Την ώρα που ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης ήταν στο βήμα της Βουλής και ανακοίνωνε τη στήριξή του στον Προϋπολογισμό – δηλαδή στην κυβέρνηση – ο Βασίλης Λεβέντης βρισκόταν στα Καλάβρυτα για τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από τη σφαγή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του» ήταν η πρώτη ατάκα που είπε σε στενό του συνεργάτη, ενώ το απόγευμα έφτασε στην Καλαμάτα για επαφές με μέλη του κόμματός του και για να εγκαινιάσει γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων δεν θα κάνει κίνηση διαγραφής του Σαρίδη, ενώ έλεγε χθες πως επιλέγει να τον αφήσει να πάρει αυτός την ευθύνη. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, αν τον διαγράψει χάνει τον τίτλο του αρχηγού της Κοινοβουλευτική Ομάδας. Οι δικές μου πάντως πηγές στη Βουλή λένε πως ο Σαρίδης εδώ και τρεις μήνες δεν πάταγε στο γραφείο 51 της ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων, ενώ και οι σχέσεις του με τον Λεβέντη ήταν στο σημείο μηδέν. Μάλιστα λεβεντικοί κύκλοι θεωρούν προεξοφλημένη τη μεταγραφή Σαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και από όσο κατάλαβα παραμένουν εκλογικά αισιόδοξοι.

Τριβές για την Αρτα

Δύσκολη δουλειά τα ψηφοδέλτια. Στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής η ΔΗΜΑΡ διαφώνησε με το κόψιμο στελεχών της – ειδικά για τον Χρήστο Μέγα στην Αρτα. Οι της ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, αποχώρησαν νωρίτερα για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Η αίσθηση των ανθρώπων μου είναι ότι δεν πάμε σε ρήξη. Ωστόσο, χθες το βράδυ στην Αγίου Κωνσταντίνου αποφάσισαν να ζητήσουν να μην ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της Αρτας την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Αν αυτό το αίτημα δεν γίνει δεκτό, τότε θα υπάρξει εισήγηση για απόσυρση όλων των δημαριτών υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για τριήμερο προεκλογικής φωτιάς, καθώς, θυμίζω, σήμερα έχει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Νέα θέση για τη Θάνου

Μερικές συμπάθειες δεν κρύβονται. Οπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα και της Βασιλικής Θάνου. Τώρα ας πούμε, η μέχρι χθες νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού προτείνεται για την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Την πρόταση υπέβαλε ο Γιάννης Δραγασάκης, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η απάντηση από το Μοσχάτο ήταν σχεδόν ακαριαία και μάλιστα μέσω του Κωστή Χατζηδάκη: «Η σημερινή επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει την κ. Θάνου για τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μία απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση που πλήττει άλλον έναν – σημαντικότατο – θεσμό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του καταναλωτή», καυτηρίασε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ανασκαφές

Θα συνεχίσω με μερικά πολιτιστικά παρασκήνια. Θυμάστε την Αμφίπολη; Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης λοιπόν μετατρέπεται για ακόμη μία φορά ο τύμβος Καστά. Το ταφικό μνημείο που αποδείχθηκε διάττων αστέρας στο στερέωμα της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2014 και μέχρι τις εκλογές του 2015 έχει αφεθεί με ελάχιστη φροντίδα. Οσο ο προεκλογικός πυρετός φουντώνει ωστόσο, επιστρέφει έστω και στιγμιαία στην ατζέντα. Η πλευρά του περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα καταγγέλλει ότι αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες, καθώς κινδυνεύει το έργο να απενταχθεί από την κοινοτική χρηματοδότηση, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για αδιαφορία. Η τελευταία με ανακοίνωσή της βλέπει «εθνικιστική» και «πολιτική εκμετάλλευση» και ρίχνει τις ευθύνες για την προβληματική κατάσταση του μνημείου στους γρήγορους ρυθμούς ανασκαφής του 2014! Μύλος…

Το Ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία

Την απόφαση να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών πήραν χθες στο Ποτάμι. Παρότι οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν πως θα ψηφίσουν εναντίον της συμφωνίας, κατά πλειοψηφία οι βουλευτές τάσσονται «υπέρ της λύσης» – αναμένοντας, ωστόσο, τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ψηφίσει η ΠΓΔΜ.

Ο Πύρρος μίλησε

Η προκλητική κίνηση του Εντι Ράμα με την παραχώρηση της ιδιωτικής περιουσίας των ελλήνων ομογενών δεν έφερε μόνο την αντίδραση της Αθήνας, αλλά ίσως και του πιο γνωστού Βορειοηπειρώτη, του Πύρρου Δήμα. Ο ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής απασφάλισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ απηύθυνε και έκκληση στην κυβέρνηση της Αλβανίας να ανακαλέσει την υπουργική απόφαση και να αποσύρει το νομοσχέδιο. Σε ανακοίνωσή του, πάντως, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για «διαστρέβλωση γεγονότων», ενώ συμπληρώνει πως «όσοι πολίτες αισθάνονται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Αυστηρά μηνύματα

Πάμε λίγο στα εκκλησιαστικά: «Το να διακόπτωμεν την ευχαριστιακήν κοινωνίαν ως μοχλόν πιέσεως και ως εξαναγκασμόν για να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις απόψεις μας, αυτό είναι απαράδεκτο. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέλεξε με αυτά τα λόγια χθες να στείλει για δεύτερη φορά αυστηρό μήνυμα στο Πατριαρχείο Μόσχας για την απόφασή του να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Φανάρι. Τα είπε μάλιστα – και έχει κι αυτό τη σημασία του – στην ομιλία του μετά τη θεία λειτουργία στο Ιερό Βατοπεδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέα, στον Γαλατά, όπου πανηγύριζε η ρωσόφωνη παροικία της Κωνσταντινούπολης. Οσο για το πότε θα δοθεί επισήμως ο λεγόμενος τόμος της αυτοκεφαλίας από τον Βαρθολομαίο στον νέο προκαθήμενο της ουκρανικής Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος του αυτοαποκαλούμενου «Πατριαρχείου Κιέβου» Αρχιεπίσκοπος Ζόρια, Ευστράτιος, δήλωσε χθες ότι αυτό θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου.