Η ΑΕΚ έκλεισε στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας τη διαδρομή των έξι αγώνων για τον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποτυγχάνοντας έστω και στο φινάλε να βάλει στο σακούλι της έναν βαθμό. Οι Κιτρινόμαυροι κατάφεραν έτσι να πετύχουν ένα αρνητικό ρεκόρ σχετικά με την παρουσία των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης.

Ποτέ ξανά κάποια ομάδα από τη χώρα μας δεν κατέγραψε μονάχα ήττες σε φάση ομίλων, με το συγκεκριμένο… επίτευγμα της ΑΕΚ να περιγράφει έτσι και τη φετινή της πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η Ενωση παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και σε αυτό το επίπεδο, οι αδυναμίες πληρώνονται. Και μάλιστα ακριβά.

Η ΑΕΚ φάνηκε να ολοκληρώνει τους στόχους της αναφορικά με την Ευρώπη με την πρόκριση επί της Βίντι. Από την κλήρωση με τη Σέλτικ άλλωστε η πρόκριση στους ομίλους έμοιαζε με υπέρβαση για τον Δικέφαλο. Που βήμα βήμα κατάφερε τελικά να φτάσει μέχρι τις 32 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Ομως, όπως αποδείχθηκε, η ΑΕΚ δεν μπορούσε από εκεί και πέρα να ακολουθήσει τον ρυθμό. Η Ενωση έμοιαζε με τον φτωχό συγγενή της διοργάνωσης, με τις ήττες να έρχονται η μία μετά την άλλη και από ένα σημείο και μετά να μοιάζουν φυσιολογικές και αναμενόμενες.

Τα παράτησε

Η Ενωση θα μπορούσε να αλλάξει αυτήν την κατάσταση μονάχα στο εντός έδρας ματς με την Μπενφίκα. Εκεί όπου έφτασε κοντά σε μια επική ανατροπή, αλλά μια χαμένη ευκαιρία του Κλωναρίδη, που μετατράπηκε σε… γκολ των Αετών, της στέρησε το δικαίωμα στο όνειρο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Δικέφαλος έδειξε να παρατά τη διοργάνωση και τη συμμετοχή του να δείχνει μάλλον τυπική.

Φάνηκε αυτό ακόμα και την Τετάρτη, στο ματς του Ντα Λουζ. Η Ενωση παρότι δεν είχε την παραμικρή πίεση και θα μπορούσε να παραταχθεί στο γήπεδο με διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο και να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί, επέλεξε να ακολουθήσει ένα πολύ σφικτό και αμυντικογενές πλάνο, μήπως και έτσι κατορθώσει να πάρει απλά τον βαθμό της ισοπαλίας.

Αυτό δεν επετεύχθη όμως και το γεγονός πως η ΑΕΚ έχασε το ματς στο 88′, δεν συνιστά «ατυχία» για τους Κιτρινόμαυρους. Η Ενωση δεν είχε καλή εικόνα απέναντι στην Μπενφίκα που είχε χάσει ένα τσουβάλι ευκαιρίες, τη στιγμή που η ΑΕΚ είχε μόλις μία τελική και αυτή εκτός εστίας.

Η Ενωση έκλεισε τη σειρά των αγώνων της για τη φάση των ομίλων με αμυντικά χαφ τους Τσόσιτς και Μοράν. Εναν στόπερ δηλαδή που «βαφτίστηκε» μέσος και έναν ποδοσφαιριστή που ενεργοποιήθηκε… αναγκαστικά, ενώ μέχρι το καλοκαίρι ήταν εκτός πλάνων του προπονητή του. Η ΑΕΚ δεν φρόντισε να θωρακιστεί για να παρουσιαστεί στο επίπεδο που πρέπει. Τα κενά του ρόστερ της και η έλλειψη ποιότητας δεν μπορούσαν να κρυφτούν και στο Τσάμπιονς Λιγκ αυτό κοστίζει. Η Ενωση το αντιλήφθηκε για τα καλά, παρότι για να γίνει αυτό χρειάστηκε να καταγράψει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα δούμε να επαναλαμβάνεται.

Εμπλοκή με Αρέγκι

Αρνητική τροπή φαίνεται να παίρνει για την ΑΕΚ η υπόθεση της μεταγραφής του Αντριέν Αρέγκι, του αργεντινού χαφ της Σαν Μαρτίν που αποτελεί βασική επιλογή της Ενωσης για τη θέση που έμεινε κενή μετά την περιθωριοποίηση του Αντρέ Σιμόες. Ο δυναμικός χαφ της Σαν Μάρτιν πιέζει να φύγει από την Αργεντινή για να φορέσει τα κιτρινόμαυρα, αλλά ο πρόεδρος της ομάδας του Ρομπέρτο Σάγρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Nacional Tucuman, έβαλε σε μια διαφορετική βάση την υπόθεση, τονίζοντας πως ο σύλλογος της Αργεντινής δεν επιθυμεί να αποχωριστεί τώρα έναν ποδοσφαιριστή που αποτελεί βασικό κομμάτι του ρόστερ της.

«Θεωρητικά ο Αρέγκι έχει μια πρόταση από έναν ελληνικό σύλλογο, που δεν έφτασε όμως στη Σαν Μαρτίν, αλλά στον μάνατζέρ του. Η Σαν Μαρτίν δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα για έναν παίκτη που ο προπονητής μας θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει. Δεν μου άρεσαν τα όσα ανέφερε πριν από το παιχνίδι με τη Νιούελς Ολντ Μπόις, όπου τόνισε ότι θα έφευγε. Λες και ήθελε να πιέσει. Θα δούμε αν θα τιμωρηθεί», είπε ο πρόεδρος της Σαν Μαρτίν.

Πάντως, άφησε ένα… παράθυρο για να γίνει η μεταγραφή υπογραμμίζοντας: «Ο Αρέγκι θα φύγει από τη Σαν Μαρτίν μόνο στην περίπτωση που θεωρούμε ότι έχουμε έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να τον αντικαταστήσει. Η προτεραιότητα είναι το ποδοσφαιρικό κομμάτι, να μείνουμε στην κατηγορία. Η οικονομική πρόταση έρχεται δεύτερη».