την πλευρά του Σουάν», ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης των «Δοκιμίων» του Μονταίνιου πουλήθηκε για 682.000 ευρώ και οι «Βίοι παράλληλοι» του Πλουτάρχου σε μία από τις πρώτες μεταφράσεις τους στα γαλλικά για 671.780 ευρώ.