Παγώνει η τσιμινιέρα της Χαλυβουργικής, της πλέον ιστορικής και εμβληματικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς η ΔΕΗ δρομολογεί άμεσα τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω των ανεξόφλητων οφειλών ρεύματος ύψους 31,8 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας συμφερόντων Αγγελόπουλου δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της Δημόσιας Επιχείρησης να καταθέσει προτάσεις για τον διακανονισμό των χρεών της με αποτέλεσμα χθες το απόγευμα πηγές της οδού Χαλκοκονδύλη να κάνουν γνωστή την απόφαση υλοποίησης της εντολής για «άρση εκπροσώπησης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας».

Σημειώνεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ είχε καλέσει στα γραφεία της τον διευθύνοντα σύμβουλο της Χαλυβουργικής κ. Σκινδήλια «για την εξεύρεση λύσης για το υπέρογκο χρέος των 31,8 εκατ. ευρώ, και τον τερματισμό της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της μη πληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών». Ο ίδιος, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης, «δεσμεύθηκε ότι μετά από σχετική συνεννόηση με την ιδιοκτησία της Χαλυβουργική θα υποβάλει στη ΔΕH σοβαρές προτάσεις τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου».

Οπως προκύπτει από πηγές, η ΔΕΗ θα προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στην «άρση της εκπροσώπησης της βιομηχανίας». Μάλιστα έχει δώσει και σχετική εντολή στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο αρμόδιος φορέας για την εκτέλεση της σχετικής ειδοποίησης. Με πιο απλά λόγια, η ΔΕΗ καταγγέλλει τη σύμβαση, παύει να προμηθεύει ρεύμα τη βιομηχανία και οι επιλογές της Χαλυβουργικής είναι είτε να αναζητήσει άλλον προμηθευτή ρεύματος είτε να εκκινήσει τις διαδικασίες της αυτοπρομήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζει ρεύμα από τη χονδρεμπορική αγορά σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να διακόψει την παροχή ρεύματος, καθώς πλέον οι οφειλές θα βαραίνουν όλους τους συμμετέχοντες στη χονδρική αγορά.