«Με τη Δημοκρατία δεν παίζουμε». Στην ομοψυχία των πολιτών στάθηκε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά – και όχι τυχαία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Σκάι. Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται εναντίον της πόλωσης και του διχαστικού λόγου στα οποία, θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη, βασίζονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. «Δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη μετατροπή της πολιτικής ζωής σε «αρένα λάσπης». «Aλλο οι πολιτικές διαφορές και άλλο οι κατηγορίες για προδότες, δωσίλογους, γερμανοτσολιάδες, απατεώνες και οι απειλές για ρεβάνς» σχολίασε με νόημα. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε επίθεση τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη – στον πρώτο για τις «βαριές συνέπειες από τις πράξεις και τις παραλείψεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και στον δεύτερο γιατί «στο όνομα του «νέου» και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τρένο της δεξιάς παλινόρθωσης». Εκανε, μάλιστα, λόγο για επίθεση στη δημοκρατική παράταξη, η οποία βασίζεται στο κλίμα σκανδαλολογίας που συνεχίζει να καλλιεργείται από την κυβέρνηση.

Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, η Γεννηματά, επιχειρώντας να αποδομήσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου, τόνισε πως ο Τσίπρας έδωσε όλα όσα οι Βρυξέλλες «δεν πήραν από καμία κυβέρνηση». Μίλησε για «200 δισ. ευρώ που χάθηκαν» το πρώτο εξάμηνο του 2015, για αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 17,5 δισ., για «δυσβάσταχτα» πρωτογενή πλεονάσματα και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. «Πείτε ξανά ότι ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη» σχολίασε, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «πιο παλιό και από το παλιό» και ζητώντας «δίκαιη και αισθητή» ανάπτυξη – που δεν θα ωφελεί «κολλητούς τής εκάστοτε εξουσίας».

 

Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. «Το να λέει λοιπόν ο Πρωθυπουργός ότι η χρεοκοπία της χώρας οφείλεται μόνο στη διαφθορά των ελίτ είναι ένα βολικό ψέμα, ένας λαϊκισμός» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αποδίδοντας στην κυβέρνηση ευθύνες για τη «βαρβαρολαγνεία». Για τον προϋπολογισμό, επεσήμανε πως «το κοινωνικό κράτος είναι κοινωνικό όταν στηρίζεται στην ανάπτυξη και στο μεγάλωμα της πίτας» και όχι στην «»ταξικά μεροληπτική πολιτική»» στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε κριτική για τη διόγκωση του πελατειακού κράτους: «Τόσα χρόνια δεν βρήκατε μια άχρηστη υπηρεσία, έναν άχρηστο οργανισμό, ένα άχρηστο νομικό πρόσωπο να συγχωνεύσετε ή να καταργήσετε;» σχολίασε.

Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σφυροκοπώντας τον πυρήνα του προϋπολογισμού, επιχείρησε να καταδείξει πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική, ενώ υπογράμμισε πως «αν αφήσουμε τα δικά σας παχιά λόγια και δούμε την πραγματικότητα του λεγόμενου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού σας και της υποτιθέμενης δίκαιης ανάπτυξης που έρχεται, θα δούμε πως παραμένει το σύνολο των μνημονιακών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Είπε

Ο κόσμος ξέρει πλέον από fake news. Καταλαβαίνει πότε τον κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα του. Καταλαβαίνει πως υπόσχεστε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και γι’ αυτό δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί…

Δημήτρης Κουτσούμπας