Χαστούκι δέχτηκε τη Δευτέρα
το πρωί φοιτήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέσα στον χώρο του Ιδρύματος από τοξικομανή. Το περιστατικό καταγγέλθηκε από την ίδια όταν δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου και φαίνεται ότι τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες καταγγελίες φοιτητών και καθηγητών με το ίδιο περιεχόμενο οδήγησαν τελικά στο αυτονόητο: την επέμβαση της Αστυνομίας! Συγκεκριμένα χθες έγινε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομίας στους χώρους γύρω από το ΑΠΘ, με στόχο όλους τους εμπλεκομένους στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, με τη συμμετοχή συνολικά 200 αστυνομικών, έγιναν τουλάχιστον 40 συλλήψεις, εκ των οποίων οι περισσότερες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Επιπλέον, οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης αλλά και αστυνομικοί από άλλες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες κάνναβης αλλά και οπλισμό. Το αυτονόητο ερώτημα βέβαια είναι γιατί οι αστυνομικές Αρχές δεν επενέβαιναν για να συλλάβουν όσους παρανομούν το τελευταία χρόνια διακινώντας ναρκωτικά μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, παρότι οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ τις έχουν καλέσει να μπαίνουν στο Ιδρυμα σε όλες τις υποθέσεις που έχουν σχέση με τα αδικήματα των ναρκωτικών.
«Το χαστούκι του τοξικομανούς δεν είχε αποδέκτη τη φοιτήτρια, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία που τόσα χρόνια ανέχεται την εφιαλτική αυτή κατάσταση στο ελληνικό πανεπιστήμιο» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Ιδρύματος Νικόλας Μουσσιόπουλος, που προσθέτει ότι «μόνη λύση είναι η θέσπιση πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που χωρίς την άδεια κανενός θα εφαρμόζει τον νόμο, καλώντας σε σοβαρότερα περιστατικά την ένοπλη Αστυνομία». Το νέο περιστατικό επίθεσης στη φοιτήτρια συνέβη έξω από την αίθουσα διδασκαλίας της. Τόσο η ίδια όσο και καθηγητές του Ιδρύματος δήλωσαν στη συνέχεια ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στο πανεπιστήμιο, αλλά η Αστυνομία, παρότι έχει άδεια, δεν μπαίνει στον χώρο αλλά επικαλείται το άσυλο.
Πάντως, ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ έστειλε τις προηγούμενες ημέρες νέα επιστολή με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα ζητώντας την παρέμβασή τους για την επίλυση του προβλήματος.
«Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την αλγεινή αυτή κατάσταση με κάθε τρόπο, γράφοντας, συνομιλώντας, υπερασπίζοντας τα αυτονόητα. Συζητήσαμε με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν, και με την επίδειξη του σχετικού εγγράφου της Συγκλήτου, ότι η Αστυνομία εδώ και δύο χρόνια έχει ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο για θέματα εμπορίας ναρκωτικών 24 ώρες το 24ωρο. Με την πίεση έγιναν μικρά θετικά βήματα, όπως η για μικρό διάστημα πιο συχνή επέμβαση της Αστυνομίας ή η δέσμευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να χρηματοδοτήσει έργα για καλύτερο φωτισμό εντός της πανεπιστημιούπολης» ανέφεραν σ’ αυτή.
«Γνωρίζουμε ότι το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών είναι σύνθετο και δεν λύνεται με έκτακτα μέτρα, πολύ λιγότερο όμως αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και θεωρητικές αναλύσεις. Η διακίνηση ναρκωτικών και οι συνέπειές της μέσα σε έναν εκπαιδευτικό χώρο έχουν οδηγήσει πλέον σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία χωρίς τη συστηματική συνδρομή της Αστυνομίας δεν μπορεί να βελτιωθεί» αναφέρουν στην επιστολή τους οι φοιτητές.






