Ηταν καλύτερος, όπως συμβαίνει σχεδόν σε ολόκληρη τη φετινή διαδρομή της Σούπερ Λίγκας. Σε κάθε αγωνιστική αποστολή του. Είχε τον πλήρη έλεγχο, δύο δοκάρια (Γκιγέρμε 13′, Ποντένσε 39′), εκτέλεσε 17 τελικές προσπάθειες. Συνολικά μια εμφάνιση που αν κάποιος δεν είχε «εικόνα» από τα Πηγάδια, θα οδηγούνταν με ασφάλεια σε συμπέρασμα νίκης. Οχι, όμως. Ο Ολυμπιακός δεν έφυγε με τους τρεις βαθμούς από την Ξάνθη, αν και τους άξιζε. Υποχρεώθηκε σε μια μοιρασιά (1-1) σχεδόν οδυνηρή.

Ισοπαλία με άρωμα… Εξυγίανσης, αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κωδική ονομασία μιας «κατάστασης» που έχει επιβάλει τα «θέλω» της στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ισοπαλία που σχηματίστηκε από τον… Γιάγκος Βούκοβιτς. Στο δικό του κεφάλι βρήκε η μπάλα αλλάζοντας πορεία για το 1-0 της Ξάνθης από τον Σαρπόνγκ (54′) κόντρα στη ροή. Το δικό του κεφάλι έφερε την αναμέτρηση στα ίσα έπειτα από το γύρισμα του Φορτούνη (76′).

Δεν ήταν ο σέρβος αμυντικός όμως το πρόσωπο του ματς. Ο Αθανάσιος Τζήλος του συνδέσμου Λάρισας έμελλε να γίνει ο «σταρ» της 13ης αγωνιστικής. Δεν είδε παραβάσεις πέναλτι που εξελίχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα (41) και σε απόσταση μισού μέτρου με θύματα τους Σισέ (Λισγάρας) και Τοροσίδη (Κασάδο) στην περιοχή της Ξάνθης. Επίσης δεν είδε στο 90′ τον Κασάδο που επιχείρησε  να βγάλει τη φανέλα του Μάνου. Αντί για πέναλτι, διατητής και βοηθός υπέδειξαν επιθετικό φάουλ. Ο Τζήλος δεν είδε ακόμα τον τρόπο με τον οποίο οι ποδοσφαιριστές της γηπεδούχου μετέτρεψαν σταδιακά το γήπεδο… σε ρινγκ, χτυπώντας από ένα σημείο και έπειτα στο «ψαχνό».

Είδε μόνο την αντίδραση του Ντανιέλ Ποντένσε (που μεταξύ μας έφαγε τις περισσότερους από όλους) στέλνοντας τον Πορτογάλο στα αποδυτήρια (78΄) και αφήνοντας τους Ερυθρολεύκους με παίκτη λιγότερο για τα 22 λεπτά που απέμεναν (όχι, δεν κάναμε λάθος, θα το εξηγήσουμε και αυτό παρακάτω). Είδε τον Ποντένσε είπαμε; Ισως και όχι. Διότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Λαρισαίος έλεγε στα αποδυτήρια ότι δεν είδε. Οτι του… το ‘πανε. Ψάξε βρες, ποιος.

Σαρωτικός στο α’ ημίχρονο

Προφανώς κατόπιν εορτής όμως όλα αυτά, δεν έχουν πια ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία είναι πως το «μπλόκο» της Ξάνθης, ο Ολυμπιακός δεν το έσπασε. Οχι γιατί δεν ήθελε ή γιατί δεν το άξιζε με την απόδοσή του. Αλλά γιατί δεν μπορούσε. Γιατί οι «συνθήκες» ήταν για πολλοστή φορά ειδικές. Κομμένες και ραμμένες. Ας ήταν σαρωτικός στο πρώτο ημίχρονο (11-1 οι τελικές). Ας είχε κλασικές ευκαιρίες (Φορτούνης 18΄, Σισέ 33΄, Ποντένσε 39΄, Γκερέρο 40΄) . Ας άντεξε την απώλεια του Ναουέλ (30′ αναγκαστική αλλαγή). Εφτασε μια στιγμή να αλλάξει το… σενάριο. Συν τη γαρνιτούρα που ακολούθησε ώς το φινάλε.

Στο δεύτερο ημίχρονο και ουσιαστικά στην πρώτη επίσκεψη της Ξάνθης στα καρέ του, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ. Σε μια φάση που ο Σα την ήλεγχε απόλυτα (ένα εύκολο σουτ του Σαρπόνγκ) αλλά η παρέμβαση του Βούκοβιτς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ηταν το 54΄ και οι Πειραιώτες είχαν για πολλοστή φορά φέτος την υποχρέωση να ανέβουν ένα βουνό… ανατροπής. Διότι δεν τους έφταναν όλα τα άλλα. Επρεπε για ακόμη μια φορά να… τα βάλουν και με τη τύχη τους.

Ματς βεβαίως από εκεί και πέρα δεν παίχθηκε για παραπάνω από ένα εικοσάλεπτο. Πρώτα μια διακοπή επτά λεπτών γιατί έσβησαν τα φώτα (67΄), έπειτα το καλό δεκάλεπτο της ισοφάρισης (76΄). Και μετά το… χάος. Με τους ποδοσφαιριστές της Ξάνθης να επιστρατεύουν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να σταματήσουν τους παίκτες του Ολυμπιακού και το παιχνίδι. Και με τον Τζήλο να καταφέρνει να τελειώνει το ματς με σκορ στις κάρτες: 4-5! Απαραίτητη λεπτομέρεια; Οι δύο κίτρινες τις Ξάνθης ήρθαν στο δεκάλεπτο των καθυστερήσεων. Εκεί – ή και λίγο νωρίτερα – όπου η Ξάνθη παίζοντας στην κόντρα παραλίγο πλέον να αρπάξει και ολόκληρο το τρίποντο. Σπουδαία επέμβαση του Σα στην απειλή του Μπρίτο (87΄), σπουδαία επέμβαση στο απευθείας φάουλ του Κοβάσεβιτς (99΄).

 

ΑΟ Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Κοβάσεβιτς, Κασάδο, Σαρπόνγκ (57′ Κάστρο), Γέντρισεκ, Λισγάρας, Μπρίτο (90’+9 Μελιόπουλος), Καμαρά (52′ Ντουρίτσκοβιτς), Καντά, Χατζητερζόγλου, Μπαξεβανίδης.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης (58′ Μάνος), Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Καμαρά (90′ Νάτχο), Γκιγέρμε, Ελαμπντελαουί, Ναουέλ (30′ Ποντένσε), Φορτούνης, Γκερέρο.