Η νίκη της Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ στη μάχη διαδοχής της Μέρκελ στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης «είναι καλή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο γερμανός υφυπουργός Παιδείας Τόμας Ράχελ. Την υποστήριξε στο συνέδριο του Αμβούργου, είχε γνωρίσει τη νέα πρόεδρο του κόμματος στη διαπραγμάτευση της κυβερνητικής συμφωνίας με το SPD, ήταν υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του και η Κραμπ – Καρενμπάουερ επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του CDU. Εκτίμησε τις ικανότητές της. «Η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ έχει σημαντική κυβερνητική  θητεία ως υπουργός και πρωθυπουργός στο Ζάαρλαντ που θα της φανεί χρήσιμη και στη μελλοντική της αποστολή» λέει ο Ράχελ.

Η διαδικασία διαδοχής της Μέρκελ και ανάδειξης νέου προέδρου κινητοποίησε σε μεγάλο βαθμό τη βάση του CDU, στις περιφερειακές διασκέψεις φάνηκε ότι το CDU είναι «ζωντανό λαϊκό κόμμα», επισημαίνει. Ως κόμμα ευρείας λαϊκής βάσης η Χριστιανική Ενωση έχει μέλη από διαφορετικές αφετηρίες, χριστιανούς, φιλελεύθερους, συντηρητικούς, εκπροσώπους οικονομικών και κοινωνικών ομάδων. «Ετσι ήταν πάντα, έτσι θα είναι και στο μέλλον, διαφορετικά θα ήμασταν ένα κόμμα του 15%, όχι του 30%-40%».

Η προτεραιότητα της νέας προέδρου είναι να κλείσει το χάσμα που άνοιξε μέσα στο κόμμα η αντιπαλότητα για τη διαδοχή της Μέρκελ. Αυτό είναι το πρώτο στοίχημα για την Κραμπ – Καρενμπάουερ. «Με την ομιλία της στο συνέδριο έδειξε ότι διαθέτει και την πολιτική συγκρότηση και το συναίσθημα για να αγγίξει τους πολίτες. Χρειαζόμαστε μια τέτοια ηγετική φυσιογνωμία στην ηγεσία του CDU» λέει ο Ράχελ. Το γεγονός ότι με πρότασή της εξελέγη γενικός γραμματέας του CDU o Πάουλ Τσέμιακ από τη συντηρητική, οικονομική πτέρυγα του κόμματος δείχνει ότι όχι μόνο μιλάει για ενσωμάτωση στο κόμμα, αλλά «έκανε αμέσως το πρώτο βήμα για τη γεφύρωση των διαφορών».

Κίνδυνο διάσπασης δεν βλέπει ο Ράχελ. Υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι από το στρατόπεδο του Μερτς και των υποστηρικτών του. Αλλά «οι φόβοι ότι θα υπάρχει στο κόμμα μια μόνιμη εστία διαμάχης, όπως μεταξύ Μέρκελ και Ζεεχόφερ, διασκεδάστηκαν με τη βούληση των πρωταγωνιστών να συνεργαστούν». Οσο για την Ανγκελα Μέρκελ, εκτιμά ότι «η απόφαση του συνεδρίου ενισχύει την καγκελάριο». Διαπιστώνει ότι η Μέρκελ «δείχνει ξαλαφρωμένη και με μεγάλη διάθεση για αυτό που κάνει ως καγκελάριος, παραδίδοντας σε άλλους τη δουλειά στο κόμμα».

Ο γερμανός υφυπουργός Παιδείας υποστηρίζει σθεναρά τη συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, προώθησε και προωθεί σειρά προγραμμάτων διμερούς συνεργασίας στον τομέα του με ελληνικά πανεπιστήμια και φορείς. «Η εκλογή της Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η οποία ακολουθεί μια σαφή φιλευρωπαϊκή γραμμή», σημειώνει, «θα αποβεί καλή και για την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, και για την Ελλάδα».