Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο κρας τεστ του μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και τη γενικευμένη δυσαρέσκεια στη Βόρεια Ελλάδα με αφορμή το Ονοματολογικό. Και μπορεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ να επενδύουν ιδεολογικά και πολιτικά στη νέα πόλωση – που το προηγούμενο διάστημα ενεργοποίησε και συλλαλητήρια με πιο μαζικό αυτό της Θεσσαλονίκης -, η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου όμως είναι διάχυτη για τη σημερινή μέρα. Κατ’ αρχάς πολιτικά. Δεν θα είναι μια καλή εικόνα για τον Πρωθυπουργό να διαμορφώνεται γύρω του μια υγειονομική ζώνη με ΜΑΤ για την αποφυγή αποδοκιμασιών την ώρα που θα μιλάει στη Θεσσαλονίκη. Και κυρίως στη σημερινή εύθραυστη συγκυρία όπου παγιώνεται, όπως όλα δείχνουν, η δημοσκοπική φθορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει ο ίδιος να εμφανιστεί με όρους αντεπίθεσης στην περιοχή – αδύναμο κρίκο που λέγεται Βόρεια Ελλάδα και όπου όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως προδιαγράφεται εκλογική και πολιτική καθίζηση για το κυβερνών κόμμα. Καθόλου τυχαία δεν επέλεξαν εξάλλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην αφίσα που προαναγγέλλει την ομιλία να συνοδεύεται η φωτογραφία του Πρωθυπουργού από τα συνθήματα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης. Οχι στο μίσος και τον Εθνικισμό». Κάτι που δείχνει ακριβώς πως ποντάρουν ιδεολογικά στη σημερινή μέρα.

Από την άλλη όμως υπάρχει επίσης μια εκφρασμένη πρόθεση από οργανώσεις και φορείς στη Θεσσαλονίκη, που βραχυκυκλώνει το Μέγαρο Μαξίμου και συμβάλλει στην αγωνία των κορυφαίων στελεχών. Αυτό δεν είναι άλλο από τις διάφορες συγκεντρώσεις που θα λάβουν χώρα την ίδια ώρα – με πιο μαζική αυτή της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα στον Λευκό Πύργο. Οι δύο θα είναι «εθνικής» απόχρωσης και με αιχμή τη συνολική τους διαφωνία με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η δεύτερη μάλιστα έχει οργανωθεί από τον «Ανένδοτο Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δηµοκρατία» στον χώρο της ομιλίας του Τσίπρα και οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει σκέψη να παρέμβουν και κατά τη διάρκειά της ως ομάδα πολιτών. Ακόμη και να επιχειρήσουν να πάρουν τον λόγο απέναντι στον Πρωθυπουργό. Αυτό το τελευταίο βραχυκυκλώνει ακόμη περισσότερο τους κυβερνώντες ενώ όλο το τελευταίο διάστημα γίνονταν αλλεπάλληλες συσκέψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για το σχέδιο αποφυγής επεισοδίων. Μία ακόμη συγκέντρωση, που δεν αναμένεται τόσο μαζική όσο των «μακεδονομάχων», είναι αυτή μιας ομάδας αντιεξουσιαστών και προφανώς όχι για το ζήτημα της συμφωνίας, αλλά με συνολική αντικυβερνητική αιχμή.

Λάδι στη φωτιά. Το όλο κλίμα στη Θεσσαλονίκη είναι εκρηκτικό ενώ και η χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έριχνε λάδι στη φωτιά, επιχειρώντας προληπτικά να κάνει συσχετισμούς με άλλες εποχές της νεότερης Ιστορίας: «Η Θεσσαλονίκη έχει αφήσει πίσω της τις εποχές του Γκοτζαµάνη και των τρικύκλων. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν ανέχονται να βλέπουν τον ακροδεξιό συρφετό να παριστάνει τον ιδιοκτήτη της πόλης και να απειλεί ότι θα εµποδίσει συγκέντρωση πολιτικού κόµµατος. Αυτό να το βάλουν καλά στο µυαλό τους οι διάφοροι καριερίστες της πατριδοκαπηλίας και του διχασµού» ανέφερε. Σημειολογώντας, μπορεί κανείς να διακρίνει τη συριζαϊκή στόχευση να αναβιώσουν «αντιδεξιά» ανακλαστικά για έναν κόσμο. Πάνω στην υπαρκτή βέβαια πρόθεση οργανώσεων για «αντισυγκεντρώσεις».

Από την άλλη και η ΝΔ μπήκε στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης: «Η ΝΔ καλεί τον λαό της Θεσσαλονίκης να απορρίψει τον εξτρεµισµό», έλεγε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Διοικούσας της ΝΔ στην πόλη. Στην ίδια ανακοίνωση βέβαια η γαλάζια οργάνωση υπενθύμιζε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ομιλία την ίδια ώρα και μέρα που ξεκινά το συνέδριο της ΝΔ, στο φόντο μιας πόλωσης που θα δοκιμάσει πολλούς.