Νύχτα μαγική και ονειρεμένη. Η νύχτα που η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα άφησε το σημάδι της: στο Γιουρόπα Λιγκ που το ταξίδι συνεχίζεται με την παρουσία στα νοκάουτ. Στους εφιάλτες της Μίλαν. Η νύχτα που ο Ολυμπιακός έστειλε… σπίτι της την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης παίρνοντας μάγκικα και πειραιώτικα μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην ιστορία του κλαμπ αλλά συνολικά και του ποδοσφαίρου μας.

Η νύχτα που αυτό το 3-1 από το κεφάλι του Σισέ (60′), το σουτ του Γκερέρο (70′) και το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Φορτούνη (81′) θα μείνει χαραγμένο στο ερυθρόλευκο βιβλίο των ηρώων. Στο κεφάλαιο με τους «άθλους». Και φυσικά για πάντα…

Ρόστερ μισό δισ.

Πραγματικά θα περάσει πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του θριάμβου που γράφτηκε χθες βράδυ στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το πώς κατάφερε ο Ολυμπιακός – που ήθελε μόνο νίκη με δύο γκολ διαφορά – να εκτροχιάσει έναν αντίπαλο που το ρόστερ του κοστίζει μισό δισεκατομμύριο ευρώ και η φανέλα του ζυγίζει τόνους. Εμοιαζε απίστευτο ή τέλος πάντων έπειθε λίγους ότι μπορεί να συμβεί. Εδώ και μερικές ώρες όμως είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα ποδοσφαιροκουβέντας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και όσο το σκεφτόμαστε, πραγματικά μοιάζει πως οι Ερυθρόλευκοι πέτυχαν κάτι ακατόρθωτο. Πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστεί κανείς τις ιδιαίτερες συνθήκες. Τις πριν ή και κατά τη διάρκεια. Τους πολλούς τραυματισμούς της ομάδας του Μαρτίνς, που χρειάστηκε να βάλει… φαντασία για τη δημιουργία μιας ενδεκάδας ικανής να κάνει αυτό το μικρό θαύμα.

Ή και – κυρίως – το γεγονός ότι μέχρι το 60′ η παρτίδα ήταν στο 0-0, παρά το γεγονός ότι οι Πειραιώτες είχαν δημιουργήσει (αλλά και χάσει) έναν σκασμό ευκαιρίες για να βάλουν το νερό στο αυλάκι. Ηταν καλύτερος ο Ολυμπιακός. Κυρίαρχος. Αλλά και… γκαντέμης πολλές φορές πριν ανοίξει τον λογαριασμό του με τα δίχτυα του Ρέινα. Το ρολόι έσπρωχνε την ώρα και τα περιθώρια ήταν πλέον στενά.

Ψυχικά αποθέματα

Εκεί όμως που θα περίμενε κανείς ότι ο Ολυμπιακός θα πέσει ηρωικά, χάνοντας στροφές από τις δυνάμεις και το κουράγιο του, καθώς ώς τα δύο τρίτα του δρόμου οι προσπάθειές του δεν έφερναν αποτέλεσμα, βρήκε τη δύναμη, αυτή η σπουδαία ομάδα, να πατήσει το πόδι στο γκάζι και να απογειωθεί. Δύναμη που γιγαντώθηκε όταν ο Ζαπάτα (71′) μείωσε σε 2-1 και χάλασε το πρώτο σενάριο πρόκρισης που είχε δημιουργηθεί ένα λεπτό αργότερα. Από τη στιγμή που ο Γκιγέρμε σουτάροντας (με την μπάλα να κοντράρει στον Ζαπάτα) ζευγάρωσε τα γκολ των Ερυθρολεύκων (ο Σισέ είχε ανοίξει το σκορ με κεφαλιά δέκα λεπτά νωρίτερα). Ηταν 2-0 στο 70′. Εγινε 2-1. Και αυτό το σκορ ήταν πρόκρισης για τη Μίλαν που έμοιαζε να σώνεται από το πουθενά.

Οι γηπεδούχοι όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στο 79′ ο Μαρτίνς απέσυρε από το γήπεδο τον Καμαρά και πέρασε τον Τοροσίδη σε ρόλο σέντερ φορ! Ο Τόρο δεν πρόλαβε να ακουμπήσει την μπάλα και τελικά έκρινε την πρόκριση. Σε εκτέλεση κόρνερ, ο αρχηγός πήδηξε, ο Αμπάτε τον τράβηξε ξεκάθαρα από τη φανέλα και ο διαιτητής δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Εδειξε τη βούλα. Ο Φορτούνης ανέλαβε την ευθύνη και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία. Η ιστορία ενός θριάμβου.

Νίκησε τραυματισμούς και ατυχία

Πραγματικά φαίνεται πως οι Ερυθρόλευκοι πέτυχαν κάτι ακατόρθωτο. Πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστεί κανείς τις ιδιαίτερες συνθήκες. Τις πριν ή και κατά τη διάρκεια. Τους πολλούς τραυματισμούς της ομάδας του Μαρτίνς και την ατυχία που τον κατατρέχει όλη τη σεζόν.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

«Σηκώσαμε ψηλά τη σημαία του Ολυμπιακού και της Ελλάδας»

Σε πελάγη ευτυχίας ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά τη λήξη του ματς. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού που κατέβηκε στα αποδυτήρια και συνεχάρη τόσο τον Πέδρο Μαρτίνς όσο και τους ποδοσφαιριστές για αυτή την ιστορική πρόκριση. Για ένα… όνειρο που οι Ερυθρόλευκοι το έκαναν πραγματικότητα. Ονειρο υπέρβασης. «Ηταν μια τεράστια νίκη. Ισως η πιο ιστορική της ομάδας, αφού συνδυάστηκε με την πρόκριση απέναντι σε έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο. Ηταν μια δικαίωση για όλους μας. Είμαι χαρούμενος γιατί σηκώσαμε ψηλά και τη σημαία του Ολυμπιακού, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη» δήλωσε ο στυλοβάτης του ερυθρόλευκου κλαμπ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που πρόσθεσε πως «τον Ολυμπιακό τον παρακολουθώ από μικρό παιδί και πραγματικά νομίζω ότι το όνειρο όλων μας είναι η υπέρβαση στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός που ονειρευόμαστε». Στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ έγινε φυσικά και… ερώτηση Γενάρη. Αν δηλαδή αυτή η μεγάλη πρόκριση θα συνδυαστεί με μεταγραφική ενίσχυση. Και φυσικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε το στίγμα. «Εχουμε πάρα πολύ καλή ομάδα. Με πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και θέλουμε να συνεχίσουν έτσι. Στηρίξαμε αυτή την ομάδα στα δύσκολα. Εχουμε πίστη. Αυτό που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι έχει μέλλον. Τώρα αν υπάρχουν ένας ή δύο ποδοσφαιριστές που μπορεί τον Γενάρη να μας ενισχύσουν, τότε αυτό θα το δούμε στην ώρα του».

Ολυμπιακός (4-2-3-1): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Γκιγέρμε, Καμαρά (79′ Τοροσίδης), Φετφατζίδης (69′ Νάτχο), Φορτούνης, Ποντένσε (85′ Μπουχαλάκης), Γκερέρο.

Μίλαν (4-3-3): Ρέινα, Καλάμπρια, Αμπάτε, Ζαπάτα, Ροντρίγκες (85′ Χαλίλοβιτς), Κεσί, Μπακαγιόκο, Τσαλχάνογλου, Καστιγέχο, Ιγκουαΐν, Κουτρόνε (78′ Λαξάλτ).