Οι τελευταίες Πανελλαδικές με το σύστημα που ισχύει σήμερα θα είναι οι εξετάσεις του καλοκαιριού του 2019, καθώς, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, τον Ιανουάριο θα θεσμοθετήσει νέο εξεταστικό σύστημα. Ετσι, τον Μάρτιο του 2019 αναμένονται η επιλογή των Επιστημονικών Πεδίων από τους ενδιαφερομένους για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, η οριστικοποίηση του πέμπτου μαθήματος για όσους το επιλέξουν και οι δηλώσεις των αποφοίτων προηγούμενων ετών που επιθυμούν να ξαναδώσουν εξετάσεις.

Χθες το υπουργείο Παιδείας έστειλε την πρώτη του ενημερωτική εγκύκλιο για τους μαθητές της Γ’ Τάξης του Λυκείου που θα διαγωνιστούν το καλοκαίρι, υπενθυμίζοντάς τους τα εξεταζόμενα μαθήματα. Οπως αναφέρεται σε αυτήν, οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2018-19 και οι απόφοιτοι – υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές του καλοκαιριού και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο Επιστημονικά Πεδία, εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Στην Ομά́δα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών τα κοινά υποχρεωτικά μαθήματα είναι: Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού, Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Στην Ομάδα Θετικών Σπουδών τα κοινά υποχρεωτικά μαθήματα είναι: Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, Χημεία Ομά́δας Προσανατολισμού, Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Στην Ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής τα κοινά υποχρεωτικά μαθήματα είναι: Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ομάδας Προσανατολισμού, Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.