«Ο Μανώλης μπορεί να οδηγήσει παντού. Nα συμπληρώσει το παζλ όλων των παρασκηνιακών ενεργειών της κυβέρνησης Τσίπρα…».

Η φράση αυτή, προ μερικών μηνών, από ορισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε συνδυασμό με πληροφορίες για έναν ιδιώτη που συστηνόταν ως «άνθρωπος του Μαξίμου» και φέρεται να μιλούσε για «παρασκηνιακές διευκολύνσεις» σε επιχειρηματίες, οδήγησε στη μεγάλη πολύμηνη έρευνα των «ΝΕΩΝ» για τη δραστηριότητα του πρώην σερβιτόρου και «μυστικοσυμβούλου» του Μαξίμου, Μ. Πετσίτη.

Κι έτσι αναδείχθηκε η παρουσία τού πρώην συμμαθητή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, στον προθάλαμο του κυβερνητικού γραφείου, οι επαφές του και οι φιλίες του με πολλά κυβερνητικά στελέχη που αποτυπώνονταν και στο Facebook. Οπως εξάλλου η φωτογραφία του στο «πόντιουμ του Μαξίμου». Μια φωτογραφία που ο ίδιος φέρεται να επεδείκνυε σε φίλους κι επιχειρηματίες για να επιβεβαιώνει τις προσβάσεις του και τις υψηλές γνωριμίες του. Σαν επαγγελματική κάρτα για κινήσεις του παρασκηνίου.

Στην πορεία εντοπίστηκαν στοιχεία για την κατοικία του, με πισίνα, στην Βαρυμπόμπη, όπου φέρεται να έδιναν το «παρών» κυβερνητικά στελέχη κι επιχειρηματίες και να ήταν χώρος επαφών.

 

ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ. Ακολούθησε η συγκέντρωση στοιχείων για ετήσιες αμοιβές της τάξης των 200.000 – 300.000 ευρώ ετησίως από 5 – 6 εταιρείες, με επίκληση αγνώστου περιεχομένου συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Με πολλούς να αναρωτιούνται αν αυτά τα έσοδα «θα μπορούσαν να αφορούν μεσιτείες με κυβερνητικά στελέχη ή μερίδιο από χρηματοδοτήσεις σε πολιτικά πρόσωπα. Ισως σε μια προσπάθεια μέσω αυτών των   επίσημων αμοιβών να καλυφθεί το πόθεν έσχες του πρώην υπαλλήλου εστιατορίου που μέσα στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει σχεδόν εκατονταπλασιάσει τα έσοδά του». Ο «Μανώλης» φέρεται ότι ήταν για πολλούς επιχειρηματίες «ο άνθρωπος με τις υψηλές γνωριμίες στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ» που επεδίωκαν να προσεγγίσουν ή αμφίδρομα.  Με τον ίδιο να μη διστάζει να μιλά – όπως μεταφέρουν άνθρωποι που τον γνώριζαν – για τον ρόλο που είχε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, για τον τρόπο που «έλυνε» κρίσιμες υποθέσεις, για προσβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο εντοπισμός των σχέσεών του με κύπριους δικηγόρους (φέρεται να είχε από τα τέλη του 2014 εξουσιοδοτήσεις για να τους εκπροσωπεί στην Ελλάδα) που δεν είναι μόνο δημιουργοί offshore εταιρειών, που έχουν αποκαλυφθεί από τα περιώνυμα Panama Papers, τα οποία προκάλεσαν προ διετίας διεθνή σάλο. Οι ίδιοι δικηγόροι εμφανίζονται  να επισκέπτονταν το Μαξίμου το 2016 αλλά και να είναι το 2013 συνταξιδιώτες του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα. Επιπλέον ήταν την τελευταία τετραετία διαχειριστές τουλάχιστον τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών, που έχουν συνδεθεί από την  περίοδο 2012 με τη δραστηριότητα του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Και για εταιρεία, του οποίου υπήρξε σειρά ενδείξεων ότι έγινε κυβερνητική διευκόλυνση από την εταιρεία Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Οπως μάλιστα αναδείχθηκε προσφάτως, τη ΔΕΠΑ επισκεπτόταν τακτικά ο Μανώλης Πετσίτης ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου», αυτό τουλάχιστον δήλωσε προσφάτως κι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Θόδωρος Κιτσάκος.

Κι όλα αυτά πλαισιώνονταν από μαρτυρίες για την έντονη νυκτερινή ζωή του που επεδείκνυε και στο Facebook, τις προσωπικές γνωριμίες του με πολλούς γνωστούς τραγουδιστές αλλά και ηθοποιούς, όπως και τις «επενδύσεις» του σε εστιατόρια στο Κολωνάκι αλλά και σε ομάδα μπάσκετ της Καισαριανής.

ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες αυτές – παρουσία στο Μαξίμου, αμοιβές από ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεσμοί με δημιουργούς offshore εταιρειών που είχαν σχέση με το Πρωθυπουργικό Γραφείο – δείχνουν μάταιη κάθε προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών για αποστασιοποίηση και απόλυτη υποβάθμιση της παρουσίας και του ρόλου του κ. Πετσίτη.

Ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του την Πέμπτη στην ΕΡΤ μίλησε για κάποιον που «βοήθησε εθελοντικά στον προεκλογικό αγώνα του 2015 κι ο οποίος ακολούθως προσελήφθη στον ιδιωτικό τομέα». Ξεχνώντας τις φωτογραφίες στο Μαξίμου, τις σχέσεις με τους κύπριους δικηγόρους κι όσα γνώριζαν πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και ιδιώτες. Προκαλώντας μειδιάματα σε πολλούς ανθρώπους που γνώριζαν τι συνέβαινε στο παρασκήνιο…

Μην απαντώντας στο προφανές όσο κι εύλογο ερώτημα «ποιος ήταν ο λόγος που επί 2-3 χρόνια διάφοροι σημαντικοί επιχειρηματίες αμείβουν έναν ιδιώτη και για ποιο επαγγελματικό προσόν; Κι αν υποτεθεί ότι αυτός επικαλείτο ψευδώς κάποιες επαφές του στο Μαξίμου, τόσο αφελείς ήσαν ώστε να μην καταλαβαίνουν για χρόνια ότι είναι θύματα παραπλάνησης από κάποιον… επιτήδειο; Κι έτσι αυτός αμειβόταν χωρίς να φέρνει κάποιο αποτέλεσμα;».

Με κύριο ερώτημα μήπως συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο και για αυτό ο «Μανώλης» από την Καισαριανή ήταν την τελευταία τετραετία περιζήτητος;