Χρυσές δουλειές κάνουν οι μεσάζοντες στις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών, αποκαλύπτει έρευνα της FIFA. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι σήμερα οι σύλλογοι πλήρωσαν στους μεσάζοντες 2,14 δισ. δολάρια (περίπου 1,88 δισ. ευρώ). Μόνο φέτος η προμήθεια των μεσαζόντων από τις μεταγραφές έφτασε τα 482 εκατ. ευρώ.

Η ανάλυση της FIFA, η οποία στηρίζεται στο σύστημα ταύτισης των μεταγραφών που διαθέτει, αποκαλύπτει πως οι σύλλογοι των ομοσπονδιών σε Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία είναι υπεύθυνοι για το 83,9% όλων των προμηθειών που έλαβαν οι μεσάζοντες το τρέχον έτος. Το 6% του συνόλου των μεταγραφών από το 2013 αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των προμηθειών.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν αναλυτικά την εξάρτηση των συλλόγων από τους μεσάζοντες τόσο για την απόκτηση ποδοσφαιριστών όσο και για την πώλησή τους.

Στο 19,5% όλων των διεθνών μεταγραφών που έγιναν από το 2013 συμμετείχε τουλάχιστον ένας μεσάζοντας. Από τους 7.457 συλλόγους που πραγματοποίησαν διεθνείς μεταγραφές στο ίδιο διάστημα οι 1.060 χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά μεσάζοντα. Μόνο φέτος οι ομάδες συνεργάστηκαν με μεσάζοντες σε 1.205 διεθνείς μεταγραφές, παρουσιάζοντας αύξηση 0,7% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ιταλία, σχεδόν στις μισές περιπτώσεις απόκτησης ποδοσφαιριστών από το εξωτερικό οι σύλλογοι προσέτρεξαν σε βοήθεια από μεσάζοντες. Στο κροατικό ποδόσφαιρο, που περισσότερο πουλά παρά αγοράζει παίκτες, οι σύλλογοι ζήτησαν τη βοήθεια μεσαζόντων για να δώσουν μεταγραφή σε 20 παίκτες, που αντιστοιχεί στο 22% όλων των μεταγραφών.