Το νούμερο 21 στο ranking της UEFA. Με τεράστια εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όνομα βαρύ. Μια βασίλισσα της… Ανατολής. Η Ντιναμό Κιέβου. Αυτά ήταν εν συντομία τα μαντάτα για τον Ολυμπιακό, από τη βάση της Νιόν. Εκεί όπου χθες το μεσημέρι παίχθηκε μια ακόμη πράξη του Europa dream για τους Ερυθρόλευκους. Η κλήρωση της φάσης των 32. Αν τα νέα είναι καλά; Τόσο, όσο. Αρκεί να έχεις την ψυχραιμία να τα αποκωδικοποιήσεις. Προφανώς οι Ουκρανοί το φαβορί. Οι Ερυθρόλευκοι το αουτσάιντερ στα μίνιμουμ 180′ του Φλεβάρη που θα κρίνουν το εισιτήριο της πρόκρισης. Στην πραγματικότητα όμως δεν θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετικά. Στο επίπεδο των ομάδων που διεξάγεται το φετινό Γιουρόπα Λιγκ, οι Πειραιώτες ξεχώριζαν τις 15 υποψήφιες αντιπάλους σε σχεδόν… απαγορευτικές, και σε εκείνες που επιτρέπουν ρεαλιστικές πιθανότητες. Η Ντιναμό δεν είναι η Τσέλσι και η Αρσεναλ. Δεν είναι η Νάπολι, η Ιντερ. Δεν είναι η Σεβίλλη και η Βαλένθια. Σε αίγλη και δημοφιλία. Είναι όμως μια ομάδα που προφανώς όταν ξεκινήσει το… τανγκό θα είναι εκείνη που θα δίνει τον ρυθμό. Φαβορί, ξαναλέμε. Για τους έμπειρους παρατηρητές βέβαια σε τέτοιες ιστορίες, σημασία δεν έχει τόσο το όνομα και τα κυβικά του αντιπάλου αν τέλος πάντων… φτάνει το χέρι σου. Σημασία έχει τι συμβαίνει στη δική σου την πλευρά. Πώς είναι η δική σου η ομάδα. Πόσο έτοιμη, πόσο ικανή να αντεπεξέλθει.

Υπάρχει χρόνος

Το πώς θα είναι λοιπόν ο Ολυμπιακός του Φλεβάρη έχει τη σημασία του. Οι Ερυθρόλευκοι που έδειξαν έτοιμοι τον Αύγουστο να αποκλείσουν την 7η της Αγγλίας Μπέρνλι από τη φάση των ομίλων. Οι ίδιοι που πριν από λίγα 24ωρα σημάδεψαν τη Μίλαν, υποχρεώνοντάς την σε έναν οδυνηρό αποκλεισμό. Ελεγε χθες ο Τζενάρο Γκατούζο για παράδειγμα πως «ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό είναι σημάδι που χαράχθηκε πάνω μας». Η πρόοδος αυτού του Ολυμπιακού λοιπόν, μιας ομάδας που χτίστηκε το καλοκαίρι από την αρχή, είναι τέτοια που μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες και για την επόμενη ευρωπαϊκή αποστολή. Πρόοδος που έρχεται μέρα με τη μέρα. Προπόνηση με την προπόνηση. Παιχνίδι με το παιχνίδι. Αυτό είναι το όπλο των ΕρυθρΟλεύκων στον… πόλεμο του Europa. H δική τους εξέλιξη. Με ψυχραιμία λοιπόν. Και τα υπόλοιπα όταν έρθει η ώρα. Ψυχραιμία σαν αυτή με την οποία υποδέχθηκαν τα μέλη της ομάδας τα χθεσινά μαντάτα. «Πιστεύω πως υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για να προκριθούμε στην επόμενη φάση, αν και αντιμετωπίζουμε μία δυνατή ομάδα με πολύ καλούς παίκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων διεθνείς. Αντίπαλος με μεγάλη ιστορία στο Europa League» σχολίασε Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος, που εκτίμησε πως έρχονται τον Φλεβάρη «δύο ισορροπημένα παιχνίδια. Η ομάδα που θα μπορέσει να χειριστεί με καλύτερο τρόπο τις λεπτομέρειες και θα είναι πιο αποτελεσματική, θα πάρει και την πρόκριση. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ έξυπνοι με τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τους δύο αγώνες. Υπάρχουν πιθανότητες και είναι ένα ισορροπημένο ζευγάρι».

Καρεμπέ: «Θα παλέψουμε»

Ψύχραιμος φυσικά και ο Κριστιάν Καρεμπέ. Εκεί να δεις άλλωστε εμπειρία από τέτοιες διαδικασίες. «Δεν υπάρχει εύκολος ή δύσκολος αντίπαλος. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να παλέψουμε για να φτάσουμε όσο γίνεται πιο μακριά» είπε ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού την κουβέντα σε φόντο ερυθρόλευκο. «Πρέπει να σεβαστούμε οποιονδήποτε αντίπαλο. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους που είναι ένα μπόνους για την ομάδα, κάθε φορά που αγωνίζεται εντός έδρας» συμπλήρωσε βάζοντας στην εξίσωση και τον 12ο παίκτη των Ερυθρόλευκων. Εκείνον που κάνει νύχτες στο Γεώργιος Καραϊσκάκης σαν αυτή που έρχεται στις 14 Φεβρουαρίου να μοιάζουν προκαταβολικά μαγικές και ονειρεμένες. «Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι η έδρα του. Το κορέο με το «Casa de Papel» ήταν εκπληκτικό. Ελπίζω ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί αυτό που έχει πετύχει μέχρι τώρα στη διοργάνωση και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται» κατέληξε ο Καρεμπέ.

Ο Χάτσκεβιτς

Το Καραϊσκάκη έβαλε αμέσως στην εξίσωση και ο προπονητής της Ντιναμό Κιέβου: «Πέρυσι παίξαμε με την ΑΕΚ, τώρα είναι σημαντικό για μας να μαζέψουμε πληροφορίες και να προετοιμαστούμε για τον προσεχή μας αντίπαλο. Σίγουρα το παιχνίδι μας στην Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο» είπε ο Αλεξάντερ Χάτσκεβιτς πριν βγάλει τον… καημό του ενόψει Ιανουαρίου. «Θέλουμε να ενισχυθούμε, έχουμε ανάγκη έναν επιθετικό. Ελπίζω να καταφέρουμε και να κρατήσουμε τους δικούς μας παίκτες», ανέφερε ο λευκορώσος τεχνικός. Η Ντιναμό Κιέβου είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας, έχοντας επτά βαθμούς λιγότερους από την πρωτοπόρο Σαχτάρ. Το καλό κομμάτι της στο γήπεδο αφορά στην ανασταλτική της συμπεριφορά (μόλις 9 γκολ παθητικό σε 18 αγωνιστικές). Προφανώς και για τον λόγο αυτόν είναι που ψάχνει σέντερ φορ. Στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ πέρασε πρώτη από το γκρουπ της, όπου συγκέντρωσε 11 βαθμούς κόντρα σε Ρεν, Αστανά και Γιάμπλονετς. Πέρυσι στην ίδια φάση του θεσμού απέκλεισε την ΑΕΚ, και πάλεψε στα ίσια για το εισιτήριο στους προημιτελικούς κόντρα στη Λάτσιο.