Μια νέα αρχιτεκτονική για την Ευρώπη ζητούν με το μανιφέστο που υπογράφουν 120 διανοούμενοι και πολιτικοί από 16 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ανάμεσα στους οποίους είναι ο γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο οποίος ανέλαβε και τη σχετική πρωτοβουλία, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ’ Αλέμα. Το μανιφέστο υπογράφει επίσης η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Εμείς, ευρωπαίοι πολίτες από διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς ορίζοντες, παρουσιάζουμε σήμερα μια έκκληση, στόχος της οποίας είναι ο βαθύς μετασχηματισμός των θεσμών και των πολιτικών της Ευρώπης» είναι η φράση με την οποία ξεκινά το μανιφέστο. Οι υπογράφοντες ζητούν στο πλαίσιο αυτό να επιβληθεί βαρύς φόρος στις πολυεθνικές, στους πολυεκατομμυριούχους αλλά και στη βιομηχανία για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ καταγγέλλουν ότι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν παγιδευτεί σε ένα τεχνοκρατικό αδιέξοδο και ως εκ τούτου απαιτείται ο εκδημοκρατισμός της Ευρώπης.

«Μετά το Brexit και την εκλογή αντιευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε διάφορα κράτη-μέλη, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε όπως πριν» αναφέρεται στο κείμενο και προστίθεται: «Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε τις επόμενες αποχωρήσεις ή την περαιτέρω αποσύνθεση χωρίς να κάνουμε αλλαγές στη σημερινή Ευρώπη».

Οι 120 πολιτικοί και διανοούμενοι ασκούν σκληρή κριτική στα αντιμεταναστευτικά κινήματα αλλά και στα κόμματα που υπερασπίζονται έναν «σκληροπυρηνικό φιλελευθερισμό». Ο Πικετί, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», επαναφέρει παράλληλα το αίτημα για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ετήσιο προϋπολογισμό 800 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από έναν επιπρόσθετο φόρο 15% στα εταιρικά κέρδη, από αυξήσεις φόρων στα άτομα με εισόδημα άνω των €100.000, από τη φορολόγηση των περιουσίων άνω του €1 εκατ. και τη φορολόγηση των εκπομπών ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.

Τα μισά από τα έσοδα θα επιστρέφονται στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Το 25% θα κατευθύνεται στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση, ενώ θα κατευθυνθούν χρήματα και προς ένα ταμείο για τη διαχείριση της μετανάστευσης.