Arne Dahl

7-1

Μτφ. Γρηγόρη Κονδύλη,

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 480

Τιμή: 18,80 ευρώ

Ισως ο κορυφαίος ποιοτικά εκπρόσωπος της σύγχρονης σκανδιναβικής σχολής αστυνομικών συγγραφέων. Με το πρώτο μυθιστόρημα της νέας του τριλογίας, ο Νταλ απογειώνει το επίπεδο της λογοτεχνικής γραφής του στο Εβερεστ της σύγχρονης ευρωπαϊκής αστυνομικής λογοτεχνίας, σε σημείο που να αναρωτιέμαι αν υπάρχει περιθώριο να γράψει ακόμη καλύτερα. Εδώ, ο Νταλ εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό σκηνικό και τη δωδεκαμελή ομάδα του κι επιστρέφει στις ρίζες, με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα της κοινωνίας της χώρας του. Στα πλεονεκτήματα του «7-1», το εξαιρετικό ζευγάρι των δύο πρωταγωνιστών, του Σαμ Μπέργερ και της Μόλι Μπλουμ, το οποίο περιγράφεται με ιδιαίτερα διεισδυτικό τρόπο και έμφαση στην ψυχολογική σκιαγράφησή του.

Mirco Zilahy

Ετσι σκοτώνουν

Μτφ. Μαρία Οικονομίδου,

εκδ. Πατάκη, σελ. 528

Τιμή: 18,80 ευρώ

Ο Ζιλάχι μάς παρουσιάζεται με το πρώτο του μυθιστόρημα και κερδίζει αμέσως την προσοχή μας. Η υπόθεση ενός serial killer έχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται με εντυπωσιακό, σχεδόν ρεαλιστικό τρόπο, καθώς ο συγγραφέας δείχνει πολύ πειστικά την εντατική έρευνα που έχει ολοκληρώσει ώστε να αποδώσει όλες τις ψυχολογικές διαταραχές του δολοφόνου. Ο Ζιλάχι αποδεικνύεται ένας πιστός εραστής των πρωτοπόρων του profiling Ρέσλερ και Ντάγκλας και χτίζει μια γοητευτική νουάρ ατμόσφαιρα, περιηγούμενος μια ασυνήθιστη, «αντιτουριστική», σκοτεινή και περιθωριακή Ρώμη και δημιουργώντας τελικά ένα αξιόλογο police procedural αστυνομικό μυθιστόρημα.

Trevanian

Η λεωφόρος

Μτφ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Πόλις,

σελ. 432

Τιμή: 16 ευρώ

Η έκπληξη έρχεται από τον Rodney William Whitaker (όπως είναι το πραγματικό όνομα του συγγραφέα). Ενα αστυνομικό μυθιστόρημα γραμμένο σαράντα χρόνια πριν, που μας μεταφέρει στο Μόντρεαλ, ένα μάλλον ασυνήθιστο τοπίο για τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Ο συγγραφέας δημιουργεί μια σκοτεινή, ζοφερή ατμόσφαιρα γύρω από το γκέτο της Λεωφόρου Μέιν, όπου φιλοξενούνται κυρίως οι μετανάστες που καταφθάνουν στην πόλη προς εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Τρεβάνιαν είναι η απεικόνιση αυτού του κόσμου, που ζει στα όρια της φτώχειας, οι κοινωνικές συνθήκες και η παραβατικές συμπεριφορές και οι πολύ ζωντανοί χαρακτήρες, με προεξάρχουσα φυσιογνωμία τον κεντρικό ήρωα, υπαστυνόμο Λαπουάντ.

Chris Carter

Ο δολοφόνος με το σημάδι του σταυρού

Μτφ. Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου, εκδ. BELL, σελ. 432

Τιμή: 8,90 ευρώ

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κλασική ιστορία serial killer, στον τόπο όπου ανθεί το συγκεκριμένο φρούτο. Λος Αντζελες, ΗΠΑ. Ο συγγραφέας ξέρει πολύ καλά πώς να στήσει το παιχνίδι. Ενταση, μυστήριο, αγωνία… Ολα στις σωστές δόσεις από έναν μάστορα του είδους. Η έρευνα και η γνώση δίνουν τη δυνατότητα στον Κάρτερ να κρατήσει σε εγρήγορση τον αναγνώστη και να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα υψηλού ρυθμού και έντασης για τους φανατικούς θιασώτες του είδους.

Yrsa Sigurdardottir

Το μήνυμα

Μτφ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 464

Τιμή: 18,80 ευρώ

Η Σιγκουρδαρντότιρ αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον δεύτερο πόλο της ισλανδικής αστυνομικής λογοτεχνίας, ανταγωνιζόμενη τον κορυφαίο συμπατριώτη της Αρναλντ Ιντριδάσον. «Το μήνυμα» αποτελεί το τρίτο και πιο ώριμο έργο της που μεταφράζεται στη χώρα μας. Η πλοκή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και χτίζεται με μια κλιμακούμενη ένταση. Η συγγραφέας υφαίνει αριστοτεχνικά το πέπλο του μυστηρίου και δημιουργεί μια απειλητική, ανατριχιαστική σχεδόν ατμόσφαιρα, που καθηλώνει τον αναγνώστη.

Jorn Lier Horst

Αδιέξοδο

Μτφ. Δέσποινα Παπαγρηγοράκη, εκδ. Διόπτρα, σελ. 504

Τιμή: 16,60 ευρώ

Ο Χορστ αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στη σύγχρονη σκανδιναβική σκηνή αστυνομικού μυθιστορήματος. Εχοντας εργαστεί επί πολλά χρόνια στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της χώρας του, είναι απόλυτα φυσιολογικό να χαρακτηρίζεται ως πιστός εραστής της police procedural προσέγγισης σε όλα τα μυθιστορήματά του. Ο ίδιος άλλωστε υποστηρίζει ότι σκοπός του είναι να πάρει από το χέρι τον αναγνώστη και να τον οδηγήσει στην έρευνα της πραγματικής σκηνής του εγκλήματος. Πράγμα που καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο «Αδιέξοδο», όπου ο ήρωάς του επιθεωρητής Βίστιν μάς αναγκάζει να τον ακολουθήσουμε στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει ένα πολυδαίδαλο μυστήριο, παρέα με πολύ ρεαλιστικούς χαρακτήρες, που κινούνται σε ένα επικίνδυνο, απειλητικό σκηνικό.

Philip Kerr

Φοβού τους Δαναούς

Μτφ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κέδρος, σελ. 496

Τιμή: 17,70 ευρώ

Κύκνειο άσμα ενός πολύ μεγάλου συγγραφέα. Ο δημιουργός της μοναδικής «Τριλογίας του Βερολίνου» γράφει ένα γοητευτικό μυθιστόρημα μυστηρίου και έντασης με σκηνικό τη χώρα μας και στέλνει τον ήρωά του Μπέρνι Γκούντερ να παλέψει σκληρά να βρει την άκρη του σκοτεινού διαδρόμου, που θα τον οδηγήσει στην έξοδο από έναν άκρως απειλητικό λαβύρινθο. Ο Κερ στήνει με τη γνωστή του μαεστρία μια πολυδαίδαλη ιστορία, σκαλίζει με μανία το σκοτεινό παρελθόν, χτίζει μια απειλητική ατμόσφαιρα και κατορθώνει να αναβιώσει μια σκληρή εποχή, όπου τα φαντάσματα του παρελθόντος παίρνουν ζωή και παίζουν τον δικό τους ρόλο στη σκηνή του θεάτρου. Μια απόλυτα συναρπαστική πλοκή, που ο αναγνώστης απολαμβάνει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Συλλογικό

Αποκάλυψη

Εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 344

Τιμή: 15,98 ευρώ

Θεωρώ άξια αναφοράς και μια προσπάθεια ελλήνων εκδοτών, που επένδυσαν στις μάλλον ασυνήθιστες προθέσεις μερικών σύγχρονων ελλήνων αστυνομικών συγγραφέων και υλοποίησαν την ιδέα της «συγκέντρωσης» ενός ευρύτερου εγχώριου συγγραφικού δυναμικού. Πρόκειται για την «Αποκάλυψη» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), όπου ο Κυριάκος Αθανασιάδης, η Χίλντα Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Σίμος και ο Βαγγέλης Γιαννίσης γράφουν ένα εφιαλτικό θρίλερ από κοινού.

Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί

Με κομμένη την ανάσα

Εκδόσεις των Συναδέλφων,

μτφ. Γιάννη Καυκιά, σελ. 144

Τιμή: 11 ευρώ

Ενα ακόμη μοναδικό, ιδιαίτερο δείγμα γραφής από τον εξέχοντα εκπρόσωπο της Σχολής του neopolar, του άκρως ιδιαίτερου αστυνομικού μυθιστορήματος που αποτέλεσε το μέσον της σκληρής κοινωνικής και πολιτικής κριτικής της γενιάς των στρατευμένων αριστερών συγγραφέων (με πρωτοπόρο τον Zαν-Πατρίκ Mανσέτ). Το αστυνομικό μυθιστόρημα, που ευαγγελίζεται την άμεση ρήξη με την αστική κοινωνία και την βίαιη κοινωνική παρέμβαση». Η πλοκή των μυθιστορημάτων του Φαζαρντί είναι σαφώς μοναδική. Εδώ, ξεφεύγουμε λίγο (έως και πολύ) από το ρεαλιστικό και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουμε με άνεση στο σουρεαλιστικό. Άλλωστε, για τον Φαζαρντί αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντικό, μιάς κι η εξέλιξη της υπόθεσης των μυθιστορημάτων είναι μια καλή αφορμή γι’ αυτόν να αναπτύξει τη στρατευμένη πολιτική της άμεσης και βίαιης ρήξης με την κοινωνία, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας του Μάη του ’68.