Η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, ΑΚΚ όπως τη φωνάζουν οι οπαδοί της, είναι η νέα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Μετά τη νίκη της την περασμένη εβδομάδα επί του εσωκομματικού αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς – όχι με μεγάλη διαφορά, είναι η αλήθεια – η «Bild» κυκλοφόρησε με τίτλο «Κραμπ – ΚαρενΠάουερ» (παραλλάσσοντας το δεύτερο μισό του επωνύμου της ώστε να σημαίνει «Δύναμη»). Η Ανεγκρέτ ήταν προσωπική επιλογή της Ανγκελα Μέρκελ. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, ένας ηγέτης επηρέασε τη διαδοχή του.

Η 56χρονη δικηγόρος επί 18 συναπτά έτη είναι στέλεχος του CDU, έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης. Ηταν υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο του Σάαρ, πριν γίνει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης επί έξι χρόνια, και στις αρχές της φετεινής χρονιάς είχε εκλεγεί γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών με 99%! Η Ανεγκρέτ μένει ακόμα στο Πουτλίγκεν, μια μικρή πόλη του Σάαρ όπου γεννήθηκε, το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Οσοι τη γνωρίζουν επιμένουν ότι αυτή η επαφή της με τις ρίζες της είναι ο λόγος που είναι τόσο προσγειωμένη και αξιόπιστη – δύο από τα χαρακτηριστικά της που την έκαναν ευρύτατα γνωστή και αποδεκτή.

Παντρεμένη με έναν μηχανικό ορυχείων, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά, η ΑΚΚ στη διάρκεια της μάχης για την προεδρία του CDU αντιμετώπισε την πρόκληση να θέλει να φανεί ότι έχει την υποστήριξη της Μέρκελ αλλά και να δείξει πως θα οδηγήσει το κόμμα σε μια νέα κατεύθυνση. Τα όσα είπε για την εποχή της Μέρκελ έγιναν το σλόγκαν της υποψηφιότητάς της: «Κάποιος δεν μπορεί αυθαίρετα να συνεχίσει στην ίδια τακτική, αλλά ούτε και να την αποκηρύξει».

Η Κραμπ – Καρενμπάουερ, που μιλά γαλλικά και διαβάζει πολύ, θεωρείται συντηρητική κοινωνικά, αλλά βρίσκεται στην αριστερή πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών όσον αφορά την οικονομική πολιτική – κάπως έτσι, χαρακτηρίζεται κεντρώα. Παρότι υποστήριξε σε γενικές γραμμές την πολιτική των ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, παραδέχθηκε ότι έγιναν σοβαρά λάθη και υποστήριξε την απαγόρευση για επιστροφή στη χώρα προσφύγων με καταδίκες. Εχει δεσμευθεί ότι θα ακούει τα μέλη του κόμματος περισσότερο απ’ ό,τι η Μέρκελ και θα είναι λιγότερο παθητική και πιο πρόθυμη να προκαλέσει το status quo, χρησιμοποιώντας συχνά την περίπλοκη φράση «η κανονιστική δύναμη των γεγονότων». Και δηλώνει: «Δεν θα δέχομαι εύκολα ως αμετάβλητο γεγονός ότι τα πράγματα είναι όπως είναι».

Πιστή καθολική, που μάλιστα είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Γερμανών Καθολικών, η ΑΚΚ έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης σε γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις του δικαιώματος να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους, αφότου μια δικαστική υπόθεση έφερε το θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Επίσης έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της για τον νόμο «γάμος για όλους» που προωθούσε ο εσωκομματικός της αντίπαλος Γενς Σπαν, ο οποίος έχει παντρευτεί τον σύντροφό του.

Η Κραμπ – Καρενμπάουερ δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν η Μέρκελ ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια. Λέγεται ότι οι δύο γυναίκες είναι αρκετά κοντά και το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα, δημιούργησε κάποια ένταση μεταξύ τους. Εως τη στιγμή που χαιρέτησε τη νίκη της στο Σάαρ, μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της στο CDU ως ηγέτις του κόμματος, η Ανγκελα Μέρκελ δεν είχε κάνει καμία κίνηση για να δείξει την υποστήριξή της προς την Ανεγκρέτ. Ισως γιατί δεν ήθελε μια τέτοια κίνηση να εκληφθεί αρνητικά.