Μετά τα Δωδεκάνησα τη… σκυτάλη της κτηματογράφησης (για τα νέα προγράμματα) ανέλαβαν χθες (όπως ανέφεραν «ΤΑ ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο) τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, η Αρτα, η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία, τα Γρεβενά, η Ροδόπη, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Αρκαδία, η Θάσος και η πρώην κοινότητα Οινόης στη Δυτική Αττική. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, παρατατείνεται έως τις 23 Ιανουαρίου 2019 η συλλογή δηλώσεων σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα και Ωρωπού στην Ανατολική Αττική.

Η διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Μετά την επεξεργασία των δηλώσεων διενεργείται η προανάρτηση (η οποία γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά) και διαρκεί 45 ημέρες.

Ακολουθεί η δήλωση τυχόν λαθών και στη συνέχεια η ανάρτηση, που έχει διάρκεια δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού. Πριν από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου προηγείται η λεγόμενη φάση της αναμόρφωσης προσωρινών στοιχείων.

Η υποβολή των δηλώσεων είναι υποχρεωτική. Οσα ακίνητα δεν δηλωθούν – κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης – θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο.